1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Η νύχτα της απομυθοποίησης.

Η νύχτα της απομυθοποίησης.

9 Μαΐου 2013: Ανακοινώνεται πως ο επί 11 χρόνια μάνατζερ της Everton, David Moyes, δε θα συνεχίσει στον πάγκο της, και μια αναστάτωση επικρατεί στους φίλους της ομάδας. Για τους επόμενους 7 μήνες, ο Moyes λείπει ακόμη σε πολλούς. 4 Δεκεμβρίου 2013: Ο φωτεινός πίνακας του Old Trafford γράφει Manchester United- Everton 0-1! Ο David Moyes πλέον δε λείπει σε κανέναν…

Στα χρόνια παραμονής του στην ομάδα, και στη δύσκολη περίοδο που ανέλαβε, τα πήγε εξαιρετικά. Σταθεροποίησε την ομάδα στην πρώτη εξάδα, έχοντας να αντιμετωπίσει οικονομικούς γίγαντες. Συνήθως έχανε τους καλύτερους παίκτες του, και έψαχνε στα αζήτητα για παίκτες, μετατρέποντας τους σε παίκτες- κλειδιά! Κέρδισε το σεβασμό των φίλων της ομάδας, αλλά κυρίως, των αντιπάλων.

Από τη μέρα που πήγε στη United όμως, μια σειρά από κακές κινήσεις, κυρίως επικοινωνιακές, και ο μύθος του άρχισε να ξεθωριάζει.

Αρχικά, ο εντελώς λανθασμένος χειρισμός στην προσπάθεια να αποκτήσει τον Leighton Baines. Γενικότερα ο τρόπος που χειρίστηκε όλες τις υποθέσεις μεταγραφικών στόχων, όπως η δημοσιοποίηση προσφορών.

Απέναντι στην ομάδα μας, διάφορες δηλώσεις, όπως “εγώ πάντα κοίταζα το καλό των παικτών και της ομάδας, και το καλό τους ήταν να φεύγουν”, “τώρα είναι διαφορετικά, πάμε στο Anfield για να νικήσουμε” και “όταν ερχόμασταν στο Old Trafford παρακαλούσαμε να μη διασυρθούμε!”,  ήταν μερικές από τις δηλώσεις τα ΜΜΕ διατείνονται πως είπε. Oι φίλοι της ομάδας εξοργίστηκαν. Το ίδιο και το συμβούλιο της ομάδας, όταν επιβεβαίωσε πως έγινε μια αρκετά προσβλητική προσφορά για τους Baines και Fellaini!

Προσωπικά, αν και πολλές φορές εξοργίστηκα από τς κουβέντες αυτές, θεωρώ πως κάπου μπορεί να υπάρχει και μια ανακρίβεια. Ίσως έχει απομονωθεί μια φράση, που αλλάζει όλη την έννοια των λεγόμενων του.Εκτός αυτού, ξέραμε πάντα πως στο επικοινωνιακό κομμάτι υστερούσε ανέκαθεν. Πάντα, όταν κάτι στράβωνε, έφταιγε ο διαιτητής, το χιόνι, ο αέρας, οι παίκτες, το γρασίδι, η Κλυταιμνήστρα και ο ανάδρομος Ερμής… Ποτέ όμως ο ίδιος!

Την Τετάρτη, εκτός από το παιχνίδι, γκρεμίστηκε ο μύθος του, και μάλιστα με τον πλέον ειρωνικό τρόπο…

Ο ίδιος, όταν πήγε στο Anfield, είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό του, όταν είπε πως “έρχομαι για να νικήσω”. Γνώρισε ακόμη μια ήττα…

Την Τετάρτη τον επισκέφθηκε η ομάδα που επί των ημερών του ζητούσε “απλώς να μην διασυρθεί”, και έφυγε νικήτρια, με μια άκρως εμφατική εμφάνιση!

