1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BENITEZ ΣΤΗΝ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ BENITEZ ΣΤΗΝ LIVERPOOL ECHO

Πριν λίγες μέρες ο Rafa Benitez έδωσε μια αποκλείστική συνέντευξη στην Liverpool echo. Στο Greektoffees σας μεταφέρουμε τα κυριότερα σημεία της.

Πού ήταν όταν έγινε η κλήση για να αναλάβει την ομάδα από τον Moshiri;

Ήμουν στο σπίτι. Ζω στην πόλη και πολλοί φίλοι μου είναι ήδη Εβερτόνιανς. Δεν είναι ότι όλοι οι φίλοι μου είναι κόκκινοι. Κάποιοι είναι κόκκινοι και άλλοι μπλε, και η οικογένεια είναι η ίδια οπότε είναι μια χαρά. Αλλά όταν συνέβη, η σύζυγός μου εργάζεται με ένα από τα υποκαταστήματα της φιλανθρωπικής οργάνωσης της στο West Kirby και εκεί με αγαπούσαν από πριν, αλλά τώρα με αγαπούν ακόμα περισσότερο. Χάρηκαν πολύ όταν άκουσαν την πιθανότητα και έλεγαν  πρέπει να πας εκεί!

Γιατί πήγε στην Κίνα;

Πήγα στην Κίνα γιατί δεν μπορούσα να αγωνιστώ εδώ και ήταν μια μεγάλη ευκαιρία. Ήταν ένα έργο με δυνατότητες και χρήματα, αλλά η πανδημία άλλαξε τα πάντα. Το να επιστρέψω εδώ σημαίνει ότι μπορώ να ανταγωνιστώ ξανά.

Μάνατζερ η προπονητής;

Δεν γνωρίζουν ότι όταν ήμουν στην Λίβερπουλ άλλαξα την ακαδημία. Έχω πτυχίο φυσικής αγωγής και δούλευα σε σχολεία για να μπορώ να δουλεύω με νέους παίκτες. Δούλευα στην Ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης και ξανά στην Νταλιάν βελτιώνα νέους παίκτες. Μπορούμε λοιπόν να προπονήσουμε παίκτες, μπορούμε να βελτιώσουμε τους παίκτες και μπορούμε να πάμε στην αγορά των μεταγραφών γιατί έχουμε κάποια εμπειρία. Γνωρίζουμε πολύ κόσμο. Θα κάνουμε κάποια λάθη όπως όλοι. Όμως έχουμε εμπειρία στην Premier League, έχουμε εμπειρία στην Ιταλία και την Ισπανία και γνωρίζουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  Μας αρέσει να δουλεύουμε με νέους παίκτες και να τους βελτιώνουμε. Δεν είμαι φυσιολογικός μάνατζερ γιατί είμαι προπονητής.

Αν ο αντίπαλος του Μπενίτεθ στην Λίβερπουλ είναι ο Normal one τότε αυτός είναι ο Abnormal one;

 Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι ο προπονητής είναι εκεί, είπε, δείχνοντας ένα κάθισμα. Όμως προπονώ, προπονώ την ομάδα κάθε μέρα και προπονώ τους παίκτες ατομικά και προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ να τους βελτιώσω όσο μπορώ.  Έτσι, αν βελτιώσεις άτομα βελτιώνεις την ομάδα και με εμπειρία, κίνητρο και δέσμευση από τους παίκτες μπορείς να βελτιωθείς περισσότερο. Αν οι παίκτες βλέπουν ότι νοιάζεσαι για αυτούς και μπορείς να τους βελτιώσεις, είναι χαρούμενοι. Και είμαι χαρούμενος με αυτό. Είχαμε τον Ραούλ στην Ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς βελτιώνεις τον Ραούλ; η έναν άλλο επιθετικό που είχαμε ήταν ο Ντάνι; Μπορούμε πάντα να τους βελτιώσουμε έστω και λίγο. Πάρτε για παράδειγμα τον Demarai Grey, του έλεγα να παίζει περισσότερο με το αριστερό του πόδι και να τον βλέπει να σκοράρει με το αριστερό του πόδι όταν δεν το χρησιμοποιούσε πολύ, ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ.”

