1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Σε ποιόν ανήκει η

Σε ποιόν ανήκει η Έβερτον;

Μετά τα Panama parers άλλη μια τεράστια διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων.Τα λεγόμενα ως Paradise Papers είναι 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, τα  που αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διάφορα φορολογικά κόλπα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας. Μέσα απο αυτά και την δημοσιογραφική έρευνα έχουν ανακύψει ερωτήματα σχετικά με το ποιός πραγματικά ελέγχει την ομάδα της Έβερτον.

Ο Ιρανός επιχειρηματίας Farhad Moshiri όπως όλοι ξέρουμε πούλησε το μερίδιό του 15% στην Άρσεναλ στον  Alisher Usmanov και χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει το 50% του μεριδίου της στην ομάδα μας.Ωστόσο, μυστικά έγγραφα που διαρρέουν στον Τύπο δείχνουν ότι το αρχικό του μερίδιο στην Άρσεναλ χρηματοδοτήθηκε ως ένα «δώρο» από τον κ. Usmanov έτσι εκφράζονται ανησυχίες ότι είναι χρήματα της Ρώσου μεγιστάνα που βρίσκονται τώρα στην Έβερτον.Το “BBC Panorama” που ξεκίνησε το σχετικό ρεπορτάζ ζήτησε το σχόλιο του Moshiri για το εάν ο Usmanov ελέγχει την Έβερτον και η απάντηση ήταν κατηγορηματική: “Είστε τρελοί; Έχετε δει ψυχίατρο; Εάν ήταν δάνειο, οφείλεις τα χρήματα σε αυτόν. Εάν ήταν δώρο, είναι δικά σου. Δεν είναι κανένα από τα δύο, επειδή εγώ πλήρωσα”.Ο Farhad Moshiri αποκάλεσε “λάθος” στην μετάφραση την αναφορά ως “δώρο” των χρημάτων με τα οποία αγόρασε το αρχικό ποσοστό του στην Άρσεναλ, ενώ οι δικηγόροι του προσθέτουν ότι η Premier League πέρασε από το “μικροσκόπιο” τη διαδικασία εξαγοράς καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης, με τον πελάτη τους να περνάει επιτυχώς όλους τους ελέγχους.

 Ακόμα και οι δικηγόροι του Usmanov λένε”λάθη στα στοιχεία και στη μετάφραση”, προσθέτοντας ότι “Ο πελάτης μας δεν είναι υποχρεωμένος σε καμία περίπτωση να σας βοηθήσει στις έρευνές σας. Δεν είναι δικό του ζήτημα να κάνει τις δημοσιογραφικές έρευνές σας, που αρχικά μοιάζουν προκατειλημμένες”.Αν συμβαίνει αυτό, η συμφωνία θα παραβίαζε τους κανόνες της Premier League οι οποίοι δηλώνουν ότι ένα άτομο που κατέχει ποσοστό 10% ή περισσότερο σε ένα σύλλογο δεν μπορεί να κατέχει ένα μερίδιο άλλου συλλόγου.Όμως η Premier League, πoυ κάνει τους έλέγχους αρνείται να δώσει στοιχεία για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι “δεν αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες για συλλόγους ή άτομα”.

αφησε ενα σχολιο