1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Τρίτη και… φαρμακερή!

Τρίτη και… φαρμακερή!

Γεια σας φίλοι Evertonians! Σήμερα η στήλη καταπιάνεται με το derby του Merseyside: Everton – Bootle. Ναι καλά διαβάσατε, Everton FC vs Bootle FC.

Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, θα πάμε πίσω στον 19ο αιώνα.

Η χρονομηχανή μας σταμάτησε στο έτος 1880. Εκείνη τη χρονιά η Everton φιλοξενεί στο Stanley Park την Bootle St Johns. Το πρώτο παιχνίδι, φιλικό, που έδωσαν μεταξύ τους οι δύο ομάδες, με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν με σκορ 0-2.

Οι φιλικές κόντρες ανάμεσα στους δύο συλλόγους της ευρύτερης περιοχής του Λίβερπουλ συνεχίσθηκαν και με τη πάροδο του χρόνου ο φίλαθλος κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να στρέφει το ενδιαφέρον του στους αγώνες των «ζαχαρωτών» με τα «ελάφια» που διεξάγονταν σε πλαίσιο «επίσημων» διοργανώσεων (Liverpool Cup, Lancashire Cup).

Οι αναμετρήσεις διεξήχθησαν σε διαφορετικά γήπεδα ποδοσφαίρου: Stanley Park, Marsh Lane, Irlam Road (Bootle Cricket), Fairfield (Liverpool College), Priority Road, Hawthorne Road, Anfield Road, Walton Stiles και Goodison Park.

Τη σεζόν 1887-88 σε ματς για το Liverpool Cup η Everton επιβλήθηκε της Bootle FC με 2-0.

Everton: Joliffe, Dobson, Dick, Higgins, Gibson, Weir, Cassidy, Farmer, Goudie, Watson and Fleming.

Bootle: Jackson T. Veith A. Watson A. Allsop, Holt, Woods, Wilding, Morris Lewis Anderson and Hastings.

Οι «μπλε» όμως τιμωρήθηκαν τόσο από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας, όσο και από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Λίβερπουλ και αποκλείσθηκαν από το FA CUP και από το Liverpool Cup με τη κατηγορίας της προσέλκυσης παικτών με οικονομικό δέλεαρ.

Παρά όμως αυτό το γεγονός η Everton ήταν αυτή που χαμογέλασε μετά από λίγο καιρό, όταν έγινε η δεκτή η αίτησή συμμετοχής στη Football League, ενώ η αντίστοιχη της Bootle απορρίφθηκε.

Στον Τελικό του Liverpool Cup την αγωνιστική περίοδο 1890-91 η Everton θριάμβευσε κόντρα στους συντοπίτες της με 4-1, ενώ ο τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων για τον ίδιο θεσμό πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου του 1893 (τα «ζαχαρωτά» νίκησαν με 2-1).

Η Βοοtle στο τέλος της σεζόν αποχώρησε από τη διοργάνωση της Second Division εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και τα τοπικά ντέρμπι πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η ειρωνεία της τύχης…. τη θέση της Bootle στη Second Division πήρε η Liverpool FC.

 

 

αφησε ενα σχολιο