Χάος με τους κανονισμούς μεταγγραφών στο BREXIT
Όπως ανακοινώθηκε εχθές από την Βρετανική κυβέρνηση, το Brexit θα επηρεάσει τις μεταγραφές από την 1η Ιανουαρίου του 2021, τι σημαίνει αυτό?
Σημαίνει ότι παίκτες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν έγκριση από την Βρετανική αθλητική επιτροπή για την έγκριση κάποιου παίκτη. Αναλυτικά σύμφωνα με τα άρθρα που διάβασα σας παραθέτω παρακάτω τι επηρεάζει την ομάδα μας και γενικά το Βρετανικό ποδόσφαιρο!
Θα υπάρχει ένα point system για κάθε παίκτη που θα θέλει να αγοράσει η κάθε ομάδα, αυτοί οι πόντοι θα προ μετρούνται ως εξής: Ανάλογα με τη χώρα καταγωγής, σε πια ομάδα αγωνίζεται, αν εκείνη η ομάδα παίζει σε ευρωπαϊκούς αγώνες, αν παίζει σε μεγάλη κατηγορία στο πρωτάθλημα της χώρας της και αν έχει διεθνείς συμμετοχές! Όπως καταλαβαίνεται το μεταγραφικό παζάρι στην PL και στην EFL αλλάζει ριζικά από το ερχόμενο έτος!
Επιπλέον να τονίσω ότι μεταγραφές σε παίκτες κάτω των 18 ετών δεν θα γίνονται δεκτές πια!! Και κάτω των 23 ετών θα είναι δεκτές μόνο μέχρι 3 για τη χειμερινή σεζόν και συνολικά 6 σε όλο το έτος, οπότε μπαίνουν φραγμοί και σε αυτό για να μην υπάρχουν ομάδες (δες Chelsea) που αγοράζουν υπερβολικά πολλούς νεαρούς και τους δίνουν δανεικούς σε ξένες ομάδες ή σε ομάδες δορυφόρους! Για να πάρει ο παίκτης την κάρτα GBE πρέπει να έχει μαζέψει 18 πόντους, ειδάλλως δεν θα γίνεται δεκτή η μεταγραφή.
Να αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε σύμφωνα με τα όσα έχω διαβάσει, η ομάδα μας αγόρασε από τη Hacken (Allsvenskan) τον Imam Jagne που είναι 17 ετών. Με το νέο σύστημα δεν θα γινόταν δεκτή η μεταγραφή. Γιατί είναι 17 ετών, είναι Σουηδός, αγωνίζεται στη Hacken (όχι ομάδα που αγωνίζεται στην Ευρώπη) και δεν έχει αγωνιστεί με την εθνική Σουηδίας παρά με την εθνική U17. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Nkounkou και πάει λέγοντας.
Με λίγα λόγια το σύστημα αυτό δίνει κίνητρο στις ομάδες να αναπτύξουν εγχώριους παίκτες από τις ακαδημίες τους. Και κάτι τελευταίο, ένας Σκοτσέζος, Ουαλός ή Β. Ιρλανδός μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα ως γηγενής διότι η Βρετανία είναι μία χώρα που απλά χωρίζεται σε “states”, εκεί δεν υπάρχει περιορισμός αλλά μόνο για όλη την επικράτεια της Βρετανίας και όχι της Ιρλανδίας!