ΗΤΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση της Έβερτον πριν την εξαγορά της από το Friedkin Group ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη. Αν η εξαγορά δεν είχε προχωρήσει, οι πιθανές συνέπειες θα ήταν πολύ σοβαρές για τον σύλλογο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο όμιλος Friedkin έσωσε την Έβερτον. Πάμε να δούμε πως και γιατί.
Το Friedkin Group με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις αναλύσεις, το συνολικό ποσό που έχει δαπανήσει (ή έχει δεσμευτεί να δαπανήσει) για την απόκτηση, αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση της Έβερτον ανέρχεται σε λίγο κάτω από 1 δισεκατομμύριο λίρες Αγγλίας (£1 δισ.). Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα διάφορα κεφάλαια που έχουν διατεθεί για να καταλάβουμε τι έχουν δώσει μέχρι στιγμής:
-
Κόστος εξαγοράς των μετοχών του Farhad Moshiri: Η αρχική συμφωνία για την αγορά του 98.8% των μετοχών εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια λίρες (περίπου 500-600 εκατομμύρια δολάρια/ευρώ, ανάλογα με την ισοτιμία).
-
Μετατροπή μεγάλου μέρους του χρέους του Farhad Moshiri (περίπου 450.75 εκατομμύρια λίρες) σε μετοχικό κεφάλαιο: Για όσους δεν γνωρίζουν ο Farhad Moshiri, ως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και κύριος μέτοχος της Έβερτον, είχε δανείσει στον σύλλογο ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, το οποίο ανερχόταν σε περίπου £450.75 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα δεν ήταν “δώρα”, αλλά δάνεια μετόχου (shareholder loans). Αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος όφειλε αυτά τα χρήματα στον Moshiri και, θεωρητικά, έπρεπε κάποια στιγμή να τα αποπληρώσει. Για την Έβερτον, αυτά τα δάνεια ήταν ένα χρέος στον ισολογισμό της, επιβαρύνοντας την οικονομική της θέση και επηρεάζοντας αρνητικά τους δείκτες βιωσιμότητας (όπως το Financial Fair Play – FFP).
-
Αποπληρωμή ή αναχρηματοδότηση άλλων δανείων: Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δάνεια από την 777 Partners/A-Cap (περίπου 200 εκατομμύρια λίρες) και από άλλους πιστωτές όπως η Rights and Media Funding (περίπου 247 εκατομμύρια λίρες).
-
Χρηματοδότηση του νέου σταδίου: Έχουν εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών για την ολοκλήρωση του νέου σταδίου στο Bramley-Moore Dock. Αυτό το ποσό μπορεί να προέρχεται τόσο από άμεση ένεση κεφαλαίου όσο και από δάνεια που έχουν εξασφαλίσει με ευνοϊκότερους όρους.
-
Κεφάλαιο κίνησης και λειτουργικά έξοδα: Πέρα από τις μεγάλες αυτές επενδύσεις, η Friedkin Group έχει παράσχει και άμεσα κεφάλαια κίνησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του συλλόγου, κάτι που ήταν απαραίτητο δεδομένης της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης.
Ρώτησα το chat gpt τι θα γινόταν αν δεν αναλάμβανε ο όμιλος Friedkin την Έβερτον σας παραθέτω την απάντηση του αυτούσια
α. Κατάρρευση – Διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο
-
Χωρίς νέο επενδυτή, σε βάθος χρόνου η Έβερτον δεν θα είχε ρευστότητα για βασικές υποχρεώσεις (μισθοί, χρέη προς δανειστές, γήπεδο)
-
Θα κινδύνευε με ειδική διαχείριση (administration) — κάτι που θα την οδηγούσε σε αφαίρεση 9 βαθμών στην Premier League
-
Πιθανή απώλεια άδειας συμμετοχής λόγω οικονομικής αφερεγγυότητας
β. Πώληση παικτών-κλειδιών σε εξευτελιστικές τιμές
-
Θα γινόταν εκκαθάριση του ρόστερ για κάλυψη ελλείμματος
-
Παίκτες όπως ο Pickford, ο Branthwaite, κ.λπ., θα πωλούνταν γρήγορα και φθηνά
γ. Πιθανός υποβιβασμός – αγωνιστικά και διοικητικά
-
Αγωνιστική αστάθεια, ψυχολογικό σοκ, οικονομικές κυρώσεις → θα έβαζαν την ομάδα σε μάχη παραμονής ή και υποβιβασμό
-
Αν η ομάδα τελικά έπεφτε κατηγορία, δεν θα είχε πόρους να επιστρέψει άμεσα όπως είδαμε με ομάδες όπως η Sunderland
Αποφάσισα να τα γράψω αυτά γιατί διαβάζω μια δυσαρέσκεια μόλις στην μέση μιας μεταγραφικής περιόδου τις πρώτης ουσιαστικά που σχεδιάζει ο όμιλος Friedkin, ίσως χωρίς να καταλαβαίνουμε το οικονομικό χάος που παρέλαβαν οι νέοι ιδιοκτήτες.
Όμως επειδη όλο και κάποιος θα πει ότι υπήρχε και ο Textor θα απαντήσω ναι υπήρχε και θεωρητικά είχε δυνατότητες, αλλά στην πράξη:
-
Δεν έπεισε με το πλάνο του
-
Δεν είχε ρευστότητα τη στιγμή που χρειαζόταν
-
Δεν έφερε εμπιστοσύνη στη διοικητική του δομή
-
Και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Premier League για ξεκάθαρη ιδιοκτησία