1. Αρχική
 2. /
 3. Άρθρα
 4. /
 5. 11 ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία

11 ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τους μάνατζερς

O Kendall είναι ο μάνατζερ το υψηλότερο ποσοστό νικών 54.1%

Καμιά φορά μετά από άσχημα αποτελέσματα γκρινιάζουμε και ζητάμε την απόλυση του εκάστοτε μάνατζερ(Ναι επιμένουμε να το λέμε μάνατζερ και όχι προπονητή) στην Έβερτον. Δυστυχώς όμως δεν κατανοούμε ότι στην Αγγλία και ειδικά στην Έβερτον ο μάνατζερ  δεν είναι ένας αναλώσιμος τύπος, που θα κρύψει τις αδυναμίες του κάθε πρόεδρου και θα εξυπηρετήσει την ανάγκη του μέσου οπαδού να αποδώσει κάπου την ευθύνη. Είναι ο άνθρωπος που χαράζει το πλάνο της ομάδας και βάζει τους στόχους για τουλάχιστον όσο διαρκεί το συμβόλαιο του.Διαβάστε πιο κάτω μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τους μάνατζερς της ομάδας μας.

 1. Η Έβερτον όπως και οι υπόλοιπες ομάδες στην Αγγλία δεν είχαν έναν μόνο
  μάνατζερ αλλά ουσιαστικά μια επιτροπή με έναν επικεφαλής. Αυτό ίσχυε μέχρι της 5
  Μαρτίου 1946 όταν η Έβερτον διόρισε τον Theo Kelly (που ήταν ήδη επικεφαλής της επιτροπής) ως
  γραμματέα-μάνατζερ της Έβερτον με μισθό τότε 1.500 λίρες ετησίως.
 2. Μετά το 1946 ως σήμερα μόλις 20 μάνατζερ έχουν καθίσει στον πάγκο της Έβερτον αν αναλογιστουμε ότι οι 5 ήταν υπηρεσιακοί, η Έβερτον έχει εμπιστευτεί από το 1946 ως σήμερα δηλαδή για 60 χρόνια μόλις σε 15 ανθρώπους  την θέση του μάνατζερ.
 3. Αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε δεν είναι ούτε 15 οι μάνατζερ αλλά 14 μια και στον Ian Buchan που ήταν στον πάγκο της ομάδας από τον Φεβρουάριο του 1956 ως τον Οκτώβριο του 1958, δεν δόθηκε ο τίτλος του μάνατζερ της ομάδας αλλά του αρχηγού-προπονητή(Chief-coach) ήταν ένας Σκοτσέζος ερασιτέχνης που θεωρείτε μυστήριο ο λόγος που κάθισε στον πάγκο της ομάδας.
 4. Από αυτούς τους μάνατζερ οι 6 (Britton,Catterick,Bingham,Kendall,Harvey,Royle) έχουν φορέσει πριν την φανέλα της Έβερτον ως παίκτες.
 5. Κανένας μάνατζερ εκτός Αγγλίας δεν έχει κατακτήσει τίτλο με την Έβερτον. Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις δύο από αυτούς που κατέκτησαν τίτλο με την ομάδα δεν γεννήθηκαν στο Λίβερπουλ(υπολογίζουμε και τους επικεφαλείς των επιτροπών).Ενώ ακόμα και αυτοί που δεν είναι γεννημένοι στο Λίβερπουλ είναι στην Βόρεια Αγγλία.
 6. Ο Χάουαρντ Κένταλ είναι  ο μόνος μάνατζερ που προσελήφθη 3 φορές από την ομάδα.Δικαίως αν σκεφτούμε ότι βάση τίτλων είναι ο πλέον πετυχημένος στην ομάδα.
 7. Ένας από τους πλέον πετυχημένους μάνατζερ της ομάδας ο Χάρι Κάττερικ πέθανε μέσα στο Goodison park τον Μάρτιο του 1985 όταν είχε πάει για να δει έναν αγώνα της αγαπημένης του Έβερτον με την Ίπσουιτς για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας.Η ειρωνεία της τύχης μόλις λίγους μήνες πριν προλάβει να ζήσει την πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία της Έβερτον ως σήμερα.
  Ο Χάρι Κάττερικ παραμένει ο μακροβιότερος μάνατζερ
 8. O Χάρι Κάττερικ παραμένει ως σήμερα ο μακροβιότερος μάνατζερ της Έβερτον ανέλαβε την ομάδα στις 17 Απριλίου του 1961 και παραιτήθηκε στις 11 Απριλίου 1973 κάθισε συνολικά για 592 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας έχοντας κερδίσει τα 275 από αυτά.
 9. Ο μάνατζερ με το υψηλότερο ποσοστό σε νίκες είναι ο Χάουαρντ Κένταλ που κέρδισε τα 183 από τα 338 παιχνίδια ποσοστό 54,1%
 10. O μοναδικός όχι υπηρεσιακός μάνατζερ φυσικά  που δεν συμπλήρωσε χρόνο στον πάγκο της Έβερτον είναι ο Mike Walker σε 35 παιχνίδια είχε μόλις 6 νίκες,ποσοστό 17,1% .
 11. Μέχρι το 2013 όταν και την Έβερτον ανέλαβε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ δηλαδή τα πρώτα 125 χρόνια της ιστορίας της ομάδας κανένας μάνατζερ  εκτός Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας δεν είχε καθίσει στον πάγκο της Έβερτον.

αφησε ενα σχολιο