1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ Η

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΤΙΜΩΡΙΑ

 Πέρασα αρκετές ώρες διαβάζοντας σχετικά με την τιμωρία της ομάδας η διαπίστωση μου δεν ήταν ευχάριστη. Ουσιαστικά κατάλαβα ότι έχουμε παραδοχή της Έβερτον ότι η παράβαση έγινε, αλλά όπως θα εξηγήσω στην συνέχεια η τιμωρία είναι τελείως δυσανάλογη και παράλογη.

 Μετά την οργή και την αγανάκτηση που ένοιωσα χθες για την απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής της Πρέμιερ λιγκ. Πέρασε από μπροστά μου ξανά στην ροή του facebook, η δήλωση της ομάδας σχετικά με την απόφαση και την διάβασα με καθαρό μυαλό και μεγαλύτερη προσοχή. Ως πριν λίγες ώρες από την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές βασιζόμενος σε πολλά δημοσιεύματα έπεσα στην πλάνη που μάλλον έπεσαν οι περισσότεροι  Εβερτόνιανς. Θεωρούσα ότι η Έβερτον δεν έπρεπε να τιμωρηθεί καθόλου. Μάλιστα διάβαζα ότι συνεργάστηκε με την Πρέμιερ λιγκ και θεωρούσα ότι όλα αυτά είναι λίγο πολύ πολιτικά υποκινούμενα, πως η παραβίαση δεν υπάρχει και ότι είχαμε ένα κυνήγι μαγισσών. Όμως αν διαβάσουμε προσεκτικά την δήλωση της ομάδας θα δούμε πως πως ουσιαστικά αποδέχεται ότι έκανε την παραβίαση.

 Μόλις στις πρώτες γραμμές στην δήλωση της η Έβερτον λέει για “εντελώς δυσανάλογη και άδικη αθλητική κύρωση” λίγο παρακάτω γράφει “η σκληρότητα όσο και η αυστηρότητα της κύρωσης που επιβλήθηκε από την Επιτροπή δεν αντικατοπτρίζουν ούτε δίκαια ούτε εύλογα τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν“. Μετά ανέτρεξα και σε μια πηγή που προσωπικά θεωρώ αξιόπιστη το Sky Sports και εκεί έπεσα οριστικά από το συννεφάκι μου διαβάζοντας το εξής Σύμφωνα με την Πρέμιερ λιγκ, η Έβερτον παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης πέντε ημερών ότι παραβίασε τους κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας του πρωταθλήματος.” Τι καταλαβαίνουμε από αυτό ότι η παραβίαση έγινε άρα δεν θα υπάρχει εξάλειψη τιμωρίας στην έφεση όσο και αν φωνάζουμε .

 Πάμε τώρα στο άδικο μέρος της τιμωρίας και φυσικά είναι η ποινή. Διαβάζοντας πάλι το άρθρο του skysportsΗ επιτροπή καθόρισε ότι «ο υπολογισμός του ισολογισμού της Έβερτον για τη σχετική περίοδο είχε ως αποτέλεσμα απώλεια 124,5 εκατομμυρίων λιρών, η οποία υπερέβη το όριο των 105 εκατομμυρίων λιρών που επιτρεπόταν βάσει των ισολογισμών. Άρα μιλάμε ότι για 19,5 εκατομύρια λίρες που είναι το ύψος της παράβασης του ισολογισμού επιβλήθηκε μια τιμωρία -10 βαθμών.Σε μια τεράστια εταιρία που φτιάχνει νέο γήπεδο την εποχή του covid-19 δώθηκε ποινή -10 βαθμών!!!

 Δηλαδή η πιο αυστηρή τιμωρία στην ιστορία της Πρέμιερ λιγκ. Αν πάμε παλιότερα υπήρχε η περίπτωση της Μίντλεσμπρο με -3 τη σεζόν 1996-97 γιατί αρνήθηκε να παίξει σε αγώνα και  δεύτερη της Πόρτσμουθ τον Μάρτιο του 2010 με -9 βαθμούς, μάλιστα το εξοργιστικό στην περίπτωση της Πόρτσμουθ είναι ότι ουσιαστικά δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε τους παίκτες της, εκείνη την σεζόν και τιμωρήθηκε τότε με μικρότερη ποινή από την Έβερτον σήμερα. Όμως πλέον την απόφαση αυτή θα την βρίσκει μπροστά της η Πρέμιερ λιγκ γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και σε αναλογικότητα τιμωρίας οι ομάδες που ακολουθούν θα πρέπει όχι απλά να τις υποβιβάσουν αλλά να τις διαλύσουν.

Γιατί από πίσω έρχεται δύο τεράστιες υποθέσεις όπως είναι της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και της Τσέλσι. Η Σίτι κατηγορείται για συνολικά 115 παραβάσεις για εννέα σεζόν, από το 2009 έως το 2018. Μάλιστα μετά την αντίστοιχη έρευνα της UEFA, η Σίτι τιμωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη. Όμως προσέφυγε στο CAS και τον Ιούλιο του 2020 πέτυχε την άρση της ποινής, λόγω παραγραφής. Αντίστοιχος κανονισμός για την χρονική απόσταση από την τέλεση των αδικημάτων δεν υπάρχει στην Πρέμιερ λιγκ. Η Σίτι μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει απίστευτα τεχνάσματα για να μπλοκάρει την προσκόμιση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων στην Πρέμιερ λιγκ φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία του Δικαστικού Συμβουλίου της Πρέμιερ λιγκ!!. Πάντως η δικαιολογία της Πρέμιερ λιγκ για την μεγάλη καθυστέρηση αυτής της υπόθεσης είναι ότι λόγω των πολλών κατηγοριών είναι χρονοβόρα η διαδικασία.

  Όσο για την περίπτωση της Τσέλσι βγήκαν στην δημοσιότητα ότι επί Ρομάν Αμπράμοβιτς οι Λονδρέζοι έδιναν εκατομμύρια σε υπεράκτιες πληρωμές μέσω offshore εταιριών προκειμένου να παρακάμψουν το FFP. Άλλη μια περίπτωση που περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί η Πρεμιερ λιγκ.

 Κακά τα ψέμματα προσωπικά δεν θέλω να διαλυθεί καμία ομάδα, κάθε ομάδα εκπροσωπεί μια κοινότητα ανθρώπων και δεν μπορεί τις αμαρτίες της κακοδιαχείρισης μιας διοίκησης να τις πληρώνουν τόσο ακριβά οι φίλοι των ομάδων. Όμως είναι τόσο ανόητη η μη αναλογικότητα της ποινής στην περίπτωση της Έβερτον, που έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Λογικό είναι πλέον η Έβερτον όπως είπε να παρακολουθεί από κοντά της περιπτώσεις των άλλων ομάδων. Γιατί εδώ μιλάμε για εγκλήματα διαρκείας πολλών χρόνων, όχι για 19,5 εκατομμύρια παράβασή. Μέχρι λοιπόν να εκδικαστούν και να τιμωρηθούν ανάλογα με την Έβερτον και οι άλλοι παραβάτες μπορούμε άνετα να μιλάμε για διαφθορά.

αφησε ενα σχολιο