Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια;
Λένε πως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και πολλές φορές δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα όσοι το πιστεύουν.
Στην περίπτωση της Everton, σύμφωνα με τους αριθμούς, η ομάδα δεν έχει μεγάλη διαφορά από την περσινή. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;
Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσω πως μιλάω για τις πρώτες 26 αγωνιστικές και την κατάσταση που βρισκόταν η ομάδα την στιγμή, ακριβώς ένα χρόνο πριν.
Η Everton λοιπόν, στην 26η αγωνιστική της περσινής σαιζόν βρισκόταν στην 6η θέση, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 7η, ισοβαθμώντας με τη Manchester United, αλλά με ένα παιχνίδι λιγότερο. Παρόλα αυτά όμως, πέρυσι είχε 3 βαθμούς λιγότερους, 42 αντί για τους 45 φετινούς…
Πέρυσι, είχε πετύχει 40 γκολ, 3 περισσότερα από τα φετινά, ενώ, παρόλο που ο Martinez δέχθηκε πολλή κριτική για τις αμυντικές επιδόσεις της Wigan, έχει δεχθεί 5 λιγότερα γκολ σε σχέση με πέρυσι, 27 αντί για 32…
Συζητούσα με έναν φίλο Evertonian τις προάλλες και λέγαμε πως δεν θυμόμαστε γκολ από κόρνερ φέτος, πέρα από το ντέρμπι και το γκολ του Lukaku. O λόγος που το αναφέρω έχει να κάνει με την εντύπωση που μου προκαλεί το ότι φέτος η ομάδα έχει πετύχει 12 γκολ από στημένες φάσεις, αντί για 10 την περσινή χρονιά…
Πάνω κάτω και οι συγκρίσεις στον πειθαρχικό τομέα δεν διαφέρουν, 41 κίτρινες και 1 κόκκινη κάρτα φέτος, 40 κίτρινες και 2 κόκκινες πέρυσι…
Πέρυσι η Everton είχε δημιουργήσει 40 περισσότερες ευκαιρίες για γκολ(δεν ξέρω τον βαθμό επικινδυνότητας για τον αντίπαλο, και κυρίως τον εμπλεκόμενο παίκτη- φαντάζομαι θα δεσπόζει ο Jelavic κάπου εκεί..). Πέρυσι είχε 326 ευκαιρίες αντί για τις 286 φετινές…
Αυτό αποτυπώνεται και από τα ποσοστά ευστοχίας, φέτος είναι ελάχιστα καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, 48% αντί 46%…
Η διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού της φετινής από την περσινή Everton φαίνεται επίσης από τα ποσοστά κατοχής και ακρίβειας στις πάσες, 54% κατοχή, αντί του περσινού 52%, και 83% ακρίβεια, αντί του περσινού 80%. Ωστόσο, ούτε αυτή η διαφορά είναι τόσο σημαντική…
Πού είναι λοιπόν η πραγματική διαφορά, που δεν εμφανίζεται μέσα από τους αριθμούς;
Φέτος έχουν χρησιμοποιηθεί 24 ποδοσφαιριστές ήδη, 2 παραπάνω από όσους σε ολόκληρη την περσινή χρονιά. Η ειδοποιός διαφορά όμως έχει να κάνει με το χρόνο συμμετοχής που έχουν πάρει πολλοί από αυτούς τους παίκτες: Βέλλιος, Gueye και Duffy μαζί έχουν συνολικό χρόνο συμμετοχής 104 λεπτά, ενώ φέτος μόνο ο Heitinga μπορεί να θεωρηθεί ριγμένος με τα 21 λεπτά, και φυσικά ο Hibbert με 3 λεπτά, αλλά προέρχεται από μακροχρόνιο τραυματισμό. Κάτω από 100 λεπτά συμμετοχής έχουν πάρει και οι Kone- Gibson, αλλά και οι δύο απουσιάζουν αρκετό καιρό τώρα λόγω τραυματισμού…
Μιλώντας για τραυματισμούς, η φετινή χρονιά είναι το κάτι άλλο! Δε θυμάμαι καμία άλλη χρονιά με τόση γρουσουζιά μαζεμένη: Lukaku, Distin, Deulofeu, Jags, Pienaar, ξανά Jags, και πάει λέγοντας…
Ακόμη και ο “νέος” Traore μάλλον αποχωρεί από την ομάδα, ως τραυματίας…
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το μ.ο. ηλικίας, με την φετινή ομάδα σχεδόν 3 χρόνια νεότερη, 27.2 χρονών, έναντι της περσινής που είχε μ.ο. 29.8 χρόνια…
Όλα αυτά σε μία χρονιά που από τα ντέρμπι με τις 6 καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος(Arsenal, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham) έχουν ήδη βγει τα 9 από τα 12 ντέρμπι, με 9 βαθμούς κερδισμένους από αυτά, έναντι των 15, συνολικά στην περσινή χρονιά…
Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει φετινό αγώνα της ομάδας και διαβάσει τα στατιστικά στοιχεία της φετινής και της περσινής Everton ίσως θεωρήσει πως οι δύο ομάδες δεν έχουν μεγάλη διαφορά.
Είναι οι δύο ομάδες τόσο όμοιες όσο τις εμφανίζουν οι αριθμοί..;