1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΤΟ MONEYBALL ΣΤΗΝ ΕΒΕΡΤΟΝ

ΤΟ MONEYBALL ΣΤΗΝ ΕΒΕΡΤΟΝ

 Το Moneyball για όσους δεν έχετε δει την ομώνυμη ταινία με τον Μπράντ Πιτ. Είναι η ιστορία μιας ομάδας μπέιζμπολ που ο general manager της ομάδας Μπίλι Μπιν πέτυχε χάρη στην εξαιρετική στατιστική ανάλυση των αριθμών των παικτών. Κατάφερε σε μια σεζόν που το μπάτζετ της ομάδας έπεσε στο 1/3 να κάνει μεταγραφές απόλυτης ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Μεταγραφές που οδήγησαν την ομάδα του, τους Oakland Athletics σε μια εντυπωσιακή πορεία. Τι σχέση έχει αυτό με την Έβερτον;;

 Η λογική moneyball έχει ήδη την εφαρμογή της στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα δεν είναι τελείως ξένη στην Έβερτον. Οι μπλε την εποχή του Μόγιες προσπάθησαν να την εισάγουν σε κάποιο βαθμό. Στην Έβερτον το 2008 βλέποντας ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα η διαφορά στα οικονομικά μεγέθη να καλυφθεί με άλλο τρόπο. Υπέγραψαν συμφωνία με την Sports Interactive για τη χρήση της διογκωμένης βάσης δεδομένων του Football Manager, για αναζήτηση παικτών και προσωπικού.

 Δεν ξέρω πότε ακριβώς εγκατέλειψαν αυτή την λογική, πιθανότατα όταν έφυγε ο Μόγιες. Όμως πλέον είναι κυρίαρχη τάση στο ποδόσφαιρο. Ομάδες όπως η Μπρέντφορντ η η Μίντιλαντ στην Δανία είναι το μέλλον στο ποδόσφαιρο. Ανθηρά οικονομικά, τεράστια οφέλη από πωλήσεις και το FFP δεν τους απασχολεί ούτε στο ελάχιστο. Δεν είναι φυσικά οι μόνες ομάδες που το εφαρμόζουν. Ακόμα και η Τσέλσι το κάνει με έναν χοντροκομμένο τρόπο. Άλλωστε μπορεί αρκετοί να κοροϊδεύουν την ποσότητα των παικτών που υπάρχουν στην ομάδα. Όμως σκεφτείτε πόσοι σπουδαίοι παίκτες ήταν στην Τσέλσι σε νεαρή ηλικία. Παίκτες όπως οι Salah, Lukaku, De Bruine, Mount, Hudson-Odoi κ.ο.κ. αποκτήθηκαν σε νεαρή ηλικία με αυτή την λογική. Μια και η Τσέλσι αγοράζει ότι ταλέντο κυκλοφορει σε μικρή ηλικία εδώ και χρόνια.

 Είναι μια τάση που άλλαξε το μπέιζμπολ και ίσως αλλάξει το status quo και στο ποδόσφαιρο. ‘Άλλωστε ο Μπιν, ο άνθρωπος που έφτιαξε το θαύμα των Oakland Athletics πλέον έχει μπει και στο ποδόσφαιρο. Έχει δημιουργήσει εδώ και μερικά χρόνια ένα δικό του σύστημα ανάλυσης ποδοσφαιριστών. Σε συνεργασία με προπονητές όπως ο Alex Ferguson και ο Arsene Wenger.

  Η καινοτομία στην σκέψη υπήρχε πριν λίγα χρόνια στην Έβερτον αν θέλουμε επιτυχίες πρέπει να επιστρέψει αυτη η σκέψη. Οι σκέψεις μου σε αυτό το άρθρο αφορούν κυρίως την διαφωνία Έβερτονιανς για το ποιο μοντέλο είναι κατάλληλο. Με άλλους να προτιμούν αυτό του αθλητικού διευθυντή και άλλους του προπονητή-manager. Η Έβερτον πρέπει κυρίως να επιστρέψει στην λογική. Κατάλληλος είναι αυτός που θα την φέρει, είτε είναι προπονητής είτε αθλητικός διευθυντής.

 

αφησε ενα σχολιο