1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023)

 Στις σκέψεις ενός μπερδεμένου μυαλού συζητάμε όπως κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα απόψεις, μέσα από τις ειδήσεις που μας απασχόλησαν αυτό το μήνα στην επικαιρότητα της Έβερτον.

Ήταν ένας περίεργος μήνας ο φετινός Οκτώβριος γεμάτος αντιφατικά συναισθήματα για ένα φίλο της Έβερτον. Είχαμε την εκδρομή της λέσχης μας που για άλλη μια φορά συνδυάστηκε με μια σπουδαία νίκη. Στα καθαρά αγωνιστικά βλέπουμε μια ομάδα να παλεύει να σταθεροποιηθεί, νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά θετικά αγωνιστικά βήματα. Αν και πλέον δύσκολα εντυπωσιαζόμαστε. Αντίθετα έχουμε και αρνητικά συναισθήματα, τον θάνατο του μακροβιότερου προέδρου της ομάδας και πρώην μεγαλομετόχου, Bill Kenwright, αλλά και την αγχωτική εκδίκαση της υποτιθέμενης παραβίασης των κανόνων του Financial Fair Play που όσο και αν αισθανόμαστε σίγουροι ότι ακόμα και αν τιμωρηθεί  είναι μάλλον απίθανο να τιμωρηθεί αυστηρά η Έβερτον, όλα αυτά που γράφονται προκαλούν ένα άγχος.

 

 Το πρώτο θέμα που θα ήθελα να σχολιάσω είναι η εκδρομή της λέσχης μας στο Λίβερπουλ. Την εμπειρία της εκδρομής την έδωσε σε ένα όμορφο γεμάτο συναισθήματα, κείμενο ο Νάσος, θυμηθείτε το εδώ.  Εγώ θα ήθελα να εξηγήσω στα μέλη της λέσχης αλλά και όσους θα ήθελαν να γίνουν μέλη, δύο-τρία πράματα ως άνθρωπος του δ.σ των Greek-toffees και ελπίζω να σας πείσουν για τον λόγο που αξίζει να σκεφτείτε να ταξιδέψετε μαζί μας στην επόμενη μας εκδρομή.

1. Η επόμενη σεζόν είναι η τελευταία του Goodison park είτε η Έβερτον θα αγωνίζεται εκεί για την μισή σεζόν, είτε για ολόκληρη σεζόν, θα είναι η τελευταία φορά που ένας φίλος της Έβερτον θα έχει την ευκαιρία να δει αυτό το ιστορικό γήπεδο.

2. Η εκδρομή την επόμενη σεζόν έχουμε σκεφτεί ότι το ιδανικό θα είναι να είναι έτσι τοποθετημένη ώστε αν χρονικά η Έβερτον έχει μπει στο νέο γήπεδο, να έχουμε την ευκαιρία να δούμε αγώνα στο νέο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να επισκεφτούμε και το παλιό. Περισσότερα θα πούμε για αυτό στην ετήσια συνέλευση που λογικά θα γίνει όπως κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

3. Ο κυριότερος λόγος είναι όμως άλλος. Γνωρίζω ότι μερικοί έχετε την σκέψη να πάτε μόνοι σας να δείτε την Έβερτον, είτε γιατί δεν σας βολεύει χρονικά περισσότερο, ένα μοναχικό ταξίδι είτε γιατί κάποιο άλλο λόγο. Κάνω μια προσπάθεια να σας πείσω να έρθετε μαζί μας. Αρχικά γιατί με τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια γνώση, ώστε να μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην διαμονή σας και στην κίνηση σας, μέσα στην πόλη. Ακόμα μπορούμε να βελτιώσουμε την γηπεδική εμπειρία πολύ παραπάνω, ακόμα και αν δεν θέλετε να μας ακολουθήσετε γενικότερα σε άλλες δραστηριότητες. Αξίζει ακόμα να αναφέρω ότι οι άνθρωποι της Έβερτον, πάντα μας καλοδέχονται και πάντα μας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.  Παράδειγμα φέτος ήταν η είσοδος στο γήπεδο και οι φωτογραφίες με 2 παλιούς παίκτες της ομάδας τον Ian Snodin και τον Graham Stuart.  Αλλά επίσης μας έχει γίνει κατανοητό ότι μια μεγαλύτερη εκδρομή με περισσότερα άτομα θα κάνει την Έβερτον να μας προσφέρει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Για μένα δεν είναι ανέφικτη μια τεράστια εκδρομή του χρόνου άλλωστε δεν θα υπάρξει ιδανικότερη ευκαιρία.

