1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Ο Dan Meis μιλάει

Ο Dan Meis μιλάει για το νέο γήπεδο

Ο Dan Meis, ο αρχιτέκτονας που σχεδιάζει μαζί με την ομάδα του το νέο γήπεδο της Έβερτον, έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο site gladglobal.com, όπου μιλάει μεταξύ άλλων και για τις αρχιτεκτονικές παγίδες που πρέπει και προσπαθεί να αποφύγει.

Ο Meis λέει ότι ο στόχος του είναι να «αγκαλιάσει το μέλλον του αγγλικού ποδοσφαίρου χωρίς να ξεχάσει εντελώς το παρελθόν»,  αποφεύγοντας τις παγίδες που έπληξαν συλλόγους όπως η Γουέστ Χαμ, όταν μετακόμισε  από ένα πολύ αγαπημένο γήπεδο. Αναγνωρίζοντας ότι αισθάνεται «τεράστια ευθύνη» στο έργο της δημιουργίας ενός αντικαταστάτη για το Goodison Park, το σπίτι της ομάδας για 126 χρόνια και ένα από τα παλαιότερα αποκλειστικά και μόνο γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο, λέει: “Το μεγαλύτερο μέρος της πρόκλησης είναι πώς θα πάμε από το μαγικό εκείνο μέρος για να μετακινούμε κάπου αλλού.Υπάρχει μια προειδοποιητική ιστορία με πολλά νέα αθλητικά κτίρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ομάδες έχουν μετακομίσει σε νέους χώρους που δεν έχουν καμία από την αίσθηση της ιστορίας ή το πνεύμα του ποιοι ήταν πριν “, και επεκτείνεται. “Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε με την Γουέστ Χαμ, για παράδειγμα, είναι ότι μπορείτε να κάνεις ένα λαμπερό νέο στάδιο, αλλά αν δεν είναι ένας  χώρος ποδοσφαίρου θα αντιμετωπίσεις προκλήσεις“.

  Ο αρχιτέκτονας δεσμεύεται ότι η Έβερτον θα αποφύγει αυτή την παγίδα με την μετακίνηση της σε άλλο σημείο την πόλη.”Από την πρώτη φορά που βρισκόμουν στο Goodison, αναγνώρισα τη σημασία της ιδέας ότι αυτό το κτίριο έχει μνήμη και μια μακρά απίστευτη ιστορία έχει διαδραματιστεί εκεί”, λέει. “Η ενέργεια του τόπου και η αγάπη για την εμπειρία ήταν κάτι που δεν μπορώ να περιγράψω. Έχουμε συγκεκριμένες ιδέες για να φέρουμε μαζί μας τα φυσικά κομμάτια του παλίου γηπέδου στο νέο γήπεδο. Βεβαίως θα γίνουν αναφορές. Δεν πρόκειται να το κάνουμε με αντιγραφικό, κλισαρισμένο τρόπο, αλλά θα δημιουργήσουμε στιγμές όπου οι άνθρωποι θα ξέρουν ότι αυτό είναι από το Goodison.

    Ο Meis περιγράφει τον Bramley Moore ως “ονειρικό χώρο” για έναν αρχιτέκτονα.“Η
μεγαλύτερη ευκαιρία είναι να συνδεθεί περισσότερο με το κέντρο της
Λίβερπουλ, και να είναι μια εικονική τοποθεσία ακριβώς κατά μήκος του ποταμού
Mersey. Ωστόσο, έχει τις προκλήσεις της πέρα από τα ζητήματα σχεδιασμού. Πρόκειται
για μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς, μια αποβάθρα και όχι ένα
ευρύχωρο κομμάτι γης και είναι μια πολύτιμη μπροστινή πόρτα προς την πόλη. Έχουμε μεγάλη ευθύνη να δημιουργήσουμε κάτι που να αντιπροσωπεύει την πόλη με τρόπο παγκόσμιας κλάσης. Σχεδιάζοντας ένα νέο σπίτι για αυτούς τους οπαδούς είναι μια από τις πιο απίστευτες εμπειρίες της καριέρας μου. “

αφησε ενα σχολιο