1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Ημέρα αποφάσεων…

Ημέρα αποφάσεων…

Ο πρώτος πρόεδρος, William McGregor.

Φέτος συμπληρώνονται 125 χρόνια

από την ίδρυση της Football league.

Ένα πολύ σημαντικό συμβούλιο για την ιστορία του ποδοσφαίρου έλαβε χώρα, σαν σήμερα το 1888.

Στο Royal Hotel του Μάντσεστερ, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των ομάδων Aston Villa, Preston North End, Blackburn Rovers, Stoke City, Burnley, Bolton Wanderers, Everton, Accrington, Derby County, Notts County, Wolverhampton Wanderers, West Bromwich AlbionSheffield Wednesday, Nottingham Forest και Halliwell με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πρωτάθλημα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι ομάδες έπαιζαν μόνο φιλικά μεταξύ τους, καθώς και σε αγώνες κυπέλλων. Ο σκοπός ήταν να οργανωθούν ώστε να δημιουργήσουν μία λίγκα και να παίζουν σε προκαθορισμένες ημερομηνίες στις έδρες όλων των ομάδων, ενώ ήθελαν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τα κύπελλα, όχι μόνο το σεβαστό κύπελλο Αγγλίας αλλά και τα διάφορα τοπικά κύπελλα.

Στόχος ήταν το πρωτάθλημα να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον σε σχέση με τα κύπελλα και να έχει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη για τις ομάδες.

Η βαθμολογία θα καθορίζονταν από νίκες, ισοπαλίες και ήττες και όχι από τα γκολ. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το σύστημα που ίσχυε για το κρίκετ.

Πρόεδρος της συνάντησης ορίστηκε ο William McGregor, πρόεδρος της Aston Villa και πρώτος πρόεδρος και ουσιαστικά ο “πατέρας” της Football League. Τον προλόγισε ο William Sudell, πρώτος πρόεδρος της Preston North End, και γραμματέας της συνάντησης που κράτησε τέσσερις ώρες ήταν ο γραμματέας της Stoke City, Harry Lockett. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος οι ομάδες Aston Villa, Preston North End, Blackburn Rovers, Stoke City, Burnley, Bolton Wanderers, Everton, Accrington, Derby County, Notts County, Wolverhampton Wanderers, West Bromwich Albion, ενώ πήραν μέρος και οι Sheffield Wednesday, Nottingham Forest και Halliwell, αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν για να μην αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων του πρωταθλήματος και μαζί των αγόνων που θα έπρεπε να δώσουν οι ομάδες, και επίσης λόγω του ότι οι συγκεκριμένες ομάδες προτιμούσαν να έχουν σε προτεραιότητα τους αγώνες των κυπέλλων.

Επίσης, το 1961, 48 ώρες μετά την απόλυση του Johnny Carey στο ταξί, πιάνει δουλειά στην ομάδα ο Harry Catterick, ο μάνατζερ της ομάδας για τα επόμενα 12 χρόνια.

Σε αυτή την περίοδο θα γινόταν ο πιο επιτυχημένος μάνατζερ της ομάδας μέχρι τότε κερδίζοντας 2 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο, αποδίδοντας εξαιρετικό, επιθετικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, τα προβλήματα με την καρδιά του δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει τη δουλειά του όπως θα ήθελε. Το 1973 άφησε τη θέση του. Το 1985 τα χρόνια προβλήματα και η αγάπη του για την ομάδα που υπηρέτησε επί 19 χρόνια ως παίκτης, προπονητής και στέλεχος του συμβουλίου, και απεβίωσε στο Goodison Park, παρακολουθώντας τον αγώνα του κυπέλλου εναντίον της Ipswich Town…

αφησε ενα σχολιο