1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. O Moshiri αγοράζει την

O Moshiri αγοράζει την Έβερτον

 Μια μέρα σαν σήμερα το Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Ιρανο-Βρετανός επιχειρηματίας Farhad Moshiri αγόρασε το 49% των μετοχών της Έβερτον και έγινε ο νέος μεγαλομέτοχος της ομάδας.

   Μόλις δύο με τρείς μέρες νωρίτερα ξεκίνησε μια έντονη φημολογία για την πιθανή πώληση, των μετοχών της ομάδας μας.Αρχικά γράφηκε πως ήταν δύο Αμερικάνοι επιχειρηματίες οι John Jay Moores και Charles Noel κοντά στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Έβερτον. Ακολούθησαν δημοσιεύματα επικαλούμενα πηγές μέσα από την ομάδα, που έγραφαν πως δεν είναι η αμερικάνικη κοινοπραξία αυτή που θα αγοράσει την ομάδα, αλλά μια ομάδα επενδυτών μυστήριο, από την Μέση Ανατολή. Ένα δημοσίευμα από την Ρωσία αυτή την φορά, ήθελε τον πιο πλούσιο άνθρωπο της Ρωσίας σύμφωνα με το Forbes και κάτοχο μετοχών της Άρσεναλ, Alisher Usmanov (σ.σ ναί απο τότε κράτάει αυτή η κολώνια) να ενδιαφέρεται για την αγορά της ομάδας. Ένα δημοσίευμα που όμως διαψεύστηκε από την πλευρά του Ρώσου επιχειρηματία.

   Τελικά ήταν ο Farhad Moshiri αύτος που αγοράσε το πακέτο των μετοχών, και έγινε ο νέος μεγαλομέτοχος της Έβερτον.Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Moshiri μέχρι την προηγούμενη μέρα απο την αγορά ήταν μέτοχος της Άρσεναλ.Η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 2007, αγοράζοντας το 21% των μετοχών της Άρσεναλ. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 στο 29%. Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, πούλησε τις μετοχές του στον φίλο και συνεργάτη του Alisher Usmonov, αγοράζοντας το 49,9% των μετοχών της Έβερτον.

  Οι διαπραγματεύσεις παρέμειναν μυστικές για αρκετό καιρο, είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι το όνομα του Farhad Moshiri διέρευσε μόλις λίγες ώρες πριν να γίνει γνωστή απο την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, η πώληση του πακέτου των μετοχών της Έβερτον.Λίγες μέρες μετά ο Farhad Moshiri σε μια συμβολική κίνηση έκανε τις πρώτες του δηλώσεις ως ο νεός ιδιοκτήτης του πλειψηφικού πακέτου της Έβερτον,  μέσα απο το match programme της ομάδας πριν απο ένα προημετιλικό με την Τσέλσι, θέλοντας να δείξει ότι τιμάει την ιστορία της ομάδας που ήταν η πρωτη στον κόσμο που το δημιούργησε.Ο Moshiri τότε δεσμέυτηκε να παρέχει πρόσθετα κεφάλαια για μεταγραφές και για να κρατήσει τους σημαντικούς παίκτες.Επισης ότι θα κοιτάξει για τις καλύτερες επιλογές σε σχέση με το γήπεδο.

   Η αλήθεια είναι ότι κράτησε τις υποσχέσεις του, μέχρι στιγμής το στίγμα του στην ιστορία της ομάδας αποτιμάται ως θετικό. Ακόμα και αν έχει κάνει λάθη (ποιος δεν κάνει άλλωστε) και η ομάδα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο υπο την ηγεσία του.Έχουν δαπανηθεί πολλά χρηματα στο μεταγραφικό παζάρι. Συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύξει την Έβερτον, έφερε έναν απο τους πλεόν καταξιομένους τεχνικούς στην Ευρώπη τον Carlo Ancelotti και φυσικά το όνειρο ένος νέου γηπέδου δεν είναι πια όνειρο, απέχει ελάχιστα απο την υλοποίηση του.Σε ένα σημείο μάλιστα στην πόλη του Λίβερπουλ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ονειρικό.

αφησε ενα σχολιο