1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. R.I.P. BILLY BINGHAM

R.I.P. BILLY BINGHAM

 Ο Billy Bingham παλιός παίκτης και προπονητής της Έβερτον, απεβίωσε χθες σε ηλικία 90 ετών. Είναι ο τρίτος προπονητής της Έβερτον μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, μετά τον Gordon Lee και τον βοηθό του Billy Bingham, Steve Burtenshaw που χάνουμε μέσα στο 2022.

 Ο Billy Bingham ήταν γεννημένος στο Μπέλφαστ τον Αύγουστο του 1931. Πέρασε από τις Γκλεντοράν, Σάντερλαντ και Λούτον πριν έρθει στην Έβερτον το 1961. Μαζί με την ομάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1962/63. Στα δύο χρόνια που έμεινε στην ομάδα είχε συνολικά 98 εμφανίσεις και 26 γκολ.

 Επανήλθε στην ομάδα από την θέση του προπονητή το 1973. Ήταν ο διάδοχος του μεγάλου Harry Catterick στον πάγκο της ομάδας. Ήρθε σε μια εποχή που η Έβερτον είχε χάσει την αίγλη που είχε την δεκαετία του 60 και προσπάθησε να οδηγήσει ξανά την ομάδα σε επιτυχίες χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στις επιτυχίες του ήταν η αγορά του μεγάλου επιθετικού Bob Latchford και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1974/75 αν και τελικά το πρωτάθλημα χάθηκε όταν η ομάδα υποχώρησε στην βαθμολογία τις τελευταίες αγωνιστικές και τερμάτισε στην 4η θέση.

 Απολύθηκε από την Έβερτον το 1977 μετά από μια κακή πορεία. Ως προπονητής είχε θητεία και στην χώρα μας καθώς πέρασε δυο χρόνια από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος (1971-73) και το 1977 μετά την αποχώρηση του από την Έβερτον πέρασε και από τον ΠΑΟΚ. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν ένα μικρό αφιέρωμα που είχε γίνει το 2014 στην στήλη μας, σαν σήμερα διαβάστε το εδώ.

αφησε ενα σχολιο