1. Αρχική
 2. /
 3. Άρθρα
 4. /
 5. Θέμα: Οι ακριβότερες μεταγραφές.

Θέμα: Οι ακριβότερες μεταγραφές.

Με την απόκτηση του Lukaku προς 28 εκατομμύρια η Everton μπαίνει σε ένα άλλο club, των ομάδων που μπορούν να δαπανήσουν τέτοια ποσά για την απόκτηση ενός και μόνο ποδοσφαιριστή. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα η ακριβότερη μεταγραφή της ήταν ο Fellaini, ενώ για να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές, με κάποιο σχετικό κόστος, πολύ μακριά από το χθεσινό ποσό, έπρεπε να φύγουν ποδοσφαιριστές!

Το 2008 η Everton έδωσε 15 εκατομμύρια για να πάρει τον Fellaini ενώ 5 χρόνια αργότερα πλησίασε στην ακριβότερη μεταγραφή της, με τον James McCarthy να αποκτάται προς 13. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2005 ως το ’08 η Everton έσπαγε κάθε χρόνο το ρεκόρ της με την απόκτηση του James Beattie τον Ιανουάριο του ’05 προς 6 εκατομμύρια, του Andy Johnson έξι μήνες μετά με 8.3, του Yakubu το ’07 με 11.25 και φυσικά του Fellaini.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο, κυρίως ξένων, πλουσίων επενδυτών στην Premier League, τα ποσά που δίνονται για μεταγραφές έχουν ξεφύγει, και πολλές φορές είναι παράλογα. Έτσι λοιπόν, το μεγάλο ποσό των 8.3 εκατομμυρίων που δόθηκε κάποτε για τον Andy Johnson σήμερα θα ήταν δώρο, τη στιγμή που η Sunderland ήθελε να αγοράσει τον Borini προς 14 εκατομμύρια…

Ένα άλλο κομμάτι που αξίζει να σταθούμε είναι η επιτυχία που είχαν οι μεταγραφές, τώρα που αρκετοί παίκτες έχουν αφήσει την ομάδα, ή και τους αγωνιστικούς χώρους ακόμη, και αν τελικά άξιζαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν, σε εποχές μάλιστα που αγελάδες δεν ήταν παχιές, και έπειτα να κρίνουμε αν τελικά τα χρήματα αντικατοπτρίζουν την αξία ενός ποδοσφαιριστή.

Οι 6 ακριβότερες μεταγραφές λοιπόν στην ιστορία της Everton είναι:

 • Romelu Lukaku, 28m, Chelsea, 2014
 • Maruane Fellaini. 15m, Standard Liege, 2008
 • James McCarthy, 13m, Wigan Athletic, 2013
 • Yakubu Aiyegbeni, 11.25m, Middlesborough, 2007
 • Diniyar Bilyaletdinov, 8.9m, Lokomotiv Moscow, 2009
 • Andy Johnson, 8.3m, Crystal Palace, 2006

Από εκεί και πέρα αξίζει απλώς να αναφέρω πως με 6 εκατομμύρια έχουν αποκτηθεί αρκετοί παίκτες, Ο Arouna Kone, o Mirallas, o Baines, O Beattie φυσικά, o Jelavic και ο Heitinga…

Από την άλλη, αν και η Everton είναι μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου και δεν πουλάει εύκολα παίκτες της, έχει πουλήσει αρκετές φορές παίκτες, και έχει κερδίσει αρκετά χρήματα από αυτές.

Υπήρχαν φυσικά οι στιγμές που η αξία των παικτών που έφυγαν ήταν αρκετά υψηλότερη από τα χρήματα που πήρε η ομάδα, όπως και της πιο καλοπληρωμένης μεταγραφής της ομάδας φυσικά, αυτής του Wayne Rooney..

Οι πιο καλοπληρωμένες μεταγραφές λοιπόν ήταν:

 • Wayne Rooney, 30m, Manchester United, 2004
 • Marouane Fellaini, 27.5m, Manchester United, 2013
 • Joleon Lescott, 24m, Manchester City, 2009
 • Jack Rodwell, 12m, Manchester City, 2012
 • Andy Johnson, 10.5m, Fulham, 2008
 • Mikel Arteta, 10m, Arsenal, 2011
 • Francis Jeffers, 8m, Arsenal, 2001
 • Andrei Kanchelskis, 8m, Fiorentina, 1997
 • Duncan Ferguson, 7m, Newcastle United, 1999

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί πως εκτός των παραδοσιακά πλουσίων ομάδων, Manchester United/City και Arsenal, και οι άλλες 3 ομάδες που ψώνισαν ακριβά από την Everton βρισκόντουσαν σε περίοδο ακμής ή νεοπλουτισμού….

Η γνώμη μου είναι πως α ποσά που δίνονται τα τελευταία χρόνια για ποδοσφαιριστές είναι γελοία και υπάρχουν παίκτες-εργαλεία που μπορούν να δώσουν αλλά σε μια ομάδα και να κοστίσουν ψίχουλα. Για να είμαι ειλικρινής, μου φαίνονται πολλά τα χρήματα που δόθηκαν για τον Lukaku.

Στην περίπτωση της φετινής Everton όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με την κίνηση αυτή η Everton κάνει το βήμα που της έλειπε, ώστε να δείξει πως είναι εδώ, όχι για να δυσκολέψει τους νεόπλουτους αντιπάλους της αλλά για να τεθεί αντιμέτωπη τους για μια θέση στην τετράδα.

Και με αυτή τη σκέψη λέω ναι, αξίζει να δώσει κατιτίς παραπάνω!

αφησε ενα σχολιο