1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. H Liverpool ξεθάβει το

H Liverpool ξεθάβει το “τσεκούρι του πολέμου”

H Liverpool δημιούργησε πρόβλημα στην ομάδα μας από την πρώτη μέρα ζωής της. Όταν η Everton ξεσπιτώθηκε από το Anfield και έφυγαν και κάποιοι παίκτες της, καλύτερα έμειναν σε αυτή την πλευρά του πάρκου, ώστε να γίνουν μέλη της νέας ομάδας…

Ωστόσο, πέρα από το ότι καταστράφηκε μια ομάδα από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της χώρας εκείνη τη στιγμή, ήταν η δεύτερη ομάδα της πόλης και είχε αρκετούς υποστηρικτές ενώ και οι δύο ομάδες είχαν ακόμη καλές σχέσεις μεταξύ τους. Άλλωστε πολλοί παίκτες των δύο ομάδων είχαν υπάρξει και συμπαίκτες και ως εκ τούτου ήταν και φίλοι μεταξύ τους, κάτι που άλλωστε συμβαίνει ακόμη.

Το γεγονός που συνέβη στο τέλος της σαιζόν 1900- 01 ήταν η πρώτη κόντρα εκτός γηπέδων μεταξύ των δύο ομάδων…

Ο τελικός του κυπέλλου μεταξύ της, ερασιτεχνικής τότε, Tottenham και της Sheffield United έληξε ισόπαλος με 2-2 στο Crystal Palace του Λονδίνου. Οι δύο ομάδες θα έπρεπε να παίξουν επαναληπτικό για να αναδειχθεί ο νικητής. Η ομοσπονδία αποφάσισε ο επαναληπτικός να γίνει στο Goodison Park, στις 27 Απριλίου του 1901. Ήταν ο ιδανικός χώρος για να διεξαχθεί ο τελικός.

Η Liverpool όμως αντέδρασε με το επιχείρημα πως την ίδια μέρα έχει αγώνα στο Anfield με την Nottingham Forest και ο τελικός θα είχε επίπτωση στις εισπράξεις που περίμενε να έχει από τον συγκεκριμένο αγώνα! Και όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, της πέρασε. Έτσι αποφασίστηκε ο δεύτερος τελικός να γίνει στο Burnden Park του Μπόλτον.

Αυτή η κίνηση της Liverpool στέρησε την ευκαιρία στην τοπική αγορά της πόλης να έχει έσοδα από τους φιλάθλους που θα έφταναν στην πόλη. Πολλοί κάτοικοι, επιχειρηματίες και απλοί εργαζόμενοι και φίλαθλοι διαμαρτυρήθηκαν κατά της ομάδας και των ιθυνόντων της. Μια τοπική εφημερίδα της εποχής, η Liverpool Review, συγκέντρωσε επιστολές και σε μορφή άρθρου τις δημοσίευσε λίγες μέρες αργότερα, εξηγώντας στους ανθρώπους της ομάδας τι σήμαινε η στάση της Liverpool στο συγκεκριμένο θέμα(περιεκτικά):

“To ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό και σημαίνει δουλειά, δουλειά για όλους. Σήμερα η Liverpool FC μας έδειξε τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί.. Να δουλεύει σύμφωνα με τα συμφέροντα της αδιαφορώντας για το κέρδος των υπολοίπων. 

Το Σάββατο επρόκειτο να διεξαχθεί ο καλύτερος τελικός που έχουμε δει ποτέ σε τελικό του κυπέλλου στο Goodison Park αλλά η LFC αντέδρασε.. Μήπως ενδιαφέρθηκε για τη χαρά που θα έδινε το γεγονός στον κόσμο του Λίβερπουλ; τα έσοδα που θα είχε η Everton ή και ολόκληρη η πόλη; Όχι! 

Θα μπορούσε να αλλάξει απλώς η ώρα διεξαγωγής του αγώνα της. Έχει ξανασυμβεί αυτό και σε περιπτώσεις όπου οι δυο ομάδες έχουν παίξει την ίδια μέρα και τα δυο γήπεδα ήταν γεμάτα.

Εκτός αυτού η επίσκεψη των προσωπικοτήτων και φιλάθλων όλης της χώρας θα μπορούσε να επιδράσει θετικά και στην εικόνα της ίδιας της ομάδας τους.”

Το συγκεκριμένο θέμα όμως είχε αντίκτυπο και στον τελικό του κυπέλλου…

Μόλις 20.470 φίλαθλοι βρέθηκαν στο Burnden Park, συνιστώντας τον μικρότερο αριθμό φιλάθλων που παρακολούθησε τελικό κυπέλλου Αγγλίας σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα!

Ο Συγκεκριμένος τελικός ονομάστηκε και “The Pork Pie Final”, εξαιτίας του φαγητού που πετάχτηκε καθώς οι επιχειρηματίες της πόλης του Μπόλτον περίμεναν μεγαλύτερη προσέλευση και είχαν φροντίσει γι’ αυτό.

Σημειωτέον πως τον πρώτο αγώνα, στο Λονδίνο, τον είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 110.000 φίλαθλοι…

Πλάνα από τον τελικό που έγινε στο Burnden Park:

αφησε ενα σχολιο