Η Everton του Martinez, από την Everton του Moyes δεν έχουν μεγάλη διαφορά σε πρόσωπα. Ο Martinez πρόσθεσε απλώς 3 παίκτες(Lukaku, Barry, McCarthy), και εμπιστεύθηκε 2 ακόμη που άνηκαν στην ομάδα αλλά δεν πήραν τις απαιτούμενες ευκαιρίες(Oviedo, Barkley).

Την Τετάρτη απουσίαζε ο παίκτης για τον οποίο προσπάθησε από την πρώτη μέρα να ντύσει στα κόκκινα, ο Leighton Baines! Και όπως ακούγεται, θα επιστρέψει γι’ αυτόν τον Ιανουάριο.

Ο αντικαταστάτης του, ο Oviedo, με τον Moyes στην ομάδα είχε τόσα αγωνιστικά λεπτά έχει φέτος με τον Martinez. Εκτός αυτής της λεπτομέρειας όμως, ήταν εξαιρετικός και ήταν αυτός που του έδωσε τη χαριστική βολή στο 87′!

O Barkley, που έκανε το “αγροτικό” του σε Leeds και Sheffield Wednesday επί Moyes, σε 3 μήνες με την πρώτη ομάδα έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του στην εθνική!

Ποτέ του δεν κατάφερε να ξορκίσει τους δαίμονες 4 σταδίων, Old Trafford, Anfield, Highbury/ Emirates και Stamford Bridge. H Everton χωρίς αυτόν, με την πρώτη της επίσκεψη, ξόρκισε τον πρώτο!

Εκτός αυτού όμως, το μεγαλύτερο βουνό που είχε μπροστά του ήταν η διαδοχή του τεράστιου(και άκρως αντιπαθητικού) Sir Alex Ferguson. Και από ότι φαίνεται, θα αργήσει πολύ να το καταφέρει, αν προλάβει να το κάνει!

Ήδη από το καλοκαίρι άρχισε να φαίνεται πως υστερεί στην αποφασιστικότητα που χρειάζεται ώστε να ολοκληρώσει μια μεταγραφή. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν υπάρχει από το ποσό που πλήρωσε για τον Fellaini, τη στιγμή που ο ίδιος είχε βάλει ρήτρα στο συμβόλαιο του, και αναγκάστηκε να πληρώσει παραπάνω από αυτήν!

Για να λέμε και την αλήθεια πάντως, παρέλαβε την χειρότερη ίσως ομάδα που είχε η United τα τελευταία χρόνια. Και αν θα χρειαστεί να την ξανακάνει νικήτρια θα χρειαστεί να δώσει αρκετά χρήματα, και να ξοδέψει πολλές ώρες δουλειάς…

Την Τετάρτη το βράδυ, αρκετοί evertonians πήγαν στο Old Trafford, περιμένοντας την ομάδα να νικήσει. Δεν πιστεύω πως είχαν πάει με σκοπό να “μπιζάρουν” τον Moyes. Μετά τον αγώνα, βγήκε μια φήμη πως ο ίδιος μίλησε πολύ άσχημα γι’ αυτούς. Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν έχω άποψη. Δεν είναι σημαντικό πλέον.

Μέχρι πολύ πρόσφατα είχε αρκετούς θαυμαστές, ανάμεσα στους evertonians. Προφανώς έχει ακόμα, πολύ λιγότερους όμως.Tο χειρότερο που έκανε, και δεν άξιζε να το κάνει ο ίδιος στον εαυτό του, είναι πως γκρέμισε σε λίγο καιρό όσα πέτυχε με τόσο κόπο, σε τόσα χρόνια.

Είναι αλήθεια πως δεν τον ήθελα στην ομάδα. Ωστόσο δεν περίμενα, και δεν ήθελα να δω αυτό που είναι σήμερα ο Moyes για τους evertonians. O μάνατζερ μιας άλλης ομάδας, ο αντίπαλος μάνατζερ, στην καλύτερη ίσως, ο πρώην μάνατζερ της Everton…

αφησε ενα σχολιο