1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Τρίτη και… φαρμακερή!

Τρίτη και… φαρμακερή!

Μετά το ρεπό της περασμένης εβδομάδας η στήλη επανέρχεται δριμύτερη σήμερα και ασχολείται με ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό της Ψυχικής Υγείας.

Τι είναι η Ψυχική Υγεία;

«Ορίζεται ως η κατάσταση της ευεξίας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο». (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

970 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη υποφέρουν από κάποια διαταραχή που συνδέεται με τη ψυχική υγεία ή τη χρήση ουσιών, ενώ το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη (statista.com).

Η κατάθλιψη είναι μία από τις κυρίες αιτίες αναπηρίας, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία για τους θανάτους ανθρώπων ηλικίας 15-29 ετών. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας πεθαίνουν πρόωρα, έως και 20 χρόνια νωρίτερα, εξαιτίας παθήσεων που μπορούν να αποφευχθούν (Π.Ο.Υ.), ενώ ένα ποσοστό θανάτων της τάξης του 14,3% σε παγκόσμια κλίμακα, 8 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται σε ψυχικές διαταραχές (Jama Psychiatry 2015 – singlecare.com).

Οι ψυχικές ασθένειες επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες (11,9%) και λιγότερο τους άνδρες (9,3%) (Our World in Data, 2018 – singlecare.com).

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας την περασμένη Κυριακή, 600 σχεδόν Evertonians έλαβαν μέρος στον τρίτο ετήσιο γύρο των 5 χιλιομέτρων με την ονομασία: “If You Know Your History”.

Οι δρομείς ξεκίνησαν από τον πύργο του St. Rupert και τερμάτισαν στο Goodison Park, μέσα στο οποίο είχε στηθεί μια κλινική για τη δωρεά βλαστοκυττάρων.

Ένα σεβαστό ποσό συγκεντρώθηκε από τους υποστηρικτές του προγράμματος: “Everton In The Community”, στα πλαίσια του πρότζεκτ: “The People’s Place”, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου ψυχικής υγείας  στο Λίβερπουλ για τη προώθηση της καλής ψυχικής υγείας και την υποστήριξη αναφορικά με την επίγνωση της αυτοκτονίας και της αποτροπής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «θρύλος» της Everton, Neville Southall έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.

 

 

 

 

 

 

αφησε ενα σχολιο