1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Η τακτική της Everton

Η τακτική της Everton δεν ευνοεί τον Lukaku

Μετά από ένα θετικό ξεκίνημα η Everton έχει πέσει αγωνιστικά και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην απόδοση του βασικού της striker.

O πόντος σώθηκε με την Manchester αλλά το γέγονος πως η Everton έχει πάρει μόλις 7 από τους 27 τελευταίους διαθέσιμους πόντους είναι άκρως ανησυχητικό. Μιά από τις σημαντικές αδυναμίες είναι πως δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τα χαρίσματα του Lukaku.

 Ο Βέλγος ήταν απογοητευτικός απέναντι στην Utd., δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα σουτ στο παιχνίδι, ενώ είναι η δεύτερη φορά στα τελευταία 4 παιχνίδια που συμβαίνει αυτό. Πριν από αυτά τα ματς, αυτό είχε συμβεί μόνο μιά φορά σε 49 εμφανίσεις. Επίσης είναι το τρίτο από τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια που δεν έχει σουτ στο στόχο πράγμα που είχε συμβεί πάλι μόνο μία φορά στα τελευταία 17.

                                                        Πρώτα 6 παιχνίδια         Τελευταία 6 παιχνίδια

Επαφές στην αντίπαλη περιοχή                  40                                    20

Συνολικά σουτ                                           21                                    12

Σουτ στο στόχο                                          13                                    6

Η πιό άμεση προσέγγιση του παιχνιδιού από τον Koeman δεν ευνοεί τον Lukaku. Οι μακρινές μπαλιές της Everton έχουν αυξηθεί στα τελευταία παιχνίδια σε σήμειο που πλέον μία στις πέντε πάσες της ομάδας είναι μακρινή. Επίσης στα τελευταία παιχνίδια η Everton παίζει με πολλές σέντρες. Είναι η δεύτερη ομάδα στη σχετική κατηγορία της Premier League, αλλά η ικανότητα του Lukaku στον αέρα είναι ένα από τα αδύνατα σημεία του. Στα τελευταία δυόμιση χρόνια το ποσοστό του στις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες είναι κοντά στο 38% το οποίο είναι κάτω του μετρίου για επιθετικό. Αν και σκοράρει με το κεφάλι, τα γκολ είναι στις περισσότερες περιπτώσεις με τον ίδιο να είναι ελεύθερος στο χώρο και πολύ λίγες όταν “νίκαει” στον αέρα κάποιον αμυντικό.  

Στο παιχνίδι με την Manchester “υποδέχθηκε” 28 πάσες, όμως ελάχιστες αν όχι καμία δεν ήταν στο δυνατό σήμειο του παιχνιδιού του, δηλαδή, κάθετη από τους μέσους της όμαδας. Το σύστημα όμως δεν μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές καθώς ο Koeman δεν διαθέτει κάποιον μέσο που μπορεί να κοντρολάρει το παιχνίδι στο τελευταίο μισό του γηπέδου. Οι Bolasie, Lennon, Mirallas, Deulofeu και ως ένα βαθμό και ο Barkley είναι παρόμοιοι παίκτες που βασίζονται στην έκρηξη στον χώρο, στο άμεσο παιχνίδι και προτιμούν να πήγαινουν στο ένας με έναν, παρά να χτίζουν την επίθεση ομαδικά και προοδευτικά με υπομονετικές πάσες.

Τέλος ο Koeman θέλει να εφαρμόσει ένα pressing που θα ξεκινάει από τον πρώτο επιθετικό αλλά ο Lukaku είναι ο πλέον ακατάλληλος για αυτό το παιχνίδι καθώς από τους 503 παίκτες της Premier πέρυσι, ο βέλγος ήταν αυτός που στατιστικά κάλυψε την μικρότερη χιλιομετρική απόσταση ανά 90λεπτο.

Lukaku 8,60km  503rd
Richards      8.64km 502nd
Morgan 8.78km 501st
Zouma 8.80km 500th
Συμπερασματικά, η Everton τη στιγμή αυτή παίζει με μιά φιλοσοφία που στη ουσία αχρηστεύει το βασικό της επιθετικό όπλο γεγονός που της έχει κοστίσει στις εμφανίσεις της αλλά και βαθμολογικά.

αφησε ενα σχολιο