Είναι ένας σκληρός προπονητής;

Ο Rafa χαμογελά στον συγκεκριμένο ισχυρισμό και εξηγεί   Δεν είναι αλήθεια! Πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος. Όταν ήμουν νεότερος παρακολουθούσα τον Αρίγκο Σάκι στην Μίλαν, αναλύοντας κάθε παιχνίδι, όλες τις λεπτομέρειες για να μπορέσω να περάσω αυτές τις πληροφορίες στους νεαρούς παίκτες της Μαδρίτης.  Έχω βιβλία σχετικά με την ψυχολογία και διάβαζα πολλά βιβλία σχετικά με αυτό και πώς να προσεγγίσω διαφορετικές προσωπικότητες. Το καθένα είναι διαφορετικό. Είμαι από την Ισπανία και στο παρελθόν οι Άγγλοι παίκτες, όταν είχαν ρεπό, ήταν ευτυχείς να πάμε για μπύρα. Όμως μου άρεσε να προπονώ και μου αρέσει να τους βελτιώνω.

Ο ορισμός της επιτυχίας στην ομάδα;

 Ορισμένοι σύλλογοι πιστεύουν ότι το να είσαι στη μέση του βαθμολογικού πίνακα είναι επιτυχία. Ότι η παραμονή στην Premier League είναι επιτυχία. Όταν παλεύεις για τίτλους, θέλεις ένα μόνο γκολ, έχεις ένα λεπτό για να πάρεις τη σωστή απόφαση ή όχι και αυτό μπορεί να αλλάξει τα πάντα.  Όταν είσαι στην Ρεαλ Μαδρίτης, ανταγωνίζεσαι τη Μπαρτσελόνα, όταν είσαι στη Νάπολι ανταγωνίζεσαι τη Γιουβέντους. Είμαι εδώ τώρα, οπότε πρέπει να ανταγωνιστούμε τις κορυφαίες ομάδες. Το να βρεθώ στη μέση του πίνακα δεν είναι ο στόχος μου, ο στόχος μου είναι να είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πάμε όλο και ψηλότερα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το να τερματίσεις όγδοος είναι έπιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μένα. Προτιμώ να είμαι στην Ευρώπη όταν μπορώ και μετά μπορείς να παίξεις απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, μετά ένα φάουλ, ένα κόρνερ,ένα λεπτό πριν την σέντρα όταν κάνεις αυτό ή κάνεις κάτι άλλο αυτό. μπορεί να αλλάξει τα πάντα. «Αν δεν έχεις αυτή τη νοοτροπία δεν μπορείς να ανταγωνιστείς στο επίπεδο που θέλεις να ανταγωνιστείς και δεν μπορείς να κερδίσεις. “Στην Ισπανία χρησιμοποιώ το παράδειγμα της Χετάφε, πάντα στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Τέλεια. μπορείς να τερματίσεις 14ος, 10ος ή όγδοος, δεν έχει σημασία, δεν αλλάζει κάτι πολύ και δεν θεωρείσαι επιτυχημένος. Αλλά αν θέλετε να συναγωνιστείτε μια ομάδα που έχει δυνατότητες, πρέπει να συναγωνιστείτε για να κερδίσετε κάτι, όχι μόνο για να διατηρήσετε τις προσδοκίες, πρέπει να κάνετε κάτι περισσότερ”.

Πως έχει διατηρηθεί  ένα επίπεδο απόδοσης, παρά το γεγονός ότι λείπουν βασικά πρόσωπα;

Έχω δει μεγάλες βελτιώσεις. Μεγάλες βελτιώσεις”, εξήγησε ο Μπενίτεθ. Επειδή φέραμε παίκτες με τη σωστή νοοτροπία. Είναι πραγματικά χαρούμενοι να προπονούνται καλά,  είναι επαγγελματίες και βελτιώνονται. Και οι παίκτες που ήταν εδώ, οι περισσότεροι από αυτούς, θα σας πω ότι είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που τους πιέζουμε όμορφα. Προσπαθούν να είναι καλύτεροι κάθε φορά . Προσπαθούμε να αλλάξουμε μικρά πράγματα και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το προσωπικό και τους παίκτες που έχουμε και μερικές φορές πρέπει να ταρακουνήσουμε λίγο τους πάντες, για να είμαστε σίγουροι ότι ο καθένας δίνει τις μέγιστες δυνατότητές του. Είμαι χαρούμενος με αυτό κανονικά είναι ευκολότερο να υπογράψεις καλούς παίκτες ξοδεύοντας πολλά χρήματα και να τους διαχειριστείς, αλλά μου αρέσει επίσης να προπονώ παίκτες και αν προπονούνται καλά και θέλουν να μάθουν. θα βελτιωθουν.

Υπάρχει μια ομάδα παικτών που είναι πρόθυμοι να απορροφήσουν τις μεθόδους του;

 Σας λέω ότι ζω στην πόλη και διάβασα την ECHO, έτσι ήξερα τι λένε οι οπαδοί και τι ζητούν και ποιες θέσεις πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει η ομάδα. Οι οπαδοί περίμεναν περισσότερη δέσμευση, περισσότερο πάθος. Αν ήμουν έκπληκτος από αυτό; Όχι. Περίμενα ότι οι παίκτες θα ήταν επαγγελματίες και με όλους τους φίλους μου στην πόλη ήξερα λίγο πολύ την νοοτροπία ορισμένων παικτών και πόσο καλοί ήταν. “Για παράδειγμα, ο Seamus (Coleman), όλοι ήξεραν ότι ήταν καλός επαγγελματίας, ο Keano (Michael Keane), δεν θέλω να αναφέρω δύο ή τρεις γιατί θα ξεχάσω κάποιους, αλλά πολλοί παίκτες θέλουν να βελτιωθούν. προπονούνται καλά, δουλεύουν σκληρά, θέλουν να μάθουν και μερικές φορές ακόμη κι αν θέλουν να μάθουν χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Αλλά μπορούμε να περάσουμε αυτό το χρόνο μαζί τους. 

Για την συνεργασία με τον Duncan Ferguson;

Κάποιες φορές καταλαβαίνω τον Duncan, μερικές φορές δεν είναι εύκολο!” αυτός είπε.«Στην αρχή είπα« Ωωωωωχ! ». αλλά σιγά σιγά έγινε καλύτερα. Τον θυμάμαι ως παίκτη από τη χρονιά της Βιγιαρεάλ και έχω παρακολουθήσει τα γκολ του και ήταν ένας σπουδαίος παίκτης. Μας βοηθάει με τις γνώσεις του για τους παίκτες και τις ιδέες του. Η πρώτη μου ιδέα ήταν να έχω συναντήσεις με όλα τα τμήματα και ήταν μια από τις βασικές συνεντεύξεις γιατί μας έδωσε ειλικρινείς απόψεις για όλους τους παίκτες και τα πάντα. “Hταν χρήσιμο. Τότε έχω τον Πάκο και τον Αντόνιο στο προσωπικό μου και τον Τζέιμι – όλοι τους δίνουν διαφορετικές ιδέες, αλλά οι άνθρωποι που ήταν εδώ ήταν πολύ εξυπηρετικοί. Η νοοτροπία, η φιλοσοφία, οι ιδέες είναι όλα σημαντικά”.

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου η Έβερτον αντιμετωπίζει εκτός έδρας παιχνίδι στο Λονδίνο την Μπρέντφορντ. Σε λιγότερο από 54 ώρες  την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, είναι ένα εξαιρετικά συμβολικό παιχνίδι για τον Μπενίτεθ, το πρώτο του ντέρμπι στο Μέρσεϊσαϊντ ως προπονητής της Έβερτον.Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα δύο παιχνίδια;

Αυτό το Σαββατοκύριακο είχα λίγο ελεύθερο χρόνο και κοίταζα τους αγώνες, ψάχνοντας πώς μπορείς να το ελέγξεις. Προφανώς το ντέρμπι είναι το ντέρμπι, αλλά πέρυσι η ομάδα είχε καλά αποτελέσματα απέναντι στις κορυφαίες ομάδες παρόλα αυτά τερματίσαμε σε μια θέση που δεν ήταν αρκετά καλή. Επομένως, πρέπει να πάρεις πόντους. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ανταγωνίζεσαι όλους και αν μπορείς να πάρεις τρεις βαθμούς εναντίον οποιουδήποτε, είναι τρεις βαθμοί. Είναι καλύτερα αν έχεις μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να κερδίζεις μια κορυφαία ομάδα, αλλά για εμάς πρέπει να ανταγωνιστούμε και στα δύο παιχνίδια και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και τα δύο. Θα πρέπει να αναμίξουμε τους παίκτες. Επομένως, δεν θα παίξω με δεύτερη ομάδα απέναντι στην Μπρέντφορντ γιατί πρέπει να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι και μετά από αυτό πρέπει να έχουμε τη νοοτροπία για να κερδίσουμε ένα άλλο. Έτσι, το πρώτο πράγμα είναι να μιλήσω με τον Πάκο και να ρωτήσω πώς μπορούμε να ελέγξουμε το φορτίο των προπονήσεων και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο τραυματισμών, επειδή όλοι οι παίκτες είναι διαφορετικοί. Ο χρόνος που χρειάζονται για να αναρρώσουν είναι διαφορετικός. Ορισμένοι παίκτες μπορούν να αναρρώσουν γρηγορότερα. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη. Αλλά μετά αφού σκεφτείς όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να έχεις τραυματισμό και πρέπει να υπερφορτώσεις έναν άλλο παίκτη που παίζει σε μια συγκεκριμένη θέση. Μερικές φορές πρέπει να ρισκάρεις. Δεν μπορείς να το εξηγείς κάθε φορά, ούτε καν στους παίκτες, αλλά πρέπει να πάρεις αυτή την απόφαση.  Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα στο γήπεδο, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι που παρακολουθούν κάνουν ένα λάθος.

Για την προσέγγιση του στο ντέρμπι

Ξέρεις τι σημαίνει το ντέρμπι για τους ανθρώπους της πόλης, είτε είναι μπλε ή κόκκινοι. Είναι κάτι που μαθαίνεις στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ και την Ατλέτικο ή τη Σεβίλλη, που μοιάζει περισσότερο με τη Λίβερπουλ με τη Σεβίλλη και την Μπέτις. Θα προσεγγίσω αυτό το παιχνίδι ως επαγγελματίας, αλλά ταυτόχρονα ξέρω τι σημαίνει για τους ανθρώπους, οπότε θέλω να είμαι σίγουρος ότι κάνω τα σωστά πράγματα. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτήν τη σύνδεση μεταξύ των οπαδών, των παικτών, του προσωπικού έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε κάτι.

Η κατάκτηση ενός τροπαίου στην Έβερτον – και ο τερματισμός της μακρύτερης ξηρασίας στην ιστορία του συλλόγου  σίγουρα θα προκαλούσε αναστάτωση στη βάση των θαυμαστών της Λίβερπουλ, όπου ο Μπενίτεθ εξακολουθεί να είναι αγαπητός για το θαύμα του στην Κωνσταντινούπολη και την επιτυχία του στο Κύπελλο FA το 2006. Έχει περάσει η πιθανότητα από το μυαλό του;

 Θα ήθελα να δημιουργήσω αυτήν την κατάσταση “, είπε.” Επειδή θα έχω πετύχει. Έχω 13 τρόπαια. Νομίζω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα εδώ. Παντού. Η νοοτροπία νίκης είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο. Όταν ήμασταν στην  Νιούκαστλ, οι άνθρωποι μιλούσαν για την Μπράιτον, η οποία ήταν στα πλέι-οφ 4 φορές ήταν εύκολο για αυτούς γιατί όταν είστε κοντά σε τρόπαια ξέρετε πώς να το κάνεις αυτό, ξέρειςτε πώς να πάς στους ημιτελικούς, πώς να πάς στους τελικούς. Είμαστε ακόμα μακριά, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια πορεία στο Κύπελλο. Αυτή η ομάδα είναι εντάξει, αλλά όταν μιλάς για κορυφαίες ομάδεςκαι έχουν κορυφαίους παίκτες στον πάγκο και μπορούν να αλλάξουν παίκτες και να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο, αυτή είναι η διαφορά. Για εμάς δουλεύουμε σε αυτό και πρέπει ακόμα να βελτιωθεί λίγο. Μου αρέσει να βελτιώνω οτιδήποτε. Αν πάω σπίτι και δω κάτι που θέλω θα το βελτιώσω. Δεν είμαι ασεβής, είναι κάτι στο μυαλό μου. Θέλω μόνο να βελτιώσω τα πράγματα. Νομίζω ότι μπορούμε ακόμα να βελτιώσουμε τα πράγματα. Όταν ήρθα εδώ, στην Αγγλία, ήμουν προπονητής και δεν ήξερα τι σημαίνει να είσαι μάνατζερ. Έμαθα πώς να είσαι μάνατζερ είναι να έχω μεγαλύτερη ευθύνη και να φροντίζω τους ανθρώπους και το απολαμβάνω τώρα , γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος. Αλλά ταυτόχρονα θέλω να είμαστε επιτυχημένοι χρειάζεστε πολύ καλό προσωπικό γύρω σας και το βελτιώνουμε  και σιγά σιγά θα γινόμαστε καλύτεροι”. Χωρίς τολμηρές υποσχέσεις, χωρίς επανεφεύρεση του τροχού, απλώς δέσμευση για βελτίωση των πάντων υπό τον έλεγχό μας. Και μετά δείτε τι φέρνει. Μέχρι στιγμής, προσφέρει νικηφόρο, διασκεδαστικό ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

αφησε ενα σχολιο