1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Το δεύτερο μεγαλύτερο ντέρμπι

Το δεύτερο μεγαλύτερο ντέρμπι στον κόσμο…

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Bob Latchford, η αγγλική ομοσπονδία δέχτηκε να απελευθερώσει τον ανώτατο εβδομαδιαίο μισθό των ποδοσφαιριστών και διεξήχθη το πρώτο ντέρμπι Αγγλίας και Ουαλίας.

Σαν σήμερα, το 1951 γεννήθηκε ο Bob Latchford, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που φόρεσαν τη φανέλα της Everton. Αγωνίστηκε για την ομάδα από το 1974 ως το ’81 και πέτυχε 138 γκολ, επίδοση που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση των σκόρερς της Everton.

Δυστυχώς, η περίοδος που βρέθηκε στην ομάδα ήταν κακή και δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιον τίτλο. Έμοιαζε σαν όαση, σε μια ομάδα που δεν μπορούσε να ακολουθήσει ένα παίκτη που πέτυχε τρία χατ τρικ, και από μια φορά τέσσερα και πέντε γκολ σε έναν αγώνα. Ήταν σχεδόν μόνιμα ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και μέχρι τότε ήταν ο δεύτερος σκόρερ της, μετά τον Dixie Dean φυσικά.

Το 1961, μετά την απειλή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για απεργία την επόμενη αγωνιστική, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δέχτηκε να απελευθερώσει τις εβδομαδιαίες απολαβές των ποδοσφαιριστών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε το ανώτατο όριο των 20 λιρών, και 17 τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο μισθός των 20 λιρών την εβδομάδα αντιστοιχούσε σε ένα 25% ανώτερο του μέσου ανειδίκευτου εργάτη την εποχή εκείνη.

Από τους πρωτεργάτες φυσικά ήταν ο πρόεδρος της ένωσης των ποδοσφαιριστών, Jimmy Hill, παίκτης της Fulham, στην τελευταία του σαιζόν πριν “κρεμάσει” τα παπούτσια του. Ο Hill φυσικά δεν είδε κάποια αύξηση στο μισθό των 18 λιρών που έπαιρνε για τους τελευταίους μήνες της καριέρας του, αντίθετα με τον συμπαίκτη του, Johnny Haynes που έγινε ο πρώτος παίκτης που έφτασε τις 100 λίρες μισθό την εβδομάδα, κάτι που δεν άλλαξε για τα επόμενα εννέα χρόνια της καριέρας του.

Το 1879 Αγγλία και Ουαλία συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν στο χιονισμένο Oval του Λονδίνου. Οι κακές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Ο Άγγλος τερματοφύλακας, Reverand Blackmore, δε μπόρεσε να φτάσει στο γήπεδο και κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο επιθετικός Rupert Anderson. Επίσης, καθυστέρησε την έναρξη και έτσι ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15, περιορίζοντας τη συνολική διάρκεια σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών.

Η αγγλική ομάδα είχε ιδρυθεί το 1872 και ήταν πιο έμπειρη καθώς είχε παίξει άλλες επτά φορές μέχρι τότε, όλες εναντίον της Σκωτίας, την οποία είχε αντιμετωπίσει η Ουαλία, που ιδρύθηκε το 1876, άλλες τρεις φορές.

Οι Ουαλοί είχαν χάσει και τις τρεις φορές, χωρίς να πετύχουν κάποιο τέρμα. Έτσι, το γκολ του William Henry Davis ήταν το πρώτο στην ιστορία τους.

Αυτή ήταν η αρχή του δεύτερου αρχαιότερου ντέρμπι εθνικών ομάδων στην ιστορία του ποδοσφαίρου…

αφησε ενα σχολιο