1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Από τον πρώτο επαγγελματία

Από τον πρώτο επαγγελματία στο άγαλμα του Dixie!

Μια γεμάτη ιστορία μέρα η σημερινή, με τον θάνατο του πρώτου επαγγελματία ποδοσφαιριστή της ομάδας, το τέλος της θητείας ενός μάνατζερ, την εξασφάλιση του τελευταίου πρωταθλήματος και τα εγκαίνια του αγάλματος του θρύλου Dixie Dean!

O George Farmer γεννήθηκε το 1863 στο Oswestry και έπαιζε στην τοπική ομάδα μέχρι τα 22 του. Εκείνη τη χρονιά έγινε και διεθνής με την εθνική Ουαλίας, σε δύο αγώνες τον Μάρτιο, εναντίον της Αγγλίας και της Σκωτίας. Αυτές ήταν και οι μοναδικές εμφανίσεις του με την εθνική.

Το 1885 ήρθε στην Everton μαζί με τον George Dobson της Bolton, και οι δυο τους ήταν οι πρώτοι επαγγελματίες παίκτες της Everton!

Έπαιξε για 5 χρόνια στην ομάδα, 31 φορές στο πρωτάθλημα(πρόλαβε μόλις 2 σαιζόν της Football League που συστάθηκε το 1888) και πέτυχε 1 γκολ. Μετά την Everton αγωνίστηκε για τις Liverpool Calendonians, Liverpool South End και Rock Ferry F.C.

Απεβίωσε στις 4 Μαΐου του 1905 σε ηλικία μόλις 40 ετών, αφήνοντας τη χήρα με 8 ορφανά παιδιά! Η Everton έστειλε μια επιταγή 10 λιρών και διοργάνωσε αγώνα με σκοπό να μαζευτούν χρήματα ώστε να ενισχυθεί οικονομικά η οικογένεια του Farmer…

Μια λευκή ισοπαλία εναντίον της Wolves σηματοδότησε τοπ τέλος της συνεργασίας του gordon lee με την Everton. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της σαιζόν 1980- 81. Η Everton τερμάτισε 15η(από τις 22), 3 βαθμούς πάνω από την Norwich City που υποβιβάστηκε.

Στις επιτυχίες του πιστώνεται μια θέση σε τελικό του League Cup, 2 φορές στα ημιτελικά του κυπέλλου, μια 3η και μια 4η θέση στο πρωτάθλημα, σε 4.5 χρόνια στον πάγκο της ομάδας.

Ο Howard Kendall τον αντικατέστησε λίγες μέρες αργότερα και στα 6 χρόνια της πρώτης του θητείας ως μάνατζερ της ομάδας κατέκτησε 1 κύπελλο, 1 κύπελλο Κυπελλούχων και 2 πρωταθλήματα.

Σαν σήμερα, το 1987, η Everton κέρδισε εκτός έδρας με 0-1 τη Norwich City και με τους 3 βαθμούς εξασφάλισε μαθηματικά το 9ο και τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της!

Σκόρερ του αγώνα ήταν ο Pat van de Hauwe και ήταν το μοναδικό γκολ που πέτυχε σε ολόκληρη τη σαιζόν.

Σήμερα συμπληρώνει και 13 χρόνια ζωής το άγαλμα του μεγάλου Dixie Dean, το οποίο βρίσκεται έξω από το Goodison Park. Ο Tom Murphy ήταν ο γλύπτης του έργου που πλησίασε την Everton και προσφέρθηκε να δημιουργήσει το μπρούτζινο άγαλμα, το οποίο κόστισε 75.000 λίρες, κατόπιν επιθυμίας αρκετών Evertonians!

αφησε ενα σχολιο