Οι αγώνες σε άδεια στάδια είναι η υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι στους φιλάθλους της εκάστοτε ομάδας
Ξεκινάει ο ρεπόρτερ να εξηγεί εκείνο το μακρινό βράδυ του Champions league μεταξύ RB Leipzig v Tottenham, και πως μπόρεσαν οι Γερμανοί φίλαθλοι να παρακολουθήσουν με κόσμο το τελευταίο ευρωπαϊκό τους ματς. Γενικά οι γερμανικές ομάδες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους οπαδούς τους, σε αντίθεση με τις αγγλικές ομάδες που όλα είναι το χρήμα. Εντύπωση μου έκανε η πρόσβαση προς το στάδιο που είναι στο κέντρο της πόλης, άνετα δηλαδή μπορεί κάποιος να πάει από το σπίτι του στο στάδιο μόνο με τα πόδια!!!!, σαν μια ομάδα της γειτονιάς. Ελάχιστη παρουσία της αστυνομίας κάτι που δεν συμβαίνει στη δική μου χώρα. Αυτή ήταν η εντύπωση που μου προκάλεσε μεταξύ των 2 κρατών όσον αφορά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Λόγω των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, η Bundesliga ξεκίνησε πρώτη τους αγώνες της χωρίς θεατές, άσχημο αν αναλογιστείς ότι σε κάθε αγώνα η πληρότητα ξεπερνάει το 99% σε κάθε ομάδα! Διότι τα εισιτήρια είναι πιο προσιτά στο μέσο κάτοικο της πόλης και σέβονται και την εργατική τάξη τους. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων σε μία γερμανική ομάδα είναι τα εισιτήρια…Αντίθετα στην Αγγλία κυρίως και στις 2 πρώτες κατηγορίες υπάρχει μία μεγάλη αντίθεση, η πληρότητα είναι στην μεν πρώτη κατηγορία περίπου sto 90% και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων είναι τουρίστες από άλλες χώρες και ηπείρους, οπότε το αίσθημα μιας ατμόσφαιρας δεν είναι πολλές φορές τον ίδιο δυστυχώς με έναν ντόπιο κάτοικο της περιοχής! Σε αντίθεση με την Championship τη δεύτερη κατηγορία που και τα στάδια της είναι πλήρη από οπαδούς ντόπιους και έχουν μια γεμάτη πληρότητα!
Τώρα βέβαια που υπάρχουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, θυμήθηκε η αγγλική ομοσπονδία να τραβήξει το ενδιαφέρον των ντόπιων φιλάθλων βοηθώντας με τα banners και ότι άλλο είδαν τα μάτια μας την εβδομάδα που μας πέρασε στη Γερμανία. Δηλαδή έπρεπε να το κάνουν άλλοι για να επιρρεαστούμε και εμείς? Εμείς δική μας κρίση δεν έχουμε για το τι είναι σωστό και τι λάθος? Φυσικά και έχουμε, αυτό ονομάζεται business, εμείς έχουμε πακέτα χορήγησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη, για τον κόσμο που θα πάει στο γήπεδο θα ασχοληθούμε? Έχουμε τους τουρίστες που γεμίζουν τα στάδια με πολύ ακριβά εισιτήρια, ώστε να βγάζουμε περισσότερο κέρδος!
Τέλος παρόλα αυτά τα εμπόδια ίσως τώρα με το lockdown που έγινε να αλλάξει η συμπεριφορά των ομάδων και να είναι πιο πολύ στα κοινά της εκάστοτε περιοχής τους. Γιατί οι Βρετανοί είναι μοναδικοί στο θέμα υποστήριξης μίας ομάδας τους και αυτό φαίνεται στα εκτός έδρας παιχνίδια είτε εντός είτε εκτός συνόρων! Ας γίνει ένα restart ώστε ο κόσμος να πλησιάσει και να αγαπήσει το ποδόσφαιρο από κοντά, το σπορ για το οποίο αγαπάμε, το σπορ που ξεκίνησε από εργάτες και ήταν το σπορ των φτωχών!