1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Ο οργισμένος Έβερτόνιαν που

Ο οργισμένος Έβερτόνιαν που έφτιαξε τα δίχτυα

Την επόμενη φορά που θα δείτε μια μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα, να θυμάστε ότι και πίσω από αυτό κρύβεται πάλι η Έβερτον. Με αφορμή τα επέτειο της γέννησης του, το Greek-toffees θυμάται το άνθρωπο και την ιστορία, πίσω από τα περίφημα γκολπόστ .

   Ο John Alexander Brodie ήταν ένας σημαντικός μηχανικός και φανατικός Έβερτόνιαν που παρακολουθούσε στο Άνφιλντ, (τότε έδρα της ομάδας μας) στις 26 Οκτώβρίου του 1889, το παιχνίδι ανάμεσα στην Έβερτον και την Άκρινγκτον Στάνλεϊ. Το σκορ ήταν 2-2 και η Έβερτον πέτυχε το γκολ της νίκης, όμως ο διαιτητής δεν κατάλαβε ότι η μπάλα πέρασε μέσα από τα δοκάρια, δίχτυα δεν υπήρχαν και δυστυχώς το γκολ δεν κατοχυρώθηκε. Έτσι η Έβερτον δεν κέρδισε, σε ένα πολύ σημαντικό αγώνα. Ο Brodie ήταν τόσο εξοργισμένος, με την απόφαση, που αποφάσισε να βρει μια οριστική λύση, που θα τελείωνε μια και καλή το πρόβλημα των γκολ που δεν μετρούσαν, γιατί δεν τα έβλεπαν οι διαιτητές.

Fred Geary

  Ο Brodie σκέφτηκε και σχεδόν αμέσως του ήρθε η ιδέα για τα δίχτυα, τον Νοέμβριο του 1889, υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τα δίχτυα του γκολ (Goalnets) για το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του επόμενου έτους, τα δοκίμασε για πρώτη φορά στο Stanley Park το 1889. Του πήρε λίγο καιρό αλλά έπεισε την FA (Ποδοσφαιρική ομοσπονδία) να δοκιμάσει σε κανονικό αγώνα, τα δίχτυα του γκολ.Ήταν το 1891 στο παλιό γήπεδο της Νότιγχαμ Φόρεστ το Town Ground, σε ένα παιχνίδι επίδειξης, ανάμεσα σε παίκτες, από ομάδες του Βορρά και παίκτες, από ομάδες του Νότου.Μάλιστα αρκετά ευχάριστο θα πρέπει να ήταν για τον Brodie, ότι ένας παίκτης της Έβερτον ήταν αυτός που έστειλε πρώτος την μπάλα στα δίχτυα. Ο Fred Geary σημείωσε το πρώτο γκολ σε αυτόν τον αγώνα και είναι ο πρώτος παίκτης που “βρήκε δίχτυα” . Ένας ακόμα παίκτης της Έβερτον ο Edgar Chadwick, σκόραρε επίσης εκείνη την ημέρα, για να βοηθήσει τους Βόρειους να κερδίσουν τελικά με 3-0.  

  Λίγο αργότερα τα δίχτυα εγκρίθηκαν από την Ποδοσφαιρική ομοσπονδία και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι, στον τελικό του Κυπέλλου τον Μάρτιο του 1891, στο Oval του Λονδίνου. Τα δίχτυα έγιναν υποχρεωτικά για όλους τους αγώνες πρωταθλήματος, από τον Σεπτέμβριο του 1891 και για όλους τους αγώνες του αγώνες κυπέλλου, από το 1894.Γρήγορα η ευρεσιτεχνία του Εβερτόνιαν, κατέκτησε τον κόσμο και διαμόρφωσε άλλη μια ουσιαστική καινοτομία για το ποδόσφαιρο. 

αφησε ενα σχολιο