Η UNESCO δεν θέλει το γήπεδο

 Η UNESCO έχει συμπεριλάβει από το 2004 τις αποβάθρες στο λιμάνι του Λίβερπουλ στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς όμως η απόφαση του Δήμου της πόλης αλλά και της κυβέρνησης να δώσει την άδεια για το γήπεδο, βρίσκει αντίθετη την UNESCO που θέλει να βγάλει τις αποβάθρες από τα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς. 

 Αν αυτό τελικά συμβεί, κάτι που θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα το Λίβερπουλ θα είναι η τρίτη τοποθεσία που θα χάσει το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τότε που η λίστα ξεκίνησε το 1978.

Ο Δρ Rossler είπε ότι η επιτροπή δεν θα είχε κάνει τη σύσταση εάν η ζημιά δεν είχε ήδη γίνει.

“Νομίζω ότι είναι πολύ οδυνηρό εάν ένα σημείο προτείνεται για κατάργηση από τη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς”, είπε.

“Μπορούμε να προτείνουμε τη διαγραφή μόνο εάν έχουμε μια ανάλυση που δηλώνει ότι η εξαιρετική καθολική αξία του σημείου έχει χαθεί και αυτή είναι η ανάλυσή μας.”

Το Λίβερπουλ έλαβε το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τον διεθνή πολιτιστικό οργανισμό το 2004. Η UNESCO αναγνώρισε την ιστορία της πόλης ως σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της.;Όμως η νέα έκθεση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην πόλη είχαν ως αποτέλεσμα “Σοβαρή επιδείνωση και μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών” όπως λένε..

Ανέφερε συγκεκριμένα το έργο Liverpool Waters και τα εγκεκριμένα σχέδια για το νέο γήπεδο της Έβερτον στο Bramley Moore Dock.

Bramley Moore dock    

  Το Σάββατο, πρόσωπα όπως ο πρώην πολιτικός Michael Heseltine, ο θεατρικός συγγραφέας Willy Russell και  διευθυντικά στελέχη της Λίβερπουλ και της Έβερτον υπέγραψαν μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στους Times, λέγοντας ότι η πόλη βρίσκεται σε «πολύ ανώτερη κατάσταση από ότι όταν χορηγήθηκε το καθεστώς».

Είπαν ακόμα ότι επενδύθηκαν περίπου 1,6 δισ.  λίρες για την αναβάθμιση 157 περιουσιακών στοιχείων κληρονομιάς.Η επιστολή ακόμα  γράφει  ότι το επερχόμενο γήπεδο της Έβερτον μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών στο Bramley-Moore Dock σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της πόλης  “θα φέρει εκατομμύρια ανθρώπους στις ακτές του ποταμού Mersey“, όπου θα μάθουν επίσης για “τη ναυτική πόλη και τη Βρετανία στο παρελθόνΟι υπογράφοντες της επιστολής προέτρεψαν τα μέλη της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς να«αναβάλουν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της πόλης και, αντίθετα, να αποδεχθούν μια πρόσκληση να επισκεφθούν το Λίβερπουλ κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες».


  Αν βγάλουμε τα οπαδικά γυαλιά οι ισχυρισμοί της UNESCO είναι επιεικώς αστείοι. Μιλάμε για μια περιοχή απρόσιτη στο κοινό και τους τουρίστες, εγκαταλελειμμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα η Έβερτον έχει δεσμευτεί ότι πάνω από ένα
δέκατο των δαπανών της για το έργο, θα δοθεί για την διατήρηση και ενίσχυση των σημείων όπου βρίσκονται οι αποβάθρες στην περιοχή.Πάντως ότι και αν συμβεί η απόφαση της UNESCO δεν αναμένεται να επηρεάσει την ανέγερση του γηπέδου.

   

Αφήστε ένα σχόλιο