1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023)

Στις σκέψεις ενός μπερδεμένου μυαλού συζητάμε όπως κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα απόψεις, μέσα από τις ειδήσεις που μας απασχόλησαν αυτό το μήνα στην επικαιρότητα της Έβερτον.

  Στο μπερδεμένο μυαλό ενός Εβερτόνιαν, τουλάχιστον το δικό μου τον Νοέμβριο που σε λίγες μέρες μας αφήνει, επικρατεί οργή. Μπορεί στην Αγγλία η οργή να κατευθύνεται αυτή την στιγμή μονόπλευρα. Όμως η περιπέτεια με τον έναν η τον άλλο τρόπο θα τελειώσει και οι ευθύνες των ανθρώπων που οδήγησαν την ομάδα σε αυτό το χάος, θα πρέπει να μας απασχολήσουν κυρίως για ιστορικούς λόγους. Αν δεν μάθεις από τα λάθη σου θα τα ξανακάνεις.

 

 Ως πρώτο θέμα όμως βάζω τα αγωνιστικά. Πέρα από κάποια θέματά που σχεδόν όλοι οι Έβερτονιανς έχουμε με τον Dyche (αλλαγές, επιμονή σε κάποιους παίκτες) θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι η Έβερτον που βλέπαμε ως την διακοπή είναι ομάδα με αρχή,μέση και τέλος. Η Έβερτον έμεινε αήττητη ολόκληρο τον Νοέμβριο, έστω και με 3 παιχνίδια. Αυτό που μπορούμε να ελπίζουμε μετά την αφαίρεση των 10 βαθμών, είναι να συνεχίσουμε να το βλέπουμε αυτό και όχι μόνο για την βαθμολογική συγκομιδή αλλά αυτό το αγωνιστικό πνεύμα, αυτή την ομάδα στην κυριολεξία . Ελπίζω να συνεχίσουμε να βλέπουμε μια Έβερτον που θα μας πείθει αγωνιστικά, γιατί πλέον υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και οι βαθμοί που αφαιρέθηκαν είναι πολλοί και αυτό μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει την ομάδα.

 

 Προσωπικά δηλώνω αισιόδοξος από αυτά που διαβάζω από τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τον προπονητή είναι τα σωστά λόγια. Αν η ομάδα επικεντρωθεί σε αυτά που μπορεί να ελέγξει, όπως λένε πιστεύω ότι θα βγει γρήγορα από την ζώνη του υποβιβασμού. Σίγουρα υπάρχει και δεν πρέπει να υποτιμάμε την δυσκολία να μείνεις συγκεντρωμένος, όταν αισθάνεσαι αδικημένος, όταν μια επιτροπή έρχεται και σου κλέβει τον ιδρώτα. Γιατί αυτοί οι παίκτες ήταν που ίδρωσαν και πάλεψαν για να πάρουν αυτούς τους 10 βαθμούς.

 

  Ακολουθεί ένα βουνό σε αγωνιστικές υποχρεώσεις για την ομάδα, από εδώ και μετά, μέσα σε ένα διάστημα 34 ημερών η Έβερτον έχει μαζί με το σημερινό 9 παιχνίδια. Τα 8 παιχνίδια είναι για το πρωτάθλημα της Πρέμιερ λιγκ και το ένα είναι ο προημιτελικός του Λιγκ καπ.  Για το προημιτελικό ελπίζουμε μόνο σε νίκη, η παρουσία σε ημιτελικό και ας ελπίσουμε ακόμα και σε τελικό, θα μας δώσουν μια χαρά που τόσο μας λείπει. Όσο για το πρωτάθλημα είναι κομβικός ο μήνας, έχουμε πολλά ντέρμπι. Γιουνάιτεντ,Νιουκάστλ,Τσέλσι,Τότεναμ και Σίτι το ευνοϊκό είναι ότι εκτός από την Τότεναμ τα υπόλοιπα  είναι εντός. Αν η Έβερτον πάρει αρκετούς βαθμούς σε αυτή την δοκιμασία θα ξεχάσουμε σύντομα τις περιπέτειες περί υποβιβασμού.

