1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. O Billy Scott.

O Billy Scott.

O Billy Scott ήταν Ιρλανδός τερματοφύλακας της ομάδας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γεννήθηκε στο Μπέλφαστ στις 17 Μαίου του 1882 και ήταν τερματοφύλακας της ομάδας για 8 χρόνια, από το 1904 ως το 1912, υπερασπιζόμενος την εστία της ομάδας σε 289 αγώνες.

Η αρχή της καριέρας του στο Goodison ήταν δύσκολη, στους πρώτους 12 αγώνες είχε δεχθεί 17 γκολ και έχασε τη θέση του από τον Ουαλό Leigh Roose. Στην πορεία οι δυο τους μοιράστηκαν τη θέση του τερματοφύλακα και η Everton έχασε το πρωτάθλημα για 1 βαθμό από τη Newcastle.

Από την επόμενη χρονιά, με τον Roose να αποτελεί παρελθόν από την ομάδα, ο Scott έγινε βασικός και παρέμεινε για το υπόλοιπο της θητείας του στην ομάδα. κατέκτησε ένα κύπελλο ενώ ήταν άλλη μια φορά φιναλίστ. Επίσης, αν και δεν κατάφερε να κερδίσει πρωτάθλημα βρέθηκε άλλες δύο φορές στη δεύτερη θέση με την Everton.

To 1912 έφυγε για τη Leeds United και η Everton δυσκολεύτηκε αρκετά για να τον αντικαταστήσει. Η Leeds πλήρωσε αρκετά ακριβά για έναν τερματοφύλακα που θα μπορούσε να της εγγυηθεί πως θα πετύχει την άνοδο από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία. Δημιουργήθηκαν αντιδράσεις κατά της ομάδας και του παίκτη για το βαρύ συμβόλαιο του παίκτη. Συγκεκριμένα, η Leeds πλήρωσε με την υπογραφή του συμβολαίου προκαταβολικά τον παίκτη με δύο μήνες έξτρα(τότε οι παίκτες πληρωνόντουσαν μόνο την περίοδο του χειμώνα, όποτε αγωνιζόντουσαν) με το ποσό των 208 λιρών, ποσό που ξεπερνούσε και το όριο των 4 λιρών την εβδομάδα, που ήταν το όριο των μισθών των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Αργότερα η Leeds τιμωρήθηκε με πρόστιμο και ο Scott αναγκάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα που ήταν πάνω από το όριο!

Έγινε διεθνής φορώντας τη φανέλα της Ιρλανδίας 25 φορές, από το 1903 ως το 1913 και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν και ο αρχηγός αυτής. Με την δεύτερη συμμετοχή του στην εθνική η Ιρλανδία κέρδισε για πρώτη φορά την Σκωτία, ενώ στην προτελευταία του συμμετοχή, το 1913, η Ιρλανδία νίκησε και για πρώτη φορά την Αγγλία.

Εκτός των άλλων, βοήθησε τον μικρό του αδερφό Elisha στην καριέρα του προτείνοντας τον αρχικά στην Everton για δοκιμή. Οι ιθύνοντες της ομάδας έκριναν πως ήταν πολύ μικρός, όντας 19 ετών, και τον πρότεινε στην Liverpool, η οποία τον έκλεισε και ο Elisha έμεινε εκεί για 18 χρόνια… 

αφησε ενα σχολιο