1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Όταν ο Dixie αψήφισε

Όταν ο Dixie αψήφισε τους Ναζί…

Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στον Dixie Dean και στον Πελέ. Ο πρώτος ήταν ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου την δεκαετία του ’20 και ο δεύτερος του ’60. Υπάρχει μια ομοιότητα ακόμη, και οι δυο τους αντιμετώπισαν τους Ναζί. Ο Dixie όμως το έκανε στην πραγματικότητα ενώ ο Πελέ στον κινηματογράφο…

Την εποχή όπου δεν υφίσταντο ακόμη ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αρκετές ομάδες είθισται να κάνουν περιοδείες σε άλλες χώρες, και ειδικά αν μία ομάδα ήταν πρωταθλήτρια Αγγλίας, όπως η Everton το 1932, οι περιοδείες αυτές ήταν αρκετά εμπορικές. Με τον Dixie μάλιστα να είναι ο σούπερ σταρ της εποχής αρκετός κόσμος έτρεχε στις εξέδρες του γηπέδου που θα έπαιζε η Everton.

Για τον Μάιο του ’32 είχε προγραμματιστεί μια περιοδεία σε 6 πόλεις, 6 αγώνες οι οποίοι θα έπρεπε να γίνουν σε 15 μέρες. Ο πρώτος αγώνας στις 14 Μαΐου στη Δρέσδη, Βρότσλαβ(στην Πολωνία τότε άνηκε στη Γερμανία)/16, Βερολίνο/21, Αννόβερο/22, Νυρεμβέργη/26, Κολωνία/29.

Ο Χίτλερ ακόμη δεν είχε χριστεί καγκελάριος όμως ήδη το ναζιστικό καθεστώς έλεγχε τη ζωή στη Γερμανία. Τα πρωτοπαλίκαρα των Ναζί είχαν δώσει οδηγίες στους παίκτες της Everton να χαιρετήσουν ναζιστικά πριν την έναρξη του κάθε αγώνα, όπως θα έκαναν οι Γερμανοί αντίπαλοι τους. Εδώ να πω πως εκείνη την εποχή η Everton ακόμη δεν είχε κάποιον μάνατζερ να διαχειρίζεται την ομάδα αλλά ένα συμβούλιο που καθόριζε την εντεκάδα και ο αρχηγός της ομάδας Dixie Dean είχε μεγάλη ευθύνη. Έτσι λοιπόν, σε αυτόν απευθύνθηκαν οι Γερμανοί, αλλά αυτός μαζί με ολόκληρη την υπόλοιπη ομάδα αρνήθηκε κατηγορηματικά!

Στον πρώτο αγώνα, αυτόν που διεξήχθη στις 14 Μαΐου στη Δρέσδη, παρόντες στην εξέδρα ήταν και οι Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ, αργότερα υπουργός εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, και ο Χέρμαν Γκέρινγκ, το ιδρυτής της Γκεστάπο και δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Αδόλφο. Παρόλα αυτά η Everton δεν τους χαιρέτισε!

Σε αθλητικά πλαίσια, η Everton σημείωσε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα στους 6 αγώνες που έδωσε επί Γερμανικού εδάφους.

Αξίζει όμως να σημειωθεί μια ακόμη πιο ηρωική κίνηση, 6 χρόνια αργότερα από την Aston Villa…

Το ’38 η Villa έκανε μια παρόμοια περιοδεία στην Γερμανία. Στις 14 του Μάη θα έπαιζε η εθνική Αγγλίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και κατόπιν παρότρυνσης του Foreign Office, απεύθυναν ναζιστικό χαιρετισμό, καθώς τους προειδοποίησαν πως “μια σπίθα αρκεί για να ανάψει φωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη…”

Την επόμενη μέρα, στο ίδιο στάδιο, θα αγωνίζονταν η Villa με μια ομάδα επίλεκτων ποδοσφαιριστών από την Γερμανία αλλά και την Αυστρία, και η ίδια οδηγία δόθηκε και σε αυτούς. Ωστόσο οι παίκτες της Villa αρνήθηκαν και μάλιστα αρνήθηκαν και στον ίδιο τον πρέσβη του Βερολίνου, τον Sir Νeville Henderson, ο οποίος προσωπικά προσπάθησε να τους αλλάξει γνώμη!

Η κίνηση αυτή των παικτών της Villa επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον γερμανικό τύπο και παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Έτσι οι παίκτες της Villa πείστηκαν και στο επόμενο παιχνίδι, στη Στουτγάρδη υπέκυψαν στις πιέσεις των Γερμανών και των Βρετανών πολιτικών.

Στάθηκαν στο κέντρο του γηπέδου οι παίκτες και των δύο ομάδων και χαιρέτισαν. Οι γηπεδούχοι ναζιστικά, οι φιλοξενούμενοι με τα δύο δάχτυλα, δείκτη και μεσαίο!

Ευτυχώς, οι Γερμανοί δεν ήξεραν τι σημαίνει αυτό και αποθέωσαν τις δυο ομάδες. Αν ήξεραν, προφανώς, δεν θα είχαν φύγει ποτέ ζωντανοί από τη Γερμανία…

αφησε ενα σχολιο