Ζαχαρωτά όχι εφοπλιστές ρε άσχετοι

      Επιλέγω στο πρώτο κειμενάκι να αποκαταστήσω για άλλη μια φορά την ιστορική αλήθεια, σχετικά με το προσωνύμιο “εφοπλιστές” της ομάδας μας.Εξηγώ έτσι και γιατί το blog μας, λέγεται Greek-Toffees. Αγαπητοί δημοσιογράφοι και όχι μόνο το παρατσούκλι εφοπλιστές δεν έχει ακουστεί ποτέ στην Αγγλία, ναι φίλοι άμπαλοι, σας σοκάρω αλλά έτσι είναι.

     
    Στην  Ελλάδα η δεν υπάρχουν υπεύθυνοι δημοσιογράφοι, η δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο τους,η έχουν υπερβολική αλληλεγγύη προς τον συνάδελφό τους που έκανε την γκάφα και  συνεχίζουν να την αναπαραγάγουν. Το 1971 !! ο ελληνάρας  δημοσιογράφος πάνω στην ανάγκη να εκθειάζει το κατόρθωμα της ομάδας του Παναθηναϊκού, που κατάφερε να αποκλείσει την μεγάλη και πρωταθλήτρια τότε Έβερτον και θέλοντας να τονίσει την διαφορά των οικονομικών μεγεθών, έβγαλε ένα προσωνύμιο εντελώς από το μυαλό του.Ας ξαναδούμε λοιπόν την ιστορία, μήπως και αυτή την φορά κάποιοι πέσουν πάνω στο κείμενο και μάθουν την αλήθεια .

        Η Έβερτον είναι η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στο Λίβερπουλ το 1878 από τότε, μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει ακουστεί το προσωνύμιο εφοπλιστές στην Αγγλία για αυτή την ομάδα. Τα πρώτα προσωνυμία που ακούστηκαν ήταν τα The Blues=Οι μπλε, από το χρώμα της φανέλας και το The Black Watch =Η μαύρη φρουρά,  ακουγόταν στις αρχές του 1900 όταν η ομάδα φορούσε μαύρα γιατί οι μπλε φανέλες ξέβαφαν στο πλύσιμο. The Black Watch που ήταν  το όνομα ενός φημισμένου αγγλικού συντάγματος.

        Ένα άλλο ψευδώνυμο είναι το  The School of Science=“Η Σχολή των Επιστημών ακούστηκε μετά την δήλωση του γνωστού τότε ποδοσφαιριστή και προπονητή Στιβ Μπλούμερ που χαρακτήρισε το ποδόσφαιρο που τότε έπαιζε η Έβερτον ως επιστημονικό και μάλλον κάπως έτσι εξηγείται η προέλευση αυτού του προσωνύμιου.  

       Φυσικά το πλέον ευρέως αναγνωρισμένα ψευδώνυμο της Έβερτον είναι το Toffees=Ζαχαρωτά το οποίο συνοδεύει την Έβερτον από τα πρώτα χρόνια της μετακόμισης στο Γκούντισον Παρκ.Οι απόψεις για την προέλευση του διχάζονται. Η βασικότερη όμως λέει, ότι το κατάστημα Mother Noblett’s ένα κατάστημα που πουλούσε ζαχαρωτά, είχε ένα γλυκό που λεγόταν Everton Mint. Σε συνδυασμό με τις κοπέλες που πετούσαν ζαχαρωτά στον κόσμο στο  Goodison Park για πολλά χρόνια, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως επικράτησε το συγκεκριμένο προσωνύμιο.

      Υπάρχουν και άλλα που ακούστηκαν όπως το The dogs of war=Τα σκυλιά του πολέμου για το ομαδικό πνεύμα και την αποφασιστική στάση στον αγώνα της ομάδας για να σωθεί την σεζόν 1994-95 αλλά και την συγκλονιστική εμφάνιση στον τελικό κυπέλλου του 1995 που κατέκτησε η ομάδα μας.Ακούγεται και το People’s club=Λέσχη των ανθρώπων που είπε ο Ντέιβιντ Μόγιες το πρώτο του  καιρό στην Έβερτον και έχει πλέον υιοθετηθεί, ως ένα ήμι-επίσημο προσωνύμιο της ομάδας. 

     Πολλά ψευδώνυμα ακούστηκαν αλλά ποτέ εφοπλιστές, το περίεργο είναι ότι όταν ή ομάδα της Έβερτον έπαιξε με τον Παναθηναϊκό το 1971, ούτε  καν ο  πρόεδρος της ομάδας ο Τζόν Μούρς ήταν εφοπλιστής αλλά ιδιοκτήτης εταιρίας στοιχημάτων. Σε μια πρόχειρη έρευνα που έκανα δεν βρήκα κανένα εφοπλιστή πρόεδρο της ομάδας, ανάμεσα σε όσους μπόρεσα και βρήκα το βιογραφικό τους αυτά προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Υ.Γ Όχι δεν θα μας χαλούσε καθόλου να μαζευόταν 10 εφοπλιστές να αγόραζαν την Έβερτον και να την έκαναν ξανά σπουδαία. ειδικά τώρα που η ομάδα ψάχνει επενδυτές να την αγοράσουν, αλλά αν δεν γίνει κάτι τέτοιο οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο προσωνύμιο απλά δεν κολλάει πουθενά.

2 Responses

  1. Ωραίο το άρθρο , πραγματικά μας τα έχουν πρήξει με αυτο το παρατσούκλι των εφοπλιστών. Ένα λαθάκι μόνο παρατηρώ : To "black watch" μεταφράζεται σε μαύρη φρουρά κι όχι μαύρο ρολόι.

Αφήστε ένα σχόλιο