Το έπος του Γουέμπλευ! Α’ Μέρος

Match Programme.

Στην πιο λαμπρή πορεία της ιστορίας του ο Παναθηναϊκός, προς τον τελικό του 1971 στο Wembley, αντιμετώπισε και πέρασε το εμπόδιο της Everton. Ήταν στις 9 του Μάρτη του 1971 όταν ο πρώτος αγώνας έγινε στο Goodison Park και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1…

Η Everton σφυροκοπάει τον Παναθηναϊκό, κάνει ότι θέλει μέσα στο γήπεδο, έχει δύο δοκάρια, αλλά ο Οικονομόπουλος κατεβάζει ρολά, ο Αντωνιάδης σε αντεπίθεση και στη  μοναδική ευκαιρία του Παναθηναϊκού κάνει το 0-1. Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα η Everton καταφέρνει να ισοφαρίσει, αλλά το 1-1 μένει μέχρι το τέλος του αγώνα…
Ο επαναληπτικός έληξε με λευκή ισοπαλία και έτσι ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στον ημιτελικό της διοργάνωσης…
Εκείνο που μας δίνεται η ευκαιρία να σταθούμε είναι στο παρατσούκλι που χρεώθηκε σε αυτά τα δύο παιχνίδια η Everton…
Κάποιος Έλληνας(φυσικά) δημοσιογράφος, προφανώς για να δώσει έμφαση στον άθλο του Παναθηναϊκού, μάλλον πήγε στο λιμάνι του Λίβερπουλ να καλύψει τον αγώνα και ονόμασε την Everton “Εφοπλιστές”!
Για άλλη μια φορά…
The Black Watch.
The Blues
Η Everton ιδρύθηκε το 1878 και μέχρι το 1901 ονομάζονταν “The Black Watch”, και αυτό γιατί η πρώτη της εμφάνιση έμοιαζε με αυτή του 3ου Τάγματος Πεζικού της Σκωτίας, μαύρη με μια κόκκινη διαγώνια γραμμή…
Μετά το 1901 η Everton καθιέρωσε τα μπλε, και από τότε ονομάστηκε “The Blues”…
Το εξαιρετικό ποδόσφαιρο που απέδιδε τη δεκαετία του ’30 χαρακτηρίστηκε “επιστημονικό”, και έτσι έκτοτε ονομάζεται και “The School of Science”…

O David Moyes όταν ήρθε στην ομάδα το 2002, την αποκάλεσε “The People’s Club”. Ο κόσμος της Everton συνηθίζει να τιμά αυτό το όνομα, όπως και η ομάδα με την επικοινωνία που έχει με αυτόν, ωστόσο η ολοκληρωμένη πρόταση του Moyes ήταν “I am joining the people’s football club. The majority of people you meet on the streetare Everton fans.”
Αυτό δηλαδή που ήθελε να πει ήταν πως στο Λίβερπουλ η Everton είναι η μεγαλύτερη ομάδα!
Το πιο γνωστό παρατσούκλι και αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το “Ζαχαρωτά”, και προέρχεται, από ένα κατάστημα ζαχαρωτών απέναντι από τον Πύργο του πρίγκηπα Ρούπερτ, στην περιοχή του Έβερτον, στο Λίβερπουλ, που βρίσκεται και στο έμβλημα της ομάδας!
Η παράδοση θέλει και κοπέλες πριν από τους αγώνες της Everton στο Goodison να μοιράζουν την καραμέλα “Everton”…

Πώς όμως προέκυψε στον δημοσιογράφο το “Εφοπλιστές”;
Εκείνη την εποχή, πρόεδρος της ομάδας ήταν ο John Moores, ο οποίος είχε σημειώσει αρκετές επιτυχίες στα θέματα της ομάδας και είχε τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Όχι βέβαια σαν τους σημερινούς Abramovich και Σεΐχη Μανσούρ, αλλά αρκετά ικανοποιητικά. Κάποιοι φίλαθλοι, ανεπίσημα πάντως, συνήθιζαν να καλούν την Everton “the Mersey Millionairs”, αλλά ως εκεί. Ήταν η περίοδος στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 που χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τίτλος και σταμάτησε εκεί…
Στην πραγματικότητα, ο τίτλος δεν αποδόθηκε επειδή υπήρχε κάποιος πλούσιος πρόεδρος και σκορπούσε λεφτά αλλά γιατί ο πανέξυπνος και διορατικός πρόεδρος, John Moores, πουλούσε αρκετά ακριβά, και μπορούσε να αγοράζει ότι καλύτερο κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη.
Αν πάλι κάποιος δεν έχει πειστεί, αν γνωρίζει κάποιον Άγγλο ας τον ρωτήσει αν ξέρει κάτι για τους “Εφοπλιστές”…

Αφήστε ένα σχόλιο