1. Αρχική
  2. /
  3. Άρθρα
  4. /
  5. ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024)

Στις σκέψεις ενός μπερδεμένου μυαλού όπως κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα μοιράζομαι μαζί σας τις απόψεις μου, μέσα από τις ειδήσεις της Έβερτον που μας απασχόλησαν το μήνα που τελειώνει.

  Θέλω να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο και μόνο με αυτό ΖΗΤΑΩ ΠΟΛΛΑ;; Προφανώς ναι, γιατί στην Έβερτον τα τελευταία χρόνια με τον α η β τρόπο βρισκόμαστε να ασχολούμαστε περισσότερο με διοικητικά, δημοσιογραφικά,πολιτική,τιμωρίες,εφέσεις και άλλα, που δεν είναι ποδόσφαιρο. Όμως δυστυχώς αυτή είναι η επικαιρότητα της ομάδας. Ακόμα ένα μήνα είμαστε τσιτωμένοι για μια έφεση που επιτέλους εκδικάστηκε αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα βγει απόφαση. Όπως κανείς δεν ξέρει πότε θα βγει απόφαση για το ιδιοκτησιακό. Όλοι το έχουν ρίξει στην μαντική μέχρι και το συνήθως αξιόπιστο Sky Sports έλεγε ότι η απόφαση για την έφεση θα βγει σε 24-48 ώρες πριν μία εβδομάδα!

 Καταλαβαίνω ότι η απόφαση στην έφεση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί έμμεσα αφορά όλες τις ομάδες τις Πρέμιερ λιγκ. Όσοι δεν έχετε δει την τελευταία μας εκπομπή  τον προηγούμενο μήνα να ανακεφαλαιώσω με μία πρόταση. Η απόφαση της έφεσης θα κρίνει ίσως οριστικά ποια θα είναι η τιμωρία για όλους τους συλλόγους που θα παραβιάζουν τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας. Θα πάνε σε ένα εξοντωτικό μοτίβο όπως αυτό που επέβαλαν με τους -10 βαθμούς; Θα το λειάνουν κάπως μικραίνοντας το ύψος της τιμωρίας; Θα πάρουν μια εντελώς διαφορετική απόφαση π.χ απαγόρευση μεταγραφών;; Κανένας δεν γνωρίζει και έχω κουραστεί να διαβάζω σκέψεις ειδικών που η κάνουν υποθέσεις η προσπαθούν να περάσουν γραμμή.

 

 Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μια δύσκολη απόφαση, που μπορεί να αλλάξει την Πρέμιερ λιγκ και οι ομάδες φοβούνται για το μέλλον και τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας.Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ομάδες δαπάνησαν περίπου 100 εκατ. λίρες φέτος η Έβερτον όπως περιμέναμε ούτε λίρα. Πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν δαπανήσει 815 εκατ. λίρες. Μιλάμε για 8 φορές λιγότερα χρήματα, αυτό αν συνεχιστεί θα αρχίσει να μειώνει την αξία της Πρέμιερ λιγκ ήδη ένας νέος τεράστιος ανταγωνιστής στις μεταγραφές, η Σαουδική Αραβία έχει εμφανιστεί. Έχω γράψει πριν ακόμα τιμωρηθεί η Έβερτον ότι μια αυστηρή τιμωρία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, αυτή την στιγμή τα βρίσκουν όλοι μπροστά τους. Νομίζω ότι ο λόγος που αργεί αυτή η απόφαση είναι ότι τώρα πρέπει να βρεθεί μια λογική ισορροπία.

 Όσο και αν κατανοώ την καθυστέρηση στην έφεση, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση στην πώληση της ομάδας. Υπάρχει μια εξαγορά που σέρνεται από τον Σεπτέμβριο, και σε λίγες μέρες θα μπούμε στον Μάρτιο, μιλάμε για 6 μήνες κανονική ομηρία. Ακόμα και αν το προσεγγίσω με τις αγαθότερες των προθέσεων υπάρχει μια αρετή που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε άνθρωπο που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα και λέγεται ενσυναίσθηση. Το διοικητικό συμβούλιο και ο διευθύνων σύμβουλος της Πρέμιερ λιγκ, δεν δείχνουν να έχουν αυτή την αρετή. Ακόμα και αν είναι χρονοβόρα διαδικασία δεν θα έπρεπε να το επισπεύσουν λίγο; Όμως οι κύριοι που κάθονται εκεί είναι αναίσθητοι και ακατάλληλοι να διευθύνουν το σπουδαιότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο γιατί δεν σέβονται τα ομάδες-μέλη της λίγκας,  αλλά και αυτούς που το έκαναν σπουδαίο το πρωτάθλημα, τους φίλαθλους.

 

 Ας μιλήσουμε λίγο και για ποδόσφαιρο, τελειώνει ένας μήνας χωρίς νίκη και αυτό όσο και αν καταλαβαίνουμε τα προβλήματα της ομάδας, όσο και αν κατανοούμε ότι είχαμε 2 ντέρμπι, τα αποτελέσματα δημιουργούν προβληματισμό. Οι 2 τελευταίες εμφανίσεις δεν δείχνουν στο επίπεδο των προηγούμενων, θα πρέπει να ξεχάσουν οι παίκτες ότι θα επιστραφούν βαθμοί, αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα. Δυστυχώς η κατάσταση είναι αυτή που είναι και όσο και αν τους τρώει το δίκιο τους δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Η φετινή ομάδα παρά τα σκαμπανεβάσματα προσωπικά με έχει πείσει, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο μπορεί να πάρει αποτέλεσμα, όμως όχι με εμφανίσεις όπως η χθεσινή, η ισοπαλία δεν μου λέει τίποτα.

 

 Διαβάζω μια γκρίνια για τον Sean Dyche, δεν θα διαφωνήσω μ αυτούς που γκρινιάζουν για κάποιες επιλογές του μέσα στο γήπεδο. Δεν θεωρώ ότι είναι top class προπονητής, ίσως όχι ο προπονητής που θα διάλεγε η Έβερτον στα καλά της, αλλά εμένα με έχει κερδίσει η δουλεία του. Μόνο το ότι έχει πάρει ένα πλοίο που βρίσκετε στην μεγαλύτερη φορτούνα του, εδώ και 70 χρόνια και το κρατάει σταθερό για μένα είναι αξιέπαινο. Αυτός και ο αθλητικός διευθυντής Kevin Thelwell είναι οι μοναδικές σταθερές αξίες σε μια ομάδα που δεν έχει πρόεδρο, από τον θάνατο του Kenwright και μετά δεν έχει διοριστεί ούτε καν προσωρινός πρόεδρος. Δεν έχει ιδιοκτήτη μόλις πρόσφατα γράψαμε ότι ο Μόσιρι βλέποντας το χάος προσπαθεί να τρέξει την ομάδα, χωρίς να βάζει λεφτά. Φτιάχνει γήπεδο και ζει με δανεικά λεφτά από μια αμφιβόλου αξιοπιστίας εταιρίας, που ένας θεός και μια Πρέμιερ λιγκ ξέρουν αν τελικά θα της επιτραπεί να αγοράσει την ομάδα. Μια ομάδα που τις έχουν αφαιρεθεί ήδη 10 βαθμοί και έχει και άλλη κατηγορία πάνω από το κεφάλι της. Ειλικρινά επειδή η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που θα τα κατάφερναν καλύτερα. Με λίγα λόγια ας τον αφήσουμε ήσυχο, εδώ άλλοι διαχειρίζονται εκατομύρια και τα κάνουν μαντάρα και αυτός από την ώρα που ήρθε διαχειρίζεται κυρίως προβλήματα.Ας κάνει και λάθη με αυτά που αντιμετωπίζει μια χαρά τα πάει.

 

 Επειδή δεν είμαι ο τύπος που τα βλέπει όλα μαύρα αρκετά θετική η δουλεία του διαφημιστικού τμήματος της ομάδας. Διαβάσαμε ότι η διαφημιστική ομάδα ήδη αρχίζει να μαζεύει όσο δυνατόν περισσότερους εμπορικούς εταίρους  ως διαφημιζόμενους εν όψει του νέου γηπέδου. Ακόμα διάβασα σε tweets ότι μπορεί πολύ σύντομα να έχουμε και ανακοινώσεις για το όνομα του γηπέδου αν και κάποιοι λένε πως εξαρτάται από την πορεία του ιδιοκτησιακού. Η αξία των δικαιωμάτων ονομασίας του σταδίου μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα για την Έβερτον και είναι μια κίνηση που θα ερχόταν την ιδανική στιγμή για το ομάδα.

 

  Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο και ελπίζω κάποιοι να μην το πάρουν πολιτικά, δεν είναι αυτή η πρόθεση μου. H υπόθεση του Li Tie του πρώην μέσου της ομάδας μου θυμίζει έντονα την απόφαση για την Έβερτον, παντελώς παράλογη. Φυσικά δεν θα δικαιολογήσω έναν τύπο που έστηνε παιχνίδια και ντροπιάζει το άθλημα, αλλά ισόβια ρε Κίνα δηλαδή ποια είναι η αναλογικότητα; τους δολοφόνους τι τους κάνουν στην Κίνα;

 

 Διαβάσω πάντα με ενδιαφέρον και προσοχή τις δικές σας σκέψεις και απόψεις. Μην το σκέφτεστε να σχολιάσετε αν διαφωνείτε μαζί μου, ο διάλογος είναι πιο ουσιαστικός όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

 Να ευχηθούμε έναν καλό αγωνιστικά και εξω αγωνιστικά Μάρτιο με σταθεροποίηση της ομάδας ψηλότερα στην βαθμολογία, μακριά από την ζώνη του υποβιβασμού και αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν στην πολυπόθητη ηρεμία  .

Καλό μήνα Εβερτόνιανς.

 

αφησε ενα σχολιο