1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Ο ιστορικός τελικός του

Ο ιστορικός τελικός του 1933!

Η κυπελλούχος Έβερτον

Σαν σήμερα, το μακρινό 1933, η ομάδα μας κατακτούσε το δεύτερο της κύπελλο, αλλά παράλληλα έβαζε άλλη μια πινελιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Το τυπικό της υπόθεσης είναι πως η Everton με γκολ από τους Dixie Dean, Jimmy Dunn και Jimmy Stein νίκησε με 3-0 την Manchester City και κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας της. Την μέρα εκείνη όμως λίγοι ίσως κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβη…

Ανάμεσα στις διάσημες πρωτιές της Everton, πέρα από το ότι ήταν η πρώτη φορά που η Everton επισκέπτονταν το Wembley, οι δυο ομάδες φόρεσαν εμφανίσεις με νούμερα. Και οι δύο ομάδες φόρεσαν τις εκτός έδρας εμφανίσεις, ωστε να αποφύγουν να φορέσουν και οι δύο ομάδες τις μπλε εμφανίσεις. Έτσι η Everton φόρεσε λευκή φανέλα με μαύρο σορτσάκι και η Μanchester City κόκκινη φανέλα με λευκό σορτσάκι. οι παίκτες της Everton ήταν αριθμημένοι από το 1 ως το 11, ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα και πηγαίνοντας στους επιθετικούς αυξάνονταν ο αριθμός, ενώ αυτοί της City το αντίστροφο, ξεκινώντας από την επίθεση με το 12 στη φανέλα, κατέληγαν στον τερματοφύλακα, ο οποίος φορούσε το 22.

Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε μάνατζερ στην ομάδα και ο γραμματέας είχε την ευθύνη της σύνθεσης της ομάδας. Ο Dixie Dean επέλεξε την εντεκάδα του μοναδικού τελικού κυπέλλου Αγγλίας που αγωνίστηκε ποτέ στη καριέρα του στην Everton, που κράτησε 14 χρόνια, όπως επίσης και ο μοναδικός τελικός που αγωνίστηκε ο Ted Sagar, τερματοφύλακας της ομάδας επί 24 χρόνια!

Με την κατάκτηση του κυπέλλου η Everton πετύχαινε κάτι μοναδικό ακόμη. Κατάφερε να κερδίσει 3 διαφορετικούς τίτλους σε 3 συνεχόμενες σαιζόν. Το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας το 1931, της πρώτης το ’32 και το κύπελλο του ’33!

Η ιστορική σύνθεση της ομάδας που τα νούμερα της φανέλας τους ακολούθησε μέχρι πρόσφατα τη θέση που αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές ήταν: 1-Ted Sagar, 2-Billy Cook, 3-Warney Cresswell, 4-Cliff Britton, 5-Tommy White, 6-Jack Thomson, 7-Albert Geldard, 8-James Dunn, 9-Dixie Dean, 10-Tommy Johnson, 11-Jimmy Stein.

αφησε ενα σχολιο