1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023)

 Στις σκέψεις ενός μπερδεμένου μυαλού συζητάμε απόψεις, μέσα από τις ειδήσεις που μας απασχόλησαν αυτό το μήνα στην επικαιρότητα της Έβερτον.

  Υπάρχει ο αγωνιστικός εφιάλτης αλλά και ένας άλλος εφιάλτης αυτός του ισολογισμού που δημοσίευσε η Έβερτον. Τα αποτελέσματα λίγο πολύ ήταν αυτά που αναμέναμε. Τεράστιες οικονομικές απώλειες λόγω κακοδιαχείρισης συνδυασμένης με τον covid. Μάλιστα η τρομολαγνική Daily Mail έγραφε για τουλάχιστον 10 μέρες τέρατα, σε σημείο να σκέφτομαι ποιον εξυπηρετούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Λίγο πολύ διαβάζαμε ότι η ομάδα είναι δεδομένο ότι θα τιμωρηθεί με υποβιβασμό, ότι καταστράφηκε, ότι θα πουλήσει το γήπεδο (Σε ποιόν άραγε;) . Φυσικά δεν είναι έτσι και το αναλύσαμε σε άρθρο σχετικά που νομίζω πως βάζει τα πράγματα στην σωστή τους θέση (διαβάστε το εδώ). Η δικιά μου γνώμη είναι ότι η Έβερτον θα πέσει στα μαλάκα για το συγκεκριμένο θέμα.

  Υπάρχει ακόμα ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό και ακούει στο όνομα Μάντσεστερ Σίτι. Οι “πολίτες” έχουν παραβιάσει κάθε κανόνα που υπάρχει σε σχέση με κέρδος και βιωσιμότητα (ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ). Με το πόρισμα που βγήκε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορούνται για πάνω από 100 παραβάσεις. Συνεπώς όσον αφορά την Έβερτον ακόμα και αν δεν δεχτούν στην ανεξάρτητη επιτροπή ότι οι απώλειες της Έβερτον λόγω covid, είναι τόσο υψηλές. Πόσο σκληρά θα τιμωρήσεις την μια ομάδα για 1 παράβαση όταν μια άλλη έχει κάνει πάνω από 100;;

  Ας πάμε σε κάποιους παίκτες που για διαφορετικούς λόγους δεν θέλουμε να θυμόμαστε ότι πέρασαν η ότι ακόμα πληρώνονται από την Έβερτον. Ξεκινάμε με τον Gylfi Sigurdsson και την πολύκροτη υπόθεση που κατηγορήθηκε. Διάβασα από Άγγλους φίλους της ομάδας ότι άδικα του έκοψαν την καριέρα, μία και δεν κατηγορήθηκε. ΟΧΙ , όλα δείχνουν ότι απλά την γλίτωσε. Ένας άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί για κάτι τόσο σοβαρό, όσο τα σεξουαλικά αδικήματα σε σχέση με ανήλικους, αν ήταν αθώος όχι απλά θα φώναζε, αλλά θα ούρλιαζε από την πρώτη στιγμή. Ότι δεν μιλάει ακόμα και μετά την απαλλαγή του όπως φαίνεται για τεχνικούς λόγους, στα μάτια μου μοιάζει σαν απόδειξη ενοχής.

 Όσο για τον Dele Ali που είναι ο δεύτερος παίκτης που μας απασχόλησε αυτό το μήνα, αρχικά με τον τραυματισμό και την λύση του δανεισμού του από την Μπεσίκτας και στην συνέχεια με τις βλακείες με το μπαλόνι στο στόμα του και τα δοχεία αερίου γέλιου. Νομίζω ότι ο ξεπεσμός του είναι ένα θέμα που πουλάει στην Αγγλία, για αυτό και διαβάζουμε τόσα πολλά για την κάθε χαζομάρα του, σοβαρή η όχι . Όσο για την ποδοσφαιρική του καριέρα ειλικρινά δεν ξέρω αν σώζεται. Θεωρώ ότι για την Εβερτον και την Αγγλία είναι πλέον καμένο χαρτί, αν πάει σε κάποια άλλη χώρα ίσως.  Θα πρέπει να βρει έναν προπονητή να τον κερδίσει, όχι έναν επικριτικό, αυστηρό Τούρκο όπως ήταν αυτός στην Μπεσίκτας .Ίσως κάποιον με αρετές ψυχολόγου γιατί το μυαλό του είναι κομματάκι χαλασμένο.

