1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΓΑΜΕ ΤΕΛΙΚΟ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΓΑΜΕ ΤΕΛΙΚΟ

 Ήταν 20 Μαρτίου όπως και σήμερα το μακρινό 1893 όταν η Έβερτον απέκλεισε το μεγαθήριο της εποχής και έφτανε στο πρώτο τελικό κυπέλλου στην ιστορία της.

  Δεν ήταν καθόλου εύκολο να αποκλείσεις την Πρέστον Νορθ Εντ, ήταν κάτι σαν την Μάντσεστερ Σίτι αν θέλουμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με την σημερινή εποχή. Ήταν μόλις η πρώτη 5ετία που το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είχε ξεκινήσει και η Πρέστον είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και τερμάτισε δεύτερη στα υπόλοιπα. Όχι βέβαια ότι και η Έβερτον δεν ήταν ισχυρή ομάδα, τα ζαχαρωτά είχαν ήδη κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και ήταν στις ισχυρές δυνάμεις της εποχής.

 Ο συγκεκριμένος ημιτελικός ήταν κάτι σαν πρόωρος τελικός. Χρειάστηκαν 3 αγώνες τελικά για να προσπεράσει η Έβερτον το εμπόδιο της Πρέστον και να πάει στον τελικό. Ο πρώτος ήταν ένα ισόπαλο 2-2 με την Έβερτον να καταφέρνει να προηγηθεί με 2-0 με γκολ των P. Gordon στο 7′ και Chadwick στο 25′ αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δεν κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα και με δύο γκολ των J. Gordon στο 59′ και Cowan στο 70′ το παιχνίδι πήγε σε δεύτερο επαναληπτικό. Ο δεύτερος επαναληπτικός όπως και ο πρώτος έγινε στο Bramall lane του Σέφιλντ με τις δύο ομάδες να μην καταφέρνουν να σκοράρουν και το 0-0 να παραμένει ως το τέλος του αγώνα.

Ο τρίτος ημιτελικός έγινε μια Δευτέρα στις 20 Μαρτίου 1893 στο Ewood park και η Έβερτον κατάφερε να περάσει στον τελικό κερδίζοντας με 2-1 την Πρέστον την αναμέτρηση έκρινε το γκολ του P.Gordon στο 85′. Η Έβερτον είχε προηγηθεί με τον Maxwell στο 30′ και η Πρέστον είχε ισοφαρίσει με το γκολ του J,Gordon στο 70′. Μετά από τέτοια υπερπροσπάθεια ήταν κρίμα που η Έβερτον έχασε στον τελικό από την Γουλβς (φώτο).

 Αξίζει να πούμε λίγα λόγια για τον σκόρερ των ημιτελικών Patrick Gordon  που ήταν ένας Σκωτσέζος εξαιρετικός επιθετικός που χαϊδευτικά τον φώναζαν Paddy . Έπαιξε στην Έβερτον από το 1891 ως το 1893 πριν φύγει για τους γείτονες της Λίβερπουλ.

 Ας ελπίσουμε η ομάδα να ακολουθήσει σήμερα τα βήματα εκείνης της Έβερτον και να περάσει στην επόμενη φάση του θεσμού του Κυπέλλου.

αφησε ενα σχολιο