1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. To άδοξο τέλος της

To άδοξο τέλος της καριέρας του Tony Kay!

 O Tony Kay ήταν ένας αριστερός μέσος που όταν μετεγγράφη στην Everton έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στη Βρετανία.


  Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου του 1963 και ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία στην ομάδα, για τον λίγο καιρό που αγωνίστηκε…
  Γεννήθηκε στο Σέφιλντ και ξεκίνησε την καριέρα του στη Sheffield Wednesday, την αγαπημένη του ομάδα από μικρό παιδί. ενώ έπαιζε στη Wednesday ακόμη, το 1962, μαζί με δύο συμπαίκτες του, τους David Layne και Peter Swan, ποντάρισαν σε νίκη της Ipswich Town στον επικείμενο αγώνα με την ομάδα που αγωνιζόντουσαν, τη Sheffield Wednesday. Η Ipswich νίκησε με 2-0.
  Το 1964 το θέμα βγήκε στην επιφάνεια από τον Jimmy Gauld, παίκτη της Everton to 1956- 57, o οποίος ήταν και ο εμπνευστής του κόλπου, και αυτός που το έβγαλε στην επιφάνεια, πουλώντας την ιστορία στην “Sunday People” προς 7.000 λίρες!
  Στις 12 Απριλίου το ’64 η εφημερίδα βγήκε στα περίπτερα και σήμανε το τέλος της καριέρας του Tony Kay. Καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση(αν και εξέτισε μόλις 10 εβδομάδες) αλλά και σε ισόβια απαγόρευση οποιασδήποτε ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, μόλις αποφυλακίστηκε, και ενώ προσπαθούσε να ενώσει και πάλι τα κομμάτια της ζωής του, βρέθηκε και πάλι κυνηγημένος, καθώς στην προσπάθεια του να επιβιώσει πούλησε ένα διαμάντι, το οποίο αποδείχτηκε ψεύτικο! Έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, από τις οποίες έμαθε πως καταζητείται από την αστυνομία, πήρε το πρώτο αεροπλάνο που βρήκε, πήγε στη Βαρκελώνη, από εκεί στη Σεβίλλη και από εκεί σε άλλη πόλη της Ισπανίας.

Μετά από 4 χρόνια βρέθηκε στο Σέφιλντ για να δει φίλους του αλλά η αστυνομία τον συνέλαβε. Πέρασε ένα Σαββατοκύριακο στο κελί και πλήρωσε 400 λίρες για αυτή την υπόθεση…
  Η τιμωρία της ισόβιας απαγόρευσης από το ποδόσφαιρο έπειτα από 8 χρόνια ανακλήθηκε και οι Layne και Swan επέστρεψαν στη Sheffield Wednesday, την ομάδα που έπαιζαν πριν το σκάνδαλο. Ο Kay δεν επέστρεψε ποτέ ξανά, αλλά επέστρεψε στην Αγγλία όπου ζει μέχρι σήμερα.

Το 2002 πάτησε και πάλι στο χορτάρι του Goodison, μαζί με άλλους 99 θρύλους της ομάδας, που παρέλασαν στο Goodison για να γιορτάσουν τις 100 σαιζόν της ομάδας στην πρώτη κατηγορία και αποθεώθηκε από τον κόσμο της ομάδας.

  Πάντως, ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να διατείνεται πως απλώς κάποιος τον πλησίασε και του είπε πως αν πιστεύει πως η Wednesday θα έχανε τον συγκεκριμένο αγώνα, αν έδινε 50 λίρες μπορούσε να του δώσει τα διπλά πίσω, ενέδωσε και το πλήρωσε ακριβά. Επίσης, οι μαγνητοφωνημένες κασέτες που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του δεν ακουγόντουσαν καθαρά και ούτε έβγαινε κάποιο νόημα ώστε να στηριχθεί μια τόσο βαριά κατηγορία εναντίον του αλλά οι αρχές έψαχναν το εξιλαστήριο θύμα και το βρήκαν στο πρόσωπο του.
  Γεγονός πάντως παραμένει πως χάθηκε άδοξα ένας από τους καλύτερους παίκτες που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της ομάδας άδοξα. Πολύ άδοξα….

αφησε ενα σχολιο