 

 Να περάσουμε και στο έξω αγωνιστικό χάος, θεωρούσα ότι η Έβερτον ήταν εντελώς αθώα το περασμένο διάστημα και όχι άδικα αυτά διάβαζα. Ο μόνος λόγος που θεωρώ ότι η Έβερτον δεν προετοίμασε τον κόσμο της, ότι είχε παραδεχθεί την ενοχή της είναι ότι φοβόταν ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες ομάδες με παρόμοια θέματα, όπως και έγινε τελικά. Εδώ έχω την εξής ένσταση, αν φοβάσαι ότι πας σαν αμνός σε σφαγή, ζητάς την αναβολή εκδίκασης και ανοίγεις ένα θέμα για το πόσο λογικό είναι να εκδικαστείς νωρίτερα από άλλες ομάδες, που τα αδικήματα τους έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν από το δικό σου. Δεν λέω να καταφύγεις σε νομικά τεχνάσματα που έκανε η Μάντσεστερ Σίτι και καθυστέρησε τα δικά της θέματα εδώ και χρόνια, όμως δεν είναι παράλογο να βάλεις στο τραπέζι το επιχείρημα ότι δεν μπορεί κάποιος να κατηγορείτε για αδικήματα από το 2009 και να δικάζεται πρώτη μια ομάδα που έκανε αδικήματα 9 χρόνια μετά. Στο ίδιο πρωτάθλημα δεν παίζουνε;

 

 Μην γνωρίζοντας φυσικά ότι η Έβερτον παρεχόταν την ένοχη της ήταν αρκετά δύσκολο να πιστέψω όλα αυτά που διάβαζα τον προηγούμενο μήνα, για τους -12 βαθμούς. Μου έμοιαζαν μυθεύματα γιατί ακόμα και αν ήταν ένοχη η Έβερτον θεωρούσα ότι θα ήταν μια διαφορετική οικονομική ερμηνεία άρα -12 βαθμοί θα ήταν απόλυτα παράλογη απόφαση. Τι συνέβη τελικά η Πρέμιερ λιγκ ήξερε την ενοχή και το θέμα της ήταν η ποινή, εκεί λειτούργησε με έναν κλασικό τρόπο που συνήθως εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, όταν θέλουν να περάσουν έναν νόμο που θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η Πρέμιερ λιγκ έκανε γνωστή μια διαρροή για να δει που στέκεται ο κόσμος και αν την “παίρνει” και μετά έριξε μια ελαφρώς καλύτερη ποινή. Όπως το βλέπω θεωρώ ότι υποτίμησαν το πραγματικό αντίκτυπο της ποινής και οι αντιδράσεις που ήρθαν και έρχονται, μάλλον θα τους σοκάρουν, είναι ένα ρίσκο αν μια διαρροή την αφήνεις να βγει αλλά όλοι την θεωρούν εξωπραγματική, κανένας δεν ασχολείται ουσιαστικά.

 

 Έτσι θεωρώ με γνώμονα της επιτροπής “Ας κάνουμε παράδειγμα τον πρώτο που θα δικάσουμε¨ έβγαλαν μια εντελώς δυσανάλογη ποινή σε σκέψη με το αδίκημα. Για μένα τα 19,5 εκατομύρια λίρες είναι ένα μικρό ποσό για τα δεδομένα τις Πρέμιερ λιγκ, για την λογιστική κίνηση χρημάτων μια 3ετιας σε ομάδα της Πρέμιερ λιγκ, που φτιάχνει γήπεδο. Η πρώτη σκέψη μου για αυτή την ποινή είναι πως δεν μπορείς να κλέβεις τον ιδρώτα των παικτών, για μια οικονομική παράβαση. Η δεύτερη σκέψη μου είναι πως γίνεται μια ομάδα που επενδύει και φτιάχνει γήπεδο να την κάνεις παράδειγμα; Όσο για την τρίτη σκέψη με τον ίδιο τρόπο τι θα κάνεις με την Μάντσεστερ Σίτι, την Τσέλσι, και τις άλλες περιπτώσεις που ακούγονται. Θα τις καταστρέψεις η θα συμβιβαστείς ως επιτροπή;; Επειδή εδώ δεν δικάζεις δύο κλέφτες που αν τους δώσεις διαφορετική ποινή κανείς δεν θα το καταλάβει η δεν θα δώσει σημασία. Δικάζεις ομάδες με παγκόσμια απήχηση και σε βλέπει όλος ο πλανήτης. Αναλογικά αν δίνεις ποινή -10 στην Έβερτον η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα πρέπει απλά να υποβιβαστεί όπως κάποιοι λένε με -1150 βαθμούς γιατί ακόμα και τότε, δεν θα είναι αναλογική η ποινή. Μιλάμε ότι αν η Μάντσεστερ Σίτι (αναφέρομαι περισσότερο σε αυτή την ομάδα γιατί έχουμε πλήθος λεπτομερειών για την υπόθεση της σε αντίθεση με άλλες ομάδες που είναι στην κόψη) κριθεί ένοχη, υπάρχουν παραβάσεις 9 ετών άρα θα πρέπει να διαλύσεις τελείως ως ομάδα, ρίχνοντας την 5 κατηγορίες η αποβάλλοντας την από την διοργάνωση. Πόσο δίκαιο είναι αυτό για τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και για κάθε φίλο ομάδας που πέφτει σε μια “πονηρή” διοίκηση;