 

  Σαν θετικό συναίσθημα μπορούμε να δούμε ότι έχει να κάνει με το νέο γήπεδο, για κάποιο λόγο ένοιωσα μεγάλη χαρά όταν είδα να μπαίνουν τα πρώτα καθίσματα, σου δίνει την αίσθηση ότι τελειώνει, έστω και αν όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει δρόμος ακόμα. Όπως φυσικά χαρά μου δίνει, ότι το γήπεδο είναι ένα από αυτά που θα φιλοξενήσουν το Euro 2028, μια σπουδαία διοργάνωση που θα δώσει κύρος και αναγνωρισιμότητα στο γήπεδο. Κάτι που βέβαια ελπίζουμε να αρχίσει να το κάνει και η ομάδα μας, με καλύτερες πορείες και έξοδο στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

 

  Μέσα σε αυτό τον μήνα χάσαμε και τον μακροβιότερο πρόεδρο της ομάδας και πρώην μεγαλομέτοχο, Bill Kenwright. Δεν θα προσπαθήσω να του πλέξω κάποιο μακροσκελές εγκώμιο, θα ήταν υποκριτικό, άλλωστε, ίσως να ήμουν ο πιο σκληρός επικριτής του στην Ελλάδα. Όμως δεν θέλω να είμαι και αγνώμων ως προς το έργο του στην Έβερτον μας. Αναγνωρίζω την προσφορά του και όσο και αν βαραίνει το γεγονός ότι επί των χρόνων του η Έβερτον αγωνιστικά δεν έφτασε σε τίτλο. Μόνο το ότι υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην ανέγερση του νέου γήπέδου είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη, θα ήταν ιδανικό ο αντικαταστάτης του να είχε κάποια από τα δικά του χαρακτηριστικά. Δεν χρειάζεται πλέον να αναφερθούμε σε τίποτα παραπάνω, το συνολικό του έργο θα το κρίνει η ιστορία της Έβερτον. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

 

 Πάμε στο άλλο στενάχωρο γεγονός του μήνα, έγινε η εκδίκαση της υποτιθέμενης παραβίασης των κανόνων του Financial Fair Play δεν γίναμε σοφότεροι ως προς την έκβαση της υπόθεσης. Μόλις χθες σας δώσαμε ξανά τα δεδομένα της υπόθεσης σε αναλυτικό άρθρο. Συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι ακόμα και σε περίπτωση που η ομάδα κριθεί ένοχη, η τιμωρία δεν θα είναι υπερβολική. Αν είναι, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα περάσουμε σε μια εποχή αμφισβήτησης που δεν θα μπορεί να μαζευτεί εύκολα. Η Πρέμιερ λιγκ θα βρεθεί μετά, στην πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να επιβάλει ανάλογη ποινή στην Μάντσεστερ Σίτι και να το κάνει γρήγορα. Αλλιώς η ισότητα των ομάδων ως προς τις αποφάσεις που λαμβάνονται θα αμφισβητηθεί σκληρά. Με αυτό το σκεπτικό το tweet του παλιού παίκτη της Λίβερπουλ αλλά φίλου της Έβερτον ως παιδί Jamie Garragher μας έκανε μεγάλη χάρη. Γιατί ο θόρυβος αναδεικνύει μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει ισονομία, πριν ακόμα φτάσουμε στο σημείο να βγάλει απόφαση. Είναι δεδομένο το ερώτημα που θα πλανάτε αν τιμωρηθεί η Έβερτον πολύ αυστηρά και δεν θα έχει να κάνει μόνο με την Έβερτον αλλά με την αίσθηση δικαιοσύνης. Αν π.χ στην Έβερτον δίνεις -12 βαθμούς  τι θα πρέπει να γίνει με την Μάντσεστερ Σίτι; Μπορεί οι κατηγορίες να μην ίδιες αλλά τι θα λέει αυτό για την αξιοπιστία της Πρεμιερ λιγκ;

 

 Απίστευτα ενοχλητική ως προβληματική παραμένει η αντιμετώπιση μερίδας του τύπου της Αγγλίας σε σχέση με την Έβερτον. Πρωτοστατεί αυτό τον μήνα η Telegraph με την ιστορία ότι η Πρέμιερ λιγκ (που δούλευε μαζί με την Έβερτον τους τελευταίους 18 μήνες για τα οικονομικά της) πρότεινε -12 βαθμούς αν καταδικαστεί η ομάδα. Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Φυσικά δεν είμαι ο μόνος και στην Αγγλία πολλοί το αμφισβητούν. Ο πρώην πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας, Simon Jordan ήταν ένας από τους πολλούς που δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι θεωρεί πιο πιθανό να επιβληθεί ποινή βαθμών με αναστολή και οικονομική κύρωση εάν κριθούν ένοχοι. Για μένα το συγκεκριμένο είναι ένα clickbait δημοσίευμα. Δυσκολεύομαι να δεχτώ πως ελαφρά την καρδία κάποιος είπε στο δημοσιογράφο της Telgraph από το Νότιγχαμ ότι θα ρίξουμε -12 στην Έβερτον.