  Ας περάσουμε στις ανακοινώσεις της κίνησης all together now (πρόκειται  για διάφορες λέσχες της Έβερτον που συγκεντρώθηκαν σε μια οπαδική κίνηση και εκφράζουν την αντίθεση τους με την διοίκηση της Έβερτον) προς διευκρίνηση να πούμε πως οι Greek-toffees δεν ανήκουμε σε αυτή την κίνηση. Όταν την διάβασα με ενόχλησε σαν λόγος και σαν ύφος, είναι τελείως άκομψο να μιλάς για την υγεία ενός μεγάλου σε ηλικία ανθρώπου, που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το βρίσκω προβληματικό και όταν μια κίνηση εκφράζεται με αυτό τον τρόπο χάνει το δίκιο της και είναι κρίμα γιατί έχει δίκιο.

  Και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω το πόσο δίκιο έχει, το θεωρώ υποχρέωση μου να αναλύσω στους Εβερτόνιανς που δεν γνωρίζουν τον βίο και την πολιτεία του Bill Kenwright. Η αγανάκτηση δεν έρχεται από το πουθενά, ο 77χρονος σήμερα πρόεδρος, βρίσκεται στο δ.σ της ομάδας από το 1989 και στα ηνία του συλλόγου από το 1999. Επί της μακράς προεδρίας του στην ομάδα, είτε ως μεγαλομέτοχος και πρόεδρος, είτε ως απλός πρόεδρος, όταν αγόρασε την ομάδα ο Farhad Moshiri, έχει να επιδείξει μια παρουσία σε τελικό κυπέλλου και μια έξοδο στα προκριματικά του Champions league. Σε μια ομάδα που όταν μπήκε στο δ.σ ήταν η 3η σε πρωταθλήματα Αγγλίας, τώρα είναι σχεδόν η 5η αν το πάρει η Σίτι.  Μακριά εδώ και 28 χρόνια από τίτλους ηΈβερτον περνάει την μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας στην ιστορία της. Στα χρόνια του, η ομάδα βρέθηκε σε μάχες για τον υποβιβασμό περισσότερες φορές από ότι σε μάχη για οποιοδήποτε τίτλο. Πως είναι δυνατόν να πιστεύει ότι δεν πρέπει να τον θεωρούν οι Εβερτόνιανς μέρος του προβλήματος;

  Το μοναδικό που καταφέρνει με μοναδική μαεστρία είναι η παρουσία του να εκνευρίζει πλέον τον οποιονδήποτε παρακολουθεί ακόμα και λίγο το ρεπορταζ της ομάδας. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε την αχρείαστη  απάντηση του στην ανακοίνωση της all together now και τα σχόλια φίλων του που τον εμφανίζουν ξανά ως τον Άγιο θεματοφύλακα της ομάδας. Για να μην επανέλθουμε σε αυτό που είχε πει στον κόσμο, όταν ζητούσαν εξηγήσεις για άσχημα αποτελέσματα εκείνο το απίθανο, ότι είχαμε καλές στιγμές σαν ομάδα . Την στιγμή  που οι γείτονες μας εντός και εκτός Λίβερπουλ έχουν σαρώσει τα πάντα σε τίτλους, που η Έβερτον έχει μικρύνει τόσο που δεν σηκώνει ούτε κούπα του καφέ και πιο πρόσφατα τίτλο από την ομάδα μας έχει πανηγυρίσει ακόμα και η Γούιγκαν.  Πως είναι δυνατόν να μην κατηγορηθεί για έλλειψη φιλοδοξίας και μετριότητα; Η υπομονή μαζί του έχει χαθεί απολύτως φυσιολογικά, και ίσως να του χρεώνονται πράγματα που δεν φταίει αλλά όλοι εκτός από τον ίδιο βλέπουν έναν 77χρονο παππούλη που είναι βιδωμένος στην καρέκλα του. Αρνούμενος να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει προ πολλού και ότι δεν είναι ο κατάλληλος να διοικεί αυτή την ομάδα. Πλέον κινδυνεύει άμεσα να αποδειχθεί πολύ χειρότερος από την λαίλαπα της προεδρίας Πήτερ Τζόνσον από την οποία κάποτε έσωσε την ομάδα.

  Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφύγει η ομάδα τον υποβιβασμό. Αν δεν αλλάξει μυαλά ο μεγαλομέτοχος και δεν προσθέσει ανθρώπους με τεχνογνωσία και όραμα στην ομάδα, δεν θα έχει έτσι και αλλιώς καμιά σημασία αν σωθούμε φέτος. Αν δεν μπορεί να το κάνει τουλάχιστον ας παραχωρήσει την ομάδα σε ανθρώπους με πλάνο και οργάνωση, γιατί αργά η γρήγορα το μοιραίο θα έρθει. Όταν λέω το μοιραίο ας μην γελιόμαστε το μοιραίο δεν είναι απλά να υποβιβαστεί η ομάδα, αυτό συμβαίνει σε όλους καμία φορά και κατά λάθος, και με σωστή οργάνωση διορθώνεται άμεσα. Το μοιραίο είναι να απαξιωθεί η ομάδα, να γίνει όπως η Σάντερλαντ, η Μπλάκμπερν Ρόβερς  η ακόμα και η Νιουκάστλ πριν τους Άραβες . Γιατί έχουμε μάθει εδώ και 7 χρόνια με τον Moshiri στην ηγεσία του συλλόγου ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία σε μια ομάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρεις τι κάνεις και για ποιο λόγο το κάνεις.

  Είναι λίγο σκόπιμο και δεν θα επεκταθώ στα αποτελέσματα του Απριλίου, θα τα πούμε στην ερχόμενη εκπομπή. Υπάρχουν όμως 2 παρατηρήσεις που ίσως προσφέρουν κάτι νέο στην συζήτηση. Η ομάδα  πρέπει να γίνει πιο κυνική, θα υποβιβαστεί αν δεν σκοράρει περισσότερο. Αυτό είναι το βασικότερο αγωνιστικό πρόβλημα της Έβερτον.  Διαβάζω τα σχόλια σας για την δημιουργία, όπως και για την έλλειψη ποιότητας και ποσότητας ποιοτικών παικτών και δεν διαφωνώ, είναι θέματα για συζήτηση αλλά το βασικότερο όλων είναι η αδυναμία να πετύχουμε γκολ. Η ομάδα όλο τον Απρίλιο είχε 70 τελικές προσπάθειες στα 5 παιχνίδια που έπαιξε, βάλαμε μόλις 3 γκολ. Η αυριανή μας αντίπαλος η Λέστερ έχει στο ίδιο διάστημα 6 γκολ σε 64 τελικές. Η Λίντς σε 68 τελικές προσπάθειες τον Απρίλιο έχει επίσης 6 γκολ.

  Τέλος υπάρχει κάτι ακόμα καταθλιπτικό ολόκληρη η ομάδα της Έβερτον έχει σκοράρει λιγότερα γκολ από τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Είναι αξιοσημείωτο πως η διαφορά δεν είναι καν οριακή. Η Έβερτον έχει σκοράρει 25 γκολ και ο Erling Haaland 33 γκολ. Μιλάμε για 8 γκολ διαφορά μιας ολόκληρης ομάδας με έναν παίκτη!!

Περιμένω και διαβάσω πάντα και τις δικές σκέψεις και απόψεις.

Καλό μήνα Εβερτόνιανς.

 Ας ελπίσουμε σε έναν μαγικό Μάιο σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικό, διοικητικό, οργανωτικό ακόμα και οπαδικό) που θα σβήσει από το μυαλό μας την άθλια σεζόν που ζήσαμε, χωρίς επιπλέον δράμα και πόνο.

.

 

 

 

αφησε ενα σχολιο