1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ DUNCAN

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ DUNCAN ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ HAALAND

 Αρκετό καιρό ακούγεται έντονα η φήμη ότι η Έβερτον απέρριψε τον εκπληκτικό Νορβηγό επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι, Erling Haaland όταν ήταν 15 η 16 ετών. Μια φήμη που επιλέξαμε να μην αναπαράγουμε, κυρίως γιατί είναι αρκετά συχνές τέτοιες φήμες στο ποδόσφαιρο και όχι πάντα αληθινές. Όμως ο Duncan Ferguson ήρθε να μας προσγειώσει και να μας δείξει ότι πολλά πράγματα, πήγαιναν λάθος στην Έβερτον τα προηγούμενα χρόνια και μόνο με την ελπίδα μπορούμε να είμαστε ότι η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει.

 Ο βοηθός προπονητή της ομάδας από την εποχή του Roberto Martinez μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε είπε στο podcast William Hill and Footy Accumulators’ No Tippy Tappy Football  “Θεέ μου, τι εκπληκτικός παίκτης είναι ο Erling Haaland. Θα είναι απίστευτος, έτσι δεν είναι; Αλλά το πιστεύετε ή όχι, ήταν στην Έβερτον. Ο πατέρας του τον είχε φέρει στην Έβερτον και δεν τον υπέγραψαν ποτέ. Τον έφεραν σε ηλικία 15 ή 16 ετών και η ομάδα με την οποία ήταν εκείνη την εποχή ήθελε μερικά εκατομμύρια λίρες γι’ αυτόν και η Έβερτον δεν τον αγόραζε. Η Έβερτον δεν πίστευε ότι ήταν η σωστή κίνηση για εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.Ο Bryan King (σκάουτερ της Έβερτον) ήταν πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το παιδί. Είχε παρακολουθήσει πολύ τον Haaland και τον είχε βαθμολογήσει πολύ καλά. Μπαίνει στον σύλλογο και καταφέρνει να τον βάλει για τέσσερις ημέρες στην ακαδημία, ώστε οι προπονητές να μπορέσουν να τον δουν και να τον αξιολογήσουν. Αυτό είναι όταν ο Haaland ήταν στην Μπρίνε, πριν από τη μετακόμιση του στην Μόλντε, άρα ήταν ακατέργαστος, αλλά είχε όλα αυτά τα υπέροχα χαρακτηριστικά που δεν βλέπεις συχνά σε κάποιον τόσο νέο. Έρχεται για τέσσερις ημέρες και η ακαδημία αποφάσισε ότι δεν ήταν αρκετά καλός, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε ο Bryan King. Πίστευε ότι υπήρχε ένα πραγματικό ταλέντο εκεί, αλλά δεν συμφώνησαν. Ήταν ένας που ξέφυγε για την Έβερτον, αλλά το καταλαβαίνεις στο ποδόσφαιρο

Ίσως να είναι λάθος να κουνάμε το δάχτυλο και θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτό το σημείο κάνουμε υποθέσεις. Αρχικά γιατί δεν ξέρουμε αν η απόδοση που είχε ο παίκτης αυτές τις 4 μέρες.Ούτε αβ παρουσίασε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν τον απίστευτο επιθετικό που είναι σήμερα και βγαίνει μια φορά κάθε 100 χρόνια. Όμως μέσα από την συνέντευξη του Dungan Ferguson μαθαίνουμε κάποια πράγματα. Καταρχήν απορρίπτεται η συνεχής φήμη που διαβάζαμε ότι ο τότε αθλητικός διευθυντής, Steve Walsh έφερε τον Haaland και ακούμε ίσως για πρώτη φορά για τον σκάουτερ που τον πίστευε και τον έφερε στην Έβερτον. Μετά μπορούμε να υποθέσουμε ποιος ήταν ο προπονητής εκείνη την εποχή στην Κ18. Με το βάρος να πέφτει κυρίως μεταξύ των Kevin Sheedy (2016/17) και στον Paul Tait (2017-2022) που τον διαδέχθηκε αμέσως μετά και ήταν οι προπονητές της ομάδας της Κ18. Ίσως να φεύγει ακόμα και η σκιά πάνω από την διοίκηση, μια και ο Duncan λέει ότι η ακαδημία αποφάσισε ότι δεν ήταν αρκετά καλός.

 Δυστυχώς σε όποιον και να ρίξουμε την ευθύνη ο μοναδικός επιθετικός που εδώ και 100 χρόνια δείχνει ικανός να σπάσει το ρεκόρ του Dixie Dean χάθηκε μέσα από τα χέρια της ομάδας μας. Είναι άσχημο αν σκεφτείς ότι την εν λόγω 6ετία έχει δαπανηθεί ένα μυθικό ποσό για την ενίσχυση της ομάδας που πλέον πλησιάζει τα 700 εκατομμύρια λίρες. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση να έχει πλέον αλλάξει σε αυτό το επίπεδο και τα ταλέντα να αξιολογούνται καλύτερα.

 

 

αφησε ενα σχολιο