 

 Φυσικά και η Daily mail δεν υστέρησε και αυτό το μήνα. Σταθερά παρούσα κάθε μήνα στο να τρομοκρατεί συστηματικά τους φίλους της Έβερτον.  Διαβάσαμε πάλι ένα τέρας, ότι δεν πλήρωσε ατζέντη λέει η Έβερτον και θα αντιμετωπίσει νέες πειθαρχικές ποινές (19/10). Το διαβάσατε πουθενά αυτό;; Αν όχι είναι γιατί πλέον τους έχουν πάρει όλοι είδηση και δεν αντιγράφουν τα ψέμματα τους (εκτός φυσικά από το Goodison news που απλά ανεβάζει ότι βλέπει χωρίς κανένα φίλτρο στις ειδήσεις). Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτή την φυλλάδα και βγάζει τέτοιο μένος για την Έβερτον.

 

 Η διαιτησία του ντέρμπι άφησε έξαλλους τους ανθρώπους της Έβερτον που μάλλον πλέον κατάλαβαν την παλιά ελληνική παροιμία που λέει πως το παιδί άμα δεν κλάψει, δεν του δίνει η μάνα του να φάει. Βλέπω ότι έγινε μια απόπειρά από δημοσιογράφους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα να ανέβει ψηλά ο πήχης στο θέμα της διαιτησίας. Μάλιστα η ατζέντα δεν άλλαξε με τον θάνατο του προέδρου αλλά συνέχισε λίγες μέρες μετά πλεόν νομίζω ότι φτάσαμε στο enough is enough.

 

 Πολλές φορές μας παρασύρει το οπαδικό συναίσθημα σαν Έλληνες οι πρόεδροι των Ελληνικών ομάδων,οι παράγοντες και κυρίως μερικοί κακοί δημοσιογράφοι έχουν κάψει σε σημείο ανεπανόρθωτο το μυαλό κάποιων. Πλέον αυτή η κακη δημοσιογραφία την βλέπουμε να περνάει και στην Πρεμιερ λιγκ. Παράδειγμα το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ. Δεν είναι δημοσιογραφία να γράφεις ότι οι δύο κάρτες του Young ήταν λογικές και του Konate ήταν μάλλον-ίσως-μπορεί κλπ. Όπως και να εκθειάζεις την φοβερή απόδοση του Τσιμίκα (που κατά τα άλλα μια χαρά τα πήγε)  αλλά να ξεχνάς ότι με τα ίδια σταθμά που κρίνεις τον Young, θα έπρεπε και εκείνος να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα. Ακόμα δεν γίνεται κάποιοι να βλέπετε ως ευκαιρία ένα σουτ από τα 30 μέτρα που πήγε απελπιστικά άουτ και να μην κάνετε ούτε μια απλή αναφορά στην κεφαλιά του Calvert-Lewin στην αρχή. Φτάνει πια με τον κομπλεξισμό και τον οπαδισμό. Δημοσιογράφοι είστε, η οπαδοί της Λίβερπουλ;; Τον οπαδισμό σας κρατήστε τον μακριά από την ενημέρωση γιατί αξίζουμε ενημέρωση και οι οπαδοί που δεν είναι Λίβερπουλ. Κλείνω αλλά επείδη αν και οπαδός δεν θέλω να με εντάξουν στους κάφρους να δώσω τα συγχαρητήρια στην Λίβερπουλ και τον κόσμο της για την υπέροχη κίνηση αποχαιρετισμού του πρόεδρου της Έβερτον, πριν τον Ευρωπαϊκό της αγώνα με την Τουλούζ.

Περιμένω και διαβάσω πάντα με πολύ ενδιαφέρον και τις δικές σας σκέψεις και απόψεις.

 Ας ελπίσουμε σε έναν υπέροχο Νοέμβριο για την Έβερτον με σταθεροποίηση και υπέροχα αποτελέσματα στο Λιγκ καπ και στην Πρέμιερ λιγκ, αλλά και μια ευνοική και λογική απόφαση που θα απομακρύνει τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό μας.

Καλό μήνα Εβερτόνιανς.

 

 

 

 

αφησε ενα σχολιο