 

 Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω όλη αυτή την ιστορία με τις άλλες ομάδες που ετοιμάζονται η σκέφτονται να κάνουν αγωγές εκατομμυρίων, ενάντια στην ομάδα μας. Καταρχήν η ποινή αφορά μέχρι την σεζόν 2021/22 άρα η Λέστερ τι θα διεκδικήσει οικονομικά από εκείνη την σεζόν πως ακριβώς αδικήθηκε; τερμάτισε 8η πολύ ψηλότερα από εμάς, όσο για την Λιντς σώθηκε και αυτή αλλά η Έβερτον τερμάτισε μια θέση παραπάνω, οπότε άντε να μπορεί να διεκδικήσει ένα πόσο για την διαφορά των οικονομικών της θέσης παραπάνω. Η Μπέρνλι ίσως είναι αυτή που μπορεί να έχει κάποιες οικονομικές αξιώσεις όμως αν υποθέσουμε ότι για 3 σεζόν αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί για 1 σεζόν είναι 3,33 οι βαθμοί. Η βαθμολογική διαφορά μας με την Μπέρνλι στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ήταν 4 βαθμοί. Βέβαια με όλο αυτό το πανηγύρι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τίποτα, ένα επιχείρημα γράφω θεωρώ όμως ότι είναι λογικό.

 

 Ας κοιτάξουμε όμως και την καμπούρα μας, ακόμα και αν δεχτώ την μεροληψία της επιτροπής δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην έλλειψη πλάνου, που υπήρχε στην ομάδα. Αστείος μεταγραφικός σχεδιασμός, ανισόρροπο ρόστερ, μισθοί δυσανάλογοι της αξίας των παικτών η ακόμα και τις αγωνιστικής τους προσφοράς. Προπονητές που αλλάζανε σαν τα πουκάμισα. Για όλα αυτά δεν φταίει η επιτροπή, φταίει ο Μοσίρι, η διοίκηση της ομάδας, οι εκάστοτε αθλητικοί διευθυντές (Γουόλς, Μπράντς) και ίσως λίγο και η κακή τύχη. Όμως ολόκληρη η αρρώστια που έτρωγε την Έβερτον όλη η έλλειψη αγωνιστικού πλάνου έσκασε μπροστά μας με τον χειρότερο τρόπο. Επίσης ελπίζουμε να μην τα πληρώσουμε αγωνιστικά ακόμα ακριβότερα.

 

 Όλα αυτά τα προβλήματα με το έναν η τον άλλο τρόπο θα μείνουν πίσω μας οριστικά. Ελπίζω ότι η έφεση θα είναι η τελευταία πράξη αυτού του έργου. Έχω τέτοιο εκνευρισμό με το δυσανάλογο της ποινής που δεν θέλω να προβλέψω πως θα πάει η έφεση. Διαβάζω διάφορες φήμες για -6 άρα αν πάμε με το ίδια μεθοδολογία που γράφω παραπάνω, υπολογίστε -5 η -4 αν και σίγουρος δεν είμαι για τίποτα. Διαφωνώ όμως για το τρόπο που αποδίδετε δικαιοσύνη. Για μένα λογική ποινή για το συγκεκριμένο παράπτωμα είναι κάποια οικονομική ποινή, ίσως περιορισμός μεταγραφών, πρόστιμα, κλπ που ίσως να είναι πρόβλημα ακόμα και μεγαλύτερο από τους -5 αλλά δεν θα τιμωρείς τους παίκτες για κάτι που έκανε η διοίκηση. Η πλήρης επαναφορά και των 10 βαθμών θα είναι για μένα η μοναδική πραγματική δικαιοσύνη. Στο κάτω-κάτω ας πονέσει η τσέπη του Μοσίρι, τις αμαρτίες του πληρώνουμε.

Περιμένω και διαβάσω πάντα με πολύ ενδιαφέρον και τις δικές σας σκέψεις και απόψεις.

 Ας ελπίσουμε σε έναν υπέροχο Δεκέμβριο αγωνιστικά ανάλογο του Νοεμβρίου με σταθεροποίηση της ομάδας και υπέροχα αποτελέσματα στο Λιγκ καπ αλλά κυρίως στην Πρέμιερ λιγκ που θα απομακρύνουν τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό μας.

Καλό μήνα Εβερτόνιανς.

 

αφησε ενα σχολιο