1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ

 Η πειθαρχική ακρόαση της Έβερτον, για την φερόμενη παραβίαση των κανόνων κέρδους και βιωσιμότητας της Πρέμιερ λιγκ την προηγούμενη Πέμπτη, έχει ολοκληρωθεί. Όμως τι ακριβώς συμβαίνει, για ποιο λόγο κατηγορείτε η Έβερτον και τι υποστηρίζει η ομάδα μας;  Όλες οι απαντήσεις στα άρθρο που ακολουθεί.

Ποιες ομάδες ξεκίνησαν την όλη ιστορία;

Μια κοινή επιστολή που υπογράφηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λιντς, Άνγκους Κίνεαρ, και τον πρόεδρο της Μπέρνλι, Άλαν Πέις, θεωρείται ότι οδήγησε την Πρέμιερ Λιγκ  στο σημείο της ανάθεσης σε ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την παραβίαση των κανόνων κέρδους και βιωσημότητας της Πρέμιερ λιγκ.

Γιατί έχει παραπεμφθεί η Έβερτον;;

Οι σύλλογοι επιτρέπεται να έχουν οικονομικές απώλειες έως και 105 εκατομμύρια £ σε μια περίοδο τριών ετών. Οι πρόσφατες απώλειες της Έβερτον ήταν πολύ μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα η Έβερτον έχει καταγράψει απώλειες 370 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ 2018 και 2021. ΟΜΩΣ σε όλους τους συλλόγους επιτρέπονται ορισμένες αφαιρέσεις από τον υπολογισμό όταν κάνουν τις τελικές υποβολές τους. Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για υποδομές, κοινοτικά προγράμματα, καθώς και ομάδες γυναικών και ακαδημιών.

Τι ακριβώς υποστηρίζει η Έβερτον;

Από την στιγμή που της δόθηκε η άδεια σχεδιασμού για το νέο της γήπεδο στις αρχές του 2021, η Έβερτον μπόρεσε  να κεφαλαιοποιήσει, ουσιαστικά δηλαδή να διαγράψει κάποια χρήματα που δαπάνησε από τις ζημιές. Χρήματα που δαπανήθηκαν για το έργο του γηπέδου. Επίσης την σεζόν 2021-22, οι σύλλογοι είχαν το δικαίωμα να αποδίδουν ορισμένες απώλειες στον αντίκτυπο της πανδημίας. Για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021, η Έβερτον είπε ότι αυτές οι απώλειες ανήλθαν σε 170 εκατομμύρια £ — 103 εκατομμύρια £ εκ των οποίων προήλθαν το 2021. Αντίθετα αυτοί που κατηγορούν την Έβερτον επισημάνουν ότι οι απώλειες της Έβερτον από τον Covid-19 είναι σημαντικά υψηλότερες από ότι σε άλλους συλλόγους. Είναι ακόμα γεγονός ότι ο ισολογισμός του 2021 γράφει  “Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τον αποκρυσταλλωμένο οικονομικό αντίκτυπο που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 και το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι έχει προκληθεί περαιτέρω σημαντική οικονομική ζημία, που δεν αντικατοπτρίζεται σε ένα  σωρευτικό ποσό των 82,1 εκατομμυρίων λιρών. Το επιχείρημα της Έβερτον θα είναι ότι αυτές οι μειώσεις την καθιστούν πλήρως συμβατή με τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της Πρέμιερ λιγκ. Ένα ακόμα επιχείρημα είναι ότι η Έβερτον συνεχίζει την συνετή οικονομική εξυγίανση, έχει πλήρως ορθολογίσει τα βιβλία της αφαιρώντας επιπλέον κόστος μισθοδοσίας κάτι που θα φανεί στους επόμενους ισολογισμους.  

Ποια είναι τα επιπλέον επιχειρήματα που υποστηρίζει η Έβερτον;

Ο σύλλογος εξεπλάγη από την παραπομπή, ιδιαίτερα λόγω της στενής συνεργασίας τους με τους υπεύθυνους του πρωταθλήματος τις τελευταίες σεζόν, και σκοπεύει να υπερασπιστεί σθεναρά τη θέση του. Μάλιστα σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης που βγήκε μετά την δημοσιοποίηση της παραπομπής τονίζει “Η Έβερτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί σθεναρά τη θέση της στην επιτροπή. Ο σύλλογος έχει, εδώ και πολλά χρόνια, παρέχει πληροφορίες στην Πρεμιερ λιγκ με ανοιχτό και διαφανή τρόπο και συνειδητά έχει επιλέξει να ενεργεί με τη μέγιστη καλή πίστη ανά πάσα στιγμή.”

Τι ισχύει με την πώληση Richarlison;

Η Έβερτον εκτός από την τακτική επικοινωνία με τους υπευθύνους της λίγκας για τα οικονομικά της πιθανότατα να έχει επισημάνει μια σειρά από μέτρα μείωσης του κόστους που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. Πριν από την εν λόγω σεζόν (2021-22), τότε η ομάδα ξόδεψε μόλις 1,7 εκατομμύρια λίρες σε νέους παίκτες. Οι παίκτες με υψηλές απολαβές απομακρύνθηκαν.  Το μεγαλύτερο βήμα έγινε λίγο πριν το τέλος της σεζόν 2021-22, όταν ο Richarlison πουλήθηκε στην Τότεναμ έναντι αμοιβής περίπου 60 εκατομμυρίων λιρών. Η πώληση του Βραζιλιάνου θεωρήθηκε βασικός τρόπος για να παραμείνει εντός οικονομικών ορίων η ομάδα.

Ποια είναι η πιθανή τιμωρία αν η Έβερτον κριθεί ένοχη;;

 Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άμεσο προηγούμενο για αυτό το είδος παράβασης στην εποχή της Πρέμιερ λιγκ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξεταστούν οι πιθανές κυρώσεις μόνο εάν ο σύλλογος κριθεί ένοχος και το εγχειρίδιο της Πρέμιερ λιγκ αναφέρει τι μπορεί να συμβεί. Ίσως το πιο επιζήμιο θα ήταν η αφαίρεση πόντων. Η Έβερτον θα μπορούσε επίσης να επιβληθεί πρόστιμο, να αντιμετωπίσει εμπάργκο μεταγραφών ή να τεθεί ένα συγκεκριμένο όριο στις δαπάνες της. 

Υπάρχει η δυνατότητα έφεσης κατά τις απόφασής;

Η Έβερτον αλλά και η Πρέμιερ λιγκ μπορούν να υποβάλουν έφεση αν κρίνουν την απόφαση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

 

Αξίζει να πούμε ότι για όλα όσα γράφουμε πηγή μας ήταν το εξαιρετικά καλά τεκμηριωμένο άρθρο της The Athletic

αφησε ενα σχολιο