1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Όταν το Μάντσεστερ βούλιαξε.

Όταν το Μάντσεστερ βούλιαξε.

Σαν σήμερα η Everton αποκλείστηκε στο κύπελλο από μια ομάδα που πλέον δεν υπάρχει, το Μάντσεστερ βούλιαξε και ο θρύλος της Fulham, Johnny Haynes αποχαιρέτισε τα Αγγλικά γήπεδα.

Το 1923 η Everton φιλοξενούνταν την Brasford Park Avenue, ομάδα τρίτης κατηγορίας, για την πρώτη φάση του κυπέλλου. Στο 30′ έμεινε με 10 παίκτες, και στο 90′ δέχτηκε το γκολ που έκρινε τη συνάντηση. Το αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού καθώς η Bradford PA ήταν ομάδα τρίτης κατηγορίας.

Η ομάδα αυτή πλέον δεν υπάρχει, τουλάχιστον ως επαγγελματική. Το 1973 πούλησε το γήπεδο της και το 1974 διαλύθηκε λόγω χρεών. Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρυθεί μια νέα ομάδα με το όνομα αυτό και ξεκινώντας από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα προσπαθεί να αναρριχηθεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην National League North, την 5η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το 1970 ο Johnny Ηaynes έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα για τη Fulham, εναντίον της Stockport County. Ο Haynes ξεκίνησε να παίζει στη Fulham το 1952 και μέχρι τον Γενάρη του ’70 έγραψε 658 συμμετοχές και 158 γκολ. Ήταν περισσότερος γνωστός για τις ασίστ του παρά για τα γκολ, κάτι που είχε παραδεχτεί και ο Πελέ που δήλωνε “είναι ο καλύτερος πασέρ που έχω δει στη ζωή μου“.

Ο Haynes ξεκίνησε στη Fulham όταν αυτή ήταν ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Θα περίμενε επτά χρόνια να ανέβει μαζί της στην πρώτη κατηγορία, και δύο χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος παίκτης στην Αγγλία που κέρδιζε 100 λίρες βδομαδιάτικο. Στο τέλος της καριέρας του η Fulham υπέστη δύο διαδοχικούς υποβιβασμούς και τελείωσε την καριέρα του, στην Αγγλία, στην τρίτη κατηγορία μαζί της.

Τελείωσε την καριέρα του στη Ν. Αφρική. Μετά το θάνατο του η Fulham έδωσε το όνομα του σε μια από τις εξέδρες του Craven Cottage, απέσυρε τη φανέλα με το No10 και το άγαλμα του βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Craven Cottage.

Το 1948 η Manchester United υποδέχτηκε την Arsenal στο Maine Road, έδρα της City καθώς το Old Trafford ήταν κλειστό ώστε να επισκευαστεί από τις φθορές που είχε υποστεί από τους βομβαρδισμούς του πολέμου που μόλις είχε τελειώσει. Στις εξέδρες βρισκόντουσαν 83.260 φίλαθλοι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων έχει σημειωθεί πάλι στο Μaine Road, το 1934, όταν η City υποδέχτηκε τη Stoke για το κύπελλο, και στις εξέδρες βρέθηκαν 84.569 φίλαθλοι.

Φυσικά αυτοί οι αριθμοί σημειώθηκαν σε εποχές που δεν υπήρχαν ακόμη εξέδρες. Όταν τοποθετήθηκαν οι εξέδρες στο Maine Road η χωρητικότητα μειώθηκε σε 35.150 θέσεις.

αφησε ενα σχολιο