1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ (ΜΑΙΟΣ 2024)

 Για ακόμα ένα μήνα μοιράζομαι τις μπερδεμένες σκέψεις  και απόψεις μου, μέσα από τις ειδήσεις της Έβερτον που μας απασχόλησαν το μήνα που τελειώνει.

 Το μαρτύριο μας τελείωσε και φέτος, ζήσαμε μια ακόμα αγωνιστική περίοδο, γεμάτη εξω-αγωνιστικά και αγωνιστικά προβλήματα, με την αγαπημένη μας ομάδα να συνεχίζει να παλεύει με Θεούς και δαίμονες. Το θετικό ότι η Έβερτον εξασφάλισε την παραμονή της στην Πρέμιερ λιγκ παρά την συνολική αφαίρεση 8 βαθμών και αγωνιστικά έχει βρει μια κάποια σταθερότητα με έναν προπονητή ο οποίος δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε για τον πάγκο της ομάδας. Όμως για τις μίζερες εποχές που περνάμε απέδειξε πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Το έγραψα και τον προηγούμενο μήνα ότι αν είναι για παραπάνω πράγματα εκτός από το να οδηγεί μια ομάδα στην αποφυγή του υποβιβασμού θα το δούμε φαντάζομαι εν καιρώ.

 Τα αποτελέσματα του μήνα δεν τα λες άσχημα. Ισοπαλία με την Λούτον που έπαιζε την κατηγορία, ενώ η Έβερτον ήταν ήδη αδιάφορη. Νίκη με την υποβιβασμένη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και ήττα στις καθυστερήσεις με την 2η Άρσεναλ εκτός έδρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα δεν θα κινδύνευε σε κανένα σημείο της σεζόν αν δεν υπήρχε η αφαίρεση βαθμών. Μπορεί να μας χαλάνε την εικόνα τα 13 παιχνίδια χωρίς νίκη, όμως οι 48 κερδισμένοι βαθμοί στο γήπεδο, δείχνουν πως η ομάδα δεν θα κινδύνευε ποτέ ουσιαστικά.

 Σε σχέση με πέρυσι έχουμε καλύτερη άμυνα 51 γκολ δεχθήκαμε φέτος, 57 γκολ πέρυσι. Καλύτερη επίθεση 40 γκολ πετύχαμε φέτος, 34 γκολ πέρυσι. Κερδίσαμε 48 βαθμούς φέτος μέσα στο γήπεδο, 36 πέρυσι. Μια βελτίωση που ελπίζουμε να συνεχίσει. Βέβαια μιλάμε για μια ομάδα που θα αλλάξει. Θα υπάρχουν πωλήσεις το έχει ήδη προαναγγείλει ο διευθυντής ποδοσφαίρου Kevin Thelwell δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι θα φύγουν. Το θέμα είναι να αντικατασταθούν με παίκτες που θα προσφέρουν γιατί έρχεται ίσως η πιο κομβική σεζόν στην ιστορία της ομάδας. Δεν αντέχω ούτε να το σκέφτομαι πιθανά δράματα, δεν αξίζει στο Goodison park να το αποχαιρετήσουμε με άσχημο τρόπο, ούτε να μπούμε με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες στο νέο γήπεδο.

 Οι απαιτητικοί που θέλουν τίτλους και καλύτερο προπονητή θα πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμα η ομάδα είναι σε μια πολύ ρευστή κατάσταση, μέχρι να λυθεί το ιδιοκτησιακό. Πριν από 20-25 μέρες διαβάζαμε ότι η ομάδα μπορεί και να μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Εδώ να διευκρινίσω για αυτούς που δεν γνωρίζουν τι είναι η ειδική διαχείριση (administration) που έπαιξε πολύ στο ρεπορτάζ της Έβερτον. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι επιλέγουν να εισέλθουν στη ειδική διαχείριση όταν δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα εκκρεμή χρέη τους. Είναι μια διαδικασία που η ομάδα πάει στο δικαστήριο δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Το δικαστήριο ορίζει λογιστές υπεύθυνους σχεδόν για τα πάντα, εκτός από την προπόνηση των παικτών και την επιλογή της ομάδας. Για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο σε ειδική διαχείριση, ισχύει ο «κανόνας των πιστωτών ποδοσφαίρου» απαιτεί να καταβάλλονται πρώτα τα χρέη που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, όπως οι μισθοί που οφείλονται σε παίκτες και το προσωπικό και τα τέλη μεταγραφής που οφείλονται σε άλλους συλλόγους. Πρακτικά η κατάσταση σημαίνει -10 βαθμοί στο πρωτάθλημα και στοπ στις εργασίες του γηπέδου, αφερεγγυότητα και εκατοντάδες κόσμος γύρω από την ομάδα που θα χάσει τα λεφτά του.

 Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε πλέον κοντά σε αυτή το σενάριο. Ακόμα και δημοσιογράφοι που συστηματικά τρομοκρατούν τους Έβερτόνιανς δεν το αναφέρουν σχεδόν καθόλου. Όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν αυτό που τους αναλύθηκε από ανθρώπους της ομάδας, πως χρήματα αυτή την στιγμή υπάρχουν. Αναμένονται ακόμα περισσότερα από τηλεοπτικά και Πρέμιερ λιγκ. Όμως ακόμα και να μην υπήρχαν πίσω από την Έβερτον και το νέο γήπεδο υπάρχουν τεράστιες εταιρίες όπως η MSP Sports Capital, η 777 Partners και οι επιχειρηματίες Andy Bell και George Downing που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσουν χρήματα τους η να καθυστερήσουν να τα πάρουν για πολύ καιρό. Συνεπώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τους συμφέρει περισσότερο να ασχοληθούν αυτοί με την ομάδα, παρά να την παρατήσουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ο λόγος που ανέλυσα το σενάριο δεν είναι για να τρομοκρατήσω, αλλά για να δείξω πόσο ρευστή είναι η κατάσταση όταν πριν από 20 μέρες διαβάζαμε για αυτό.

 Η σημερινή κατάσταση είναι ότι περιμένουμε ακόμα μια ημερομηνία κλειδί για το ιδιοκτησιακό.Η τελευταία παράταση που έδωσε ο Farhad Moshiri στην 777 Partners για να πληρώσει το δάνειο της MSP Sports Capital όπως ζήτησε η Πρέμιερ λιγκ να κάνει η εταιρία για να περάσει το τέστ ιδιοκτητών είναι η 31η Μαίου. Όμως τα γεγονότα που προέκυψαν μέσα στο μήνα μας αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για να πιστέψουμε ότι η 777 Partners, μπορεί να βρει τα χρήματα για να πληρώσει. Τα οικονομικά της ήταν δύσκολα αυτό το ξέραμε. Όμως η μήνυση για απάτη τους αφήνει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων μια και είναι πλεον αναξιόπιστη για business. Απλά περιμένουμε να δούμε ποιοι θα είναι οι επενδυτές μετά από την 777 Partners.

  Υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές αυτό το παραδέχθηκε ο Moshiri, τo είπε και ο John Textor συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας που όπως δήλωσε θα ήθελε να αγοράσει την Έβερτον.Φυσικά όπως έχει πει και ο δημοσιογράφος Alan Myers για ποιο λόγο κάποιος που έχει χρήματα να μην αγοράσει μια ομάδα με νέο γήπεδο, αξίας ενός δίς (προβλεπόμενα ετήσια έσοδα με το που μπει στο νέο γήπεδο 700 εκατομύρια λίρες) και μια ομάδα που λίγο πολύ αξίζει άλλο μισό δίς; Όμως μιλάμε ξανά για μια χρονοβόρα διαδικασία, μέχρι να καταλήξουμε στην πώληση. Να εγκρίνει την πώληση η Πρέμιερ λιγκ. Να μπει σε μια διαδικασία τακτοποίησης των χρεών της ομαδας. Να περάσουμε στην νέα εποχή μπαίνοντας στο νέο γήπεδο. Μέτα την είσοδο της ομάδας στο νέο γήπεδο μπορούμε να κοιτάμε ψηλότερα γιατί τότε αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας.

Δεν θέλω να σχολιάσω ακόμα την μεταγραφική περίοδο που θα μπούμε διαβάζω κάποια σενάρια αλλά νομίζω ότι δεν θα δούμε κάτι τώρα κοντά. Το ξέρω ότι θα είναι πάλι μια εποχή λιτότητας. Λέγεται ότι υπάρχουν κάποια χρήματα και θα προστεθούν και κάποια ακόμα από πώληση παικτών. Ελπίζω να δούμε κάποιες καλύτερες μεταγραφές όχι σπουδαία πράγματα, ούτε ακριβούς παίκτες αλλά έξυπνες κινήσεις για να ενισχυθεί η ομάδα. Για παράδειγμα αν φύγουν Onana και Calvert-lewin είναι σχετικά καλό σενάριο και εγώ δεν θα αγχωθώ τόσο έντονα για την αντικατάσταση τους. Θεωρώ ότι με τα χρήματα που θα πάρει η ομάδα θα μπορέσει να τους αντικαταστήσει και αν έχει γίνει σωστό σκάουτινγκ μπορεί να τους αντικαταστήσει πολύ πετυχημένα.

 Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ στην προσπάθεια μας στις εκπομπές στο Youtube ελπίζουμε να σας άρεσε η νέα μας προσπάθεια και η συνέντευξη με τον Εβερτονιαν δημοσιογράφο Γιώργο Καραμάνο. Για την τελευταία εκπομπή της σεζόν θα έχουμε την κλήρωση για την φανέλα και θα κάνουμε μια μίνι ανασκόπηση της σεζόν όπου θα βγάλουμε και τους καλύτερους της χρονιάς. Η αγάπη σας για την προσπάθεια μας, όπως πολλές φορές λέμε είναι το μόνο που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο σε σχέση με την αγαπημένη μας Έβερτον. Θα ήθελα εκ μέρους όλων μας να επαναλάβω μια μικρή ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ αν σας είναι εύκολο, όλοι εσείς που βλέπετε τις εκπομπές μας και τις ιστορίες από το παρελθόν, κάντε ένα LIKE στο περιβάλλον του YOUTUBE η αφήστε μας ένα σχόλιο. Είναι πολύ σημαντικό για την προσπάθεια μας, βελτιώνει τις θεάσεις, κάνει την φωνή μας να φτάσει σε όλους τους φιλάθλους, και βοηθάει την παρέα μας να μεγαλώσει και ακόμα περισσότερους Εβερτόνιανς να μας βρουν.

Περιμένω και διαβάσω με ενδιαφέρον και τις δικές σας σκέψεις και απόψεις.

Ως τον επόμενο μήνα εύχομαι ηρεμία για την ομάδα, κάτι που έχει καταντήσει πολυτέλεια και μια λύση για το ιδιοκτησιακό που θα απογειώσει την ομάδα και ελπίζω οι πωλήσεις να μην μας πονέσουν.

Εβερτόνιανς επίσης σας εύχομαι ένα υπέροχο Ιούνιο.

 

αφησε ενα σχολιο