1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΕΡ ΦΙΛΙΠ ΚΑΡΤΕΡ ΕΝΑΣ

ΣΕΡ ΦΙΛΙΠ ΚΑΡΤΕΡ ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΩΤΣΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑ

 O Σερ Φίλιπ Κάρτερ ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία για την Έβερτον και για το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Με αφορμή  το γεγονός ότι γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα 8 Μαΐου 1927, αξίζει να μάθουμε κάποια πράγματα για το ποιος ήταν ο εμβληματικός διοικητικός ηγέτης της Έβερτον.

 Ο Κάρτερ γεννήθηκε στη Σκωτία, η οικογένειά του μετακόμισε στο Λίβερπουλ, όταν ήταν δύο ετών και είδε τον πρώτο του αγώνα της Έβερτον σε ηλικία τεσσάρων ετών. Στα 21 του, ξεκίνησε μια 35χρονη καριέρα στην εταιρία στοιχημάτων Littlewoods, και έγινε έμπιστος του ιδρυτή και προέδρου της Littlewoods και της Έβερτον Sir John Moores.Στην Littlewoods από διευθυντής καταστήματος, έγινε επικεφαλής αγορών και αργότερα διευθύνων σύμβουλος από το 1976 μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 1983.

 Ταυτόχρονα το 1978 ο Τζόν Μούρς τον έκανε πρόεδρο της Έβερτον.Το 1981 ήταν αυτός που προσέλαβε τον Χάουαρντ Κένταλ, ως παίκτη-προπονητή της ομάδας. Γνώρισε την μεγαλύτερη αμφισβήτηση της καριέρας του ως πρόεδρος Το φθινόπωρο του 1983, όταν η ομάδα έχασε εντός έδρας από τις Λούτον και Νόριτς Τότε έξω από το γήπεδο σε εκατοντάδες φίλους της Έβερτον μοιράστηκε ένα φυλλάδιο που έγραφε: «Έξω ο Κένταλ και ο Κάρτερ: 30.000 φίλαθλοι που έμειναν σπίτι τους δεν μπορεί να κάνουν λάθος.»Ο Κάρτερ στήριξε τον Κένταλ, δηλώνοντας ότι έχει την «απόλυτη υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου, δικαιώθηκε όταν η Έβερτον του Χάουαρντ Κένταλ κέρδιζε τον έναν τίτλο μετά τον άλλον στα μέσα τις δεκαετίας του 80.

 Η Πρέμιερ λιγκ, η οποία έγινε η πιο προσοδοφόρα ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου, μετά τη διάσπαση με τη Football League το 1992, είχε τις ρίζες της σε συναντήσεις που ξεκίνησε και οργάνωσε ο Κάρτερ ήδη από το 1980. Σε συνέντευξη του από τον δημοσιογράφο Joe Lovejoy για το βιβλίο Glory, Goals and Greed : Είκοσι Χρόνια Πρέμιερ Λιγκ, αποκάλυψε ότι ο ίδιος και οι εκπρόσωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τότεναμ συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Σέλτικ και της Ρέιντζερς εκείνη τη χρονιά για να συζητήσουν την δημιουργία μιας πιθανής Βρετανικής «Σούπερ Λιγκ».

 Οι συνομιλίες με την δυο μεγάλες ομάδες της Γλασκόβης αποδείχθηκαν μη παραγωγικές και η αυτοαποκαλούμενη ελίτ των αγγλικών συλλόγων προσπάθησε να πείσει την Football league για τις ιδέες της. Μετά την κάθετα αρνητική απάντηση της Football league, τα σχέδιά τους τέθηκαν σε αναμονή, αλλά οι συνομιλίες πάντα συνεχίζονταν στα παρασκήνια

 Το 1987, μετά την ρατσιστική επίθεση στον ποδοσφαιριστή Τζον Μπαρνς της Λίβερπουλ από οπαδούς της Έβερτον, ο Κάρτερ έγινε πρωτοσέλιδο των εθνικών εφημερίδων και αντικείμενου θαυμασμού μια και δεν φοβήθηκε να τα βάλει με τους οπαδούς της ίδια τους της ομάδας λέγοντας στους δράστες: «Μείνετε μακριά, βρωμιάρηδες».

 Μέχρι το 1991, όταν ανακηρύχθηκε ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας , η δυναμική που δημιούργησαν οι τότε «Big Five» (Έβερτον, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Σπερς) ήταν ακαταμάχητη. Η F.A άλλαξε γνώμη και έδωσε την συγκατάθεση της στο νέο πρωτάθλημα που ξεκίνησε το 1992 ως FA Premier League.

 Ο Κάρτερ αν και συμμετείχε ενεργά είχε ήδη εγκαταλείψει την προεδρία της Έβερτον το 1991 και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της ομαδας δύο χρόνια αργότερα όταν ο Πίτερ Τζόνσον αγόρασε την Έβερτον. Επέστρεψε ως πρόεδρος το 1998 μετά την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Έβερτον από τον Μπιλ Κένραιτ , το 2004 έγινε επίτιμος ισόβιος πρόεδρος και το 2008 επέστρεψε ξανά σε πιο ενεργό ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας.

 Ο σερ Φίλιπ Κάρτερ δεν κλώτσησε ποτέ του μπάλα , διασκέδαζε η και συχνά ντρεπόταν όταν άκουγε να τον χαιρετάνε ως «θρύλο της Έβερτον». Όμως ήταν ένας ηγέτης μοναδικός στο είδος του, συνδύασε την ποδοσφαιρική και επιχειρηματική του οξυδέρκεια πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα στην Έβερτον, αλλά και όπου αλλού συμμετείχε Και ήταν περιζήτητος για τις ηγετικές του ικανότητες κάποια στιγμή την δεκαετία του 1980,

  • Ήταν πρόεδρος της Έβερτον,
  • Πρόεδρος της Football League .
  • Μέλος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων με την Τηλεόραση της Λίγκας,
  • Μέλος στο Merseyside Development Corporation,
  • Αντιπροέδρος της FA
  • Πρόεδρος στο συμβούλιο τουρισμού του Merseyside ,
  • Πρόεδρος στο Empire Theatre Trust
  • Πρόεδρος στο Liverpool Conservative Association.

 Στις 23 Απριλίου 2015, σε ηλικία 87 ετών ο Κάρτερ πέθανε στο σπίτι του χάνοντας την μάχη με την επάρατη νόσο που του είχε διαγνωστεί τον προηγούμενο χρόνο. Το 2016 η Έβερτον προς τιμήν μετονόμασε την κερκίδα Park end σε Sir Phillip Carter park stand.

 Ως Εβερτόνιανς ευχόμαστε να βρεθεί ξανά ένας άνθρωπος αντάξιος των ικανοτήτων του πρόεδρου-θρύλου της ομάδας μας.

αφησε ενα σχολιο