1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡ

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

 Το greektoffees εξηγεί πως εξελίχθηκε η δίκη της Έβερτον και πως όλες οι αποφάσεις της “ανεξάρτητης”  επιτροπής πήγαν σκανδαλωδώς υπέρ της Πρέμιερ λιγκ, χωρίς να αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στην ομάδα.

 Η Έβερτον περίμενε μια ποινή καθώς αυτό έγινε αναπόφευκτο μια και όλες οι διαφωνίες των κανόνων ερμηνεύτηκαν εναντίον της. Η ομάδα αποδέχτηκε την παράβαση του ενιαίου κανόνα για την οποίο κατηγορήθηκε, μετά από την διευκρίνιση των στοιχείων της υπόθεσης κατά τη διάρκεια συζητήσεων μηνών .

  Η υπόθεση εναντίον της Έβερτον ήταν τελικά για μια παραβίαση συνολικού ύψους 19,5 εκατομμυρίων λιρών. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς λογιστικής περιόδου που έληξε το καλοκαίρι του 2022, ο σύλλογος επιτρεπόταν να χάσει έως και 105 εκατομμύρια λίρες χωρίς να ζητηθεί παραπομπή στην επιτροπή από την Πρέμιερ λιγκ. Όταν η Έβερτον υπέβαλε τους λογαριασμούς της, ανέφερε τις απώλειες της για εκείνο το χρονικό πλαίσιο στα 87,1 εκατομμύρια λίρες.

  Η Πρέμιερ λιγκ διαφώνησε και υποστήριξε ότι οι απώλειες της Έβερτον ήταν ένα ποσό των 124,5 εκατομμυρίων λιρών δηλαδή 19,5 εκατομύρια λίρες πάνω από το επιτρεπόμενο ποσό των 105 εκατομμυρίων λιρών. Όταν τα επιχειρήματα των δυο πλευρών αναπτύχθηκαν τον προηγούμενο μήνα, η Έβερτον αποδέχθηκε τελικά ότι είχε ξεπεράσει τα όρια, αλλά ισχυρίστηκε ότι το είχε κάνει μόλις 7,9 εκατομμύρια λίρες. Η επιτροπή όμως τελικά αποφάσισε υπέρ της Πρέμιερ λιγκ.

 Που όμως διαφώνησαν η Έβερτον με την Πρέμιερ λιγκ; Όπως γράφεται η διαφωνία των δύο πλευρών ήταν σε δύο σημεία.

 Το πρώτο σημείο αφορούσε στο εάν οι τόκοι από δάνεια που λήφθηκαν από τη Metro Bank και το Rights and Media Funding θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς κερδών και βιωσιμότητας. Η Έβερτον πίστευε ότι θα έπρεπε να εξαιρεθούν επειδή είπε ότι ο δανεισμός ήταν για την ανάπτυξη του νέου γηπέδου και όπως είναι γνωστό οι δαπάνες για γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν υπολογίζονται. .

 Η Πρέμιερ λιγκ αντέδρασε ότι αυτό δεν συνέβη και ότι η αρχική χρηματοδότηση του γηπέδου προήλθε από άτοκο δανεισμό από τον πλειοψηφικό μέτοχο Farhad Moshiri. Η επιτροπή αποφάσισε υπέρ της Πρέμιερ λιγκ, διαπιστώνοντας ότι αυτά τα δάνεια «προωθήθηκαν για τους περιορισμένους σκοπούς του κεφαλαίου κίνησης».

  Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας αφορούσε στο εάν η Έβερτον μπορούσε να αποκλείσει τα τέλη που προκύπτουν από την εισφορά μεταγραφών δηλαδή το 4% της αξίας οποιονδήποτε πληρωμών μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν από τον σύλλογο. Το ποσό αυτό μεταβιβάζεται στην Πρέμιερ Λιγκ η οποία χρηματοδοτεί τη σύνταξη των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Με οποιοδήποτε πλεόνασμα στη συνέχεια να πηγαίνει προς μια πρωτοβουλία ανάπτυξης των ακαδημιών. Και πάλι, η επιτροπή αποφάσισε υπέρ της Πρέμιερ λιγκ.

 Σε σχέση με την αιτιολόγηση των απωλειών η Έβερτον είπε ότι βίωσε μια τέλεια καταιγίδα απρόβλεπτων αποτυχιών που είχαν χτυπήσει τον σύλλογο και ότι μόλις άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα, προσπάθησε να συνεργαστεί με την Πρέμιερ Λιγκ για να τηρήσει τους κανόνες. 

 Η Έβερτον, υποστήριξε ότι τα προβλήματά της σχετικά με την τήρηση των οικονομικών κανονισμών κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό σε απρόβλεπτες εξελίξεις πέρα από τον έλεγχό της. Αυτά περιελάμβαναν την πανδημία Covid-19, η οποία είπε ότι έπληξε την ικανότητα του συλλόγου να πουλάει παίκτες στην  αξία που τους αγόρασε και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε στην αναστολή των συμφωνιών χορηγίας με την εταιρία USM. Ο συνδεδεμένος με την USM επιχειρηματίας Alisher Usmanov έλαβε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της εισβολής. Η απόφαση αναφέρει ότι όταν έλαβε χώρα η εισβολή, η Έβερτον ισχυρίζεται ότι ήταν ένας σύλλογος στο κατώφλι της υπογραφής μιας 20ετούς συμφωνίας με την εταιρεία για τα δικαιώματα ονομασίας γηπέδων, αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Η επιτροπή και εδώ έκρινε ξανά υπέρ της Πρέμιερ λιγκ και διαφώνησε ότι ο αντίκτυπος της εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσε να θεωρηθεί ελαφρυντικός παράγοντας για την Έβερτον, αποφασίζοντας: «Η απώλεια μιας προτεινόμενης συμφωνίας, ακόμη και όταν αυτή η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί πιθανή, είναι το είδος του γεγονότος που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Δεν είναι κάτι που μπορεί να μειώσει την ενοχή της Έβερτον».

Ένα επιπλέον επιχείρημα που υποβλήθηκε από τον σύλλογο ήταν ότι η γνώση του κοινού για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του συλλόγου οδήγησε τους αντιπάλους σε κερδοσκοπία σε συμφωνία για τους παίκτες αναφέροντας την περίπτωση του Richarlison που πουλήθηκε στην Τότεναμ το καλοκαίρι του 2022, αλλά εντός αυτής της οικονομικής περιόδου, για 60 εκατομμύρια λίρες όταν άξιζε 80 εκατομμύρια λίρες. Η Έβερτον υποστηρίζει ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τα δικαιώματα ονομασίας και η πλήρης συνειδητοποίηση της αξίας του Richarlison είναι μόνο δύο από τις πολλές περιπτώσεις όπου, σε τυπικές συνθήκες, θα είχαν εξασφαλίσει χρήματα που θα τους κρατούσαν εντός των ορίων δαπανών.

  Η Έβερτον έχει ήδη ασκήσει έφεση και αναμένεται να εκδικαστεί και να βγει απόφαση πριν το τέλος της φετινής σεζόν. Τα στελέχη της ομάδας δεν πιστεύουν απλώς ότι η ποινή είναι δυσανάλογη, αλλά πιστεύουν επίσης ότι είναι λάθος αυτό που θεωρείται λογιστικό ζήτημα να αντιμετωπίζεται με μια αθλητική κύρωση. Η επιτροπή, η οποία όρισε την τιμωρία, ανέφερε τον πλούτο του Μοσίρι ως σημαντικό παράγοντα για να κρίνει ανεπαρκές το πρόστιμο.

αφησε ενα